Sindicaliştii din Televiziunea Publică s-au întâlnit, marţi, cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru a discuta pe marginea situaţiei de la TVR, după cum ne-a spus Ion Popes-cu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale "Meridian".
Domnia sa ne-a spus că reprezentanţii Parlamentului au solicitat un nou program de redresare economică a instituţiei media, care să fie realizat de sindicalişti.
Ion Popescu ne-a precizat: "Am prezentat în faţa celor doi preşedinţi motivul pentru care ne aflăm la întâlnire, res-pectiv faptul că vor fi disponibilizări masive în TVR, iar ei ne-au spus că nu aceasta este intenţia Guvernului şi a Parlamentului şi că, în consecinţă, este nevoie de un alt program de redresare, pe care să-l facem noi".
Preşedintele "Meridian" ne-a specificat că noua strategie ar trebui să prevadă, printre altele, reducerea cos-turilor din televiziune, apreciind că eşalonarea pe şapte ani a datoriilor TVR, stipulată în planul actual de redresare, este un lucru bun.
Ion Popescu ne-a mai spus: "Noul program va trebui să conţină o prevedere potrivit căreia televiziunea să-i acţioneze în judecată pe foştii manageri, sub conducerea cărora au fost înregistrate pierderi, pentru ca ei, împreună cu directorii cu care au lucrat, să plătească aceste datorii".
Televiziunea Publică a trecut de pe profit pe pierdere în anul 2006, sub mandatul lui Tudor Giurgiu, care a condus TVR între anii 2005 şi 2007.
În opinia sa, cauzele ce au stat la baza acestui lucru sunt aproximativ aceleaşi ca şi cele invocate de cei care i-au urmat la conducerea televiziunii: scăderea continuă a numărului de plătitori ai taxei TV, neindexarea valorii acesteia cu nivelul inflaţiei şi aplicarea TVA la plata licenţelor de filme. Alte fapte care au împins Televiziunea publică spre marginea prăpastiei au fost, potrivit domnului Giurgiu, împărţirea "Electrica" în mai multe societăţi regionale de furnizare a electricităţii, fapt care a generat condiţii diferite (comisioane mai mari) la negocierea cu fiecare furnizor în parte, plata unor datorii importante din anii precedenţi, precum şi respectarea unor prevederi din contractul colectiv cu sindicatele, care prevedea două indexări salariale pe an.
Televiziunea Română a fost condusă de Alexandru Sassu, în perioa-da 2007-2010, care a fost urmat de Alexandru Lăzescu, ocupând postul de preşedinte al instituţiei între anii 2010 şi 2012. În toţi aceşti ani, pierderile TVR au depăşit 160 de milioane de lei.
Ion Popescu susţine că, potrivit reprezentanţilor Parlamenului, nu ar trebui să fie făcute disponibilizări masive atât de repede, fără realizarea unor studii.
La întocmirea actualei strategii de redresare economică a instituţiei nu au fost consultate şi sindicatele, după cum ne-a spus domnul Popescu.
"Se lucrează cu uşile închise şi draperiile trase, ceea ce sugerează nesinceritate, neprofesionalism, intenţii rele etc.", susţine domnia sa.
Programul care ar urma să fie întocmit de sindicalişti va trebui depus la Parlament.
După întâlnirea cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, sindicaliştii din televiziune s-au întâlnit cu Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR.
Ion Popescu ne-a spus că întâlnirea dintre sindicate şi conducere a fost foarte tensionată, domnul Săftoiu arătându-se profund deranjat de poziţia sindicaliştilor.
Reprezentantul "Meridian" ne-a explicat: "Domnul Săftoiu a fost foarte nervos. Crede că-i suntem duşmani şi creează o dictatură. Directorul general vrea să dicteze, nu să negocieze".
Domnia sa ne-a precizat că sindicaliştii nu au ajuns, încă, la negocierea salariilor compensatorii, sus-ţinând că nici nu intenţionează să ajungă la acest lucru.
"Există nişte legi, suntem cu documentele puse la punct şi suntem foarte atenţi", ne-a specificat domnia sa, făcând referire la prevederea din Planul de redresare potrivit căreia urmează să fie disponibilizaţi circa 1.000 de angajaţi din TVR.
Ion Popescu ne-a spus în mai multe ocazii că atmosfera din rândul salariaţilor televiziunii este una tensionată, fiind persoane care au spus că se gândesc chiar la sinucidere.
Programul de redresare economică a Televiziunii Române a fost aprobat, recent, de Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei, cu zece voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.
Pe lângă disponibilizarea unei treimi din angajaţi, strategia mai prevede reducerea cheltuielilor cu 54% şi eşalonarea datoriilor pe o perioadă de şapte ani.
Programul a fost întocmit după ce Guvernul a solicitat, în urmă cu mai bine de două luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, o strategie de restructurare a instituţiei, care să fie gata până la finalul lunii august. Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând, pentru o perioadă de şase luni, conturile TVR, care au fost blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai.
Conducerea TVR urmează să se întâlnească, în data de 11 septembrie, cu reprezentanţii Parlamentului, pentru a discuta pe marginea programului de restructurare a televiziunii.
Deşi ne-a promis un punct de vedere, managementul TVR nu ne-a transmis, până la închiderea ediţiei, opinia sa legată de declaraţiile reprezentantului "Meridian".