Salariul minim pe ţară pentru anul 2020 creşte la nivel brut cu 150 de lei, iar la nivel net cu 83 de lei, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
"Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (...) a evidenţiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe ţară în acord cu angajamentul luat de Guvern (...), respectiv o majorare a salariului minim brut pe ţară în baza unui mecanism care să ia în considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel încât puterea de cumpărare a angajaţilor români să crească fără a afecta competitivitatea economiei româneşti şi fără a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este că salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 creşte", a declarat Ionel Dancă, marţi, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
El a spus că majorarea salariului minim "la nivel brut este de 150 de lei, iar la nivel net - 83 de lei".
Dancă s-a referit şi la elemente legate de impactul acestei măsuri.
"O creştere a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creştere de 0,3%, iar la nivelul inflaţiei un impact moderat de până în 0,1%. Pe zona de impact bugetar, măsura implică un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei", a declarat Dancă.
El a prezentat pe scurt şi cele trei scenarii prezentate partenerilor de dialog social, privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020.
Scenariul de bază prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS şi cu creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, în timp ce la celelalte două sunt instituite în plus o serie de mecanisme de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice (riscurile macroeconomice) sau de rata şomajului (dezechilibrele din piaţa muncii).
1. fără titlu
(mesaj trimis de faraon în data de 26.11.2019, 20:12)
Poti trai cu salariu minim in Romania? Daca Da.... cum? Tot vorbiti cat de greu o duc angajatorii prin Dubai si nu numai.... la angajat de ce nu va ganditi?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 27.11.2019, 00:23)
Cine sa se gandeasca la angajati? In Romania nu exista nici un partid autentic si puternic de stanga. Am vazut 20 de ani cat sunt de "stanga" e PSD-ul.
2. Rușine întregii clase politice acea5
(mesaj trimis de Dac în data de 27.11.2019, 08:39)
Cum sa crească salariul minim pe economie,cind acești slugoi a occidentului, a corporațiilor care au pus mâna pe țară.si ne distrug zi cu zi.ba cozilor de topor trădători de neam și țară gunoaie ordinare,plecam din țară și vă lăsăm pe voi aici sa va mincati între voi.bagati ba banii românilor în rachete vechi și pe români asta vreți să-i omorâți cu zile.huuuuuooooo.
2.1. Sa vedem dacă nu scade salariu cu 150 de lei (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Florin în data de 28.11.2019, 21:02)
Avem în fata repetarea episodului Boc, clar începe cutremurul din 2008, e sfârșit de an Orban se poarta ca un veritabil chirurg, pregătește dezmățul de după decembrie, e clar pensii, salarii tăiate, placa muncim prea puțin, din nou aceleași placi productivitate maxima pe burta goala. Euro bate la ușă un 5 lei jucăuș, băncile sau la panda, tva - ul sta sa vina mai sus de 2008, 24--26%, e doar începutul apocalipsei... Perdeaua veșnică pensiile nesimțite perputuuate în ultimul timp îs perdeaua salariilor nesimțite de azi și de mâine a lor.. Ai sa omoram bunicii și sa le dam lor totul.
3. 1 PUNCT= 0,65
(mesaj trimis de Cornel în data de 03.01.2020, 12:13)
UAU-Presedintele=27.000 lei !!! Cum sa fie crezuti oamenii care au sub 1(un) PUNCT pensie,adica cateva sute de lei ??? Muncesti o viata,pentru ce? Sistem de calcul SPECIAL.