Ionescu, ANEIR: "Consultanţii AdePlast au lovit în perspectivele finanţării prin Bursă"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2013

Ionescu, ANEIR: "Consultanţii AdePlast au lovit în perspectivele finanţării prin Bursă"

Deşi actorii pieţei de capital nu văd în eşecul ofertei de listare AdePlast cel mai mare rău de pe pământ, reprezentanţii mediului de afaceri îi contrazic, spunând că acest rateu poate descuraja multe firme care ar avea nevoie de finanţare şi ar fi dorit să apeleze la piaţa de capital.

Mihai Ionescu: "În ţara noastră, există o criză de finanţare, nu una de cerere"

"Bursa noastră gâfâie de atâţia ani şi de abia a acţionat la câteva oferte, cum ar fi Nuclearelectrica şi probabil la Romgaz", consideră Mihai Ionescu, Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), potrivit căruia, pentru o firmă privată, este foarte greu să apeleze la finanţarea prin piaţa de capital.

Domnia sa consideră că reprezentanţii AdePlast au fost extrem de curajoşi şi îi felicită pentru că au încercat acest lucru.

"Cred că AdePlast a luat în calcul şi eşecul şi nu ar trebui să se descurajeze, ci să demonstreze celor care au avut curajul să subscrie că, dacă oferta ar fi reuşit, n-ar fi făcut o alegere greşită", a comentat Mihai Ionescu. În opinia sa, exemplul AdePlast trebuie să fie perceput şi de alţi privaţi care vor să iasă pe piaţă.

Preşedintele ANEIR ne-a mai declarat: "Oferta AdePlast a picat între două societăţi extrem de atractive - Nuclearelectrica şi Romgaz - cu perspective certe de profitabilitate. Era greu de prevăzut că va avea succes".

Mihai Ionescu apreciază că greşeala a fost a consultantului ofertei: "Vina principală este a consultanţilor, aceştia nu au avut flerul să simtă pulsul pieţei. Consultanţii AdePlast nu au lovit doar în firma de construcţii, ci şi în alte companii care intenţionau să se finanţeze prin bursă. Este un eşec cu bătaie lungă. Se poate rata o sursă de finanţare, care predomină în multe alte ţări".

Potrivit domnului Ionescu, în ţara noastră, există o criză de finanţare, nu una de cerere, cum se întâmplă în alte state şi că, piaţa de capital ar putea fi o asemenea sursă, însă, din păcate, exemplul AdePlast i-ar putea descuraja pe mulţi.

Cristian Pârvan propune înfiinţarea unei burse pentru companiile mijlocii

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) pune eşecul AdePlast pe seama faptului că societatea nu şi-a făcut mai bine cunoscute atuurile şi proiectele de viitor, apreciind că acestea nu au ajuns la urechile publicului larg. Domnia opinează că, chiar dacă s-a înregistrat un eşec, ar trebui ca procesul lis­tării la bursă a companiilor private să continue.

Domnul Pârvan consideră că bursa nu este suficient de transparentă şi de capabilă să comunice cu publicul larg.

Preşedintele AOAR vine şi cu o idee, anume crearea unei pieţe, cu condiţii mai laxe, prin intermediul căreia să se poată finanţa companiile mijlocii.

Ioan Niculae: "La noi, se distruge şi mai mult. Întâi să relansăm economia"

Ioan Niculae, preşedintele InterAgro şi al Consiliului Investitorilor Români, ne-a spus că, în alte ţări, se practică finanţarea prin bursă datorită faptului că acolo economia merge mai bine decât la noi.

Ioan Niculae ne-a declarat: "Fără economie, nu merge nimic. La noi, se distruge şi mai mult. Întâi să relansăm economia".

Preşedintele InterAgro pune reticenţa oamenilor de afaceri faţă de Bursă pe seama unor fraude care au existat în acest domeniu, dând exemplu cazul Cristian Sima. "La noi, totul e confuz. Nu ştii ce va fi mâine, darămite poimâine", ne-a mai declarat domnul Ioan Niculae.

Aurelian Dochia: "Nu întotdeauna finanţarea prin Bursă o poate înlocui pe cea bancară"

Analistul economic Aurelian Dochia regretă faptul că AdePlast nu a reuşit să se listeze la Bursă şi consideră că, de-acum încolo, mai multe companii se vor gândi de două ori înainte de a face pasul listării pe Bursă, asta în condiţiile în care piaţa noastră s-a plâns că nu există companii care îşi manifestă acest interes.

Aurelian Dochia este de părere că, deşi oamenii din piaţă îşi doresc un număr mai mare de companii listate, există şi o problemă a investitorilor. Potrivit domniei sale, problema este că fondurile de pe piaţa noastră "se învârtesc în cerc", fiind necesară o participare mai activă şi a fondurilor din străinătate.

Aurelian Dochia consideră că exemplul AdePlast a fost încurajator şi că firma producătoare de materiale de construcţii îndeplinea toate condiţiile pentru listare, fiind o companie "coaptă".

Analistul citat ne-a mai spus: "Este bine ca atunci când o companie se listează, aceasta să fie evaluată corect, pentru a putea permite creşteri de preţ şi pe piaţa secundară, mulţumind astfel investitorii şi dând un climat favorabil pentru alte operaţiuni similare".

Finanţarea prin Bursă, ca alternativă la cea bancară, nu este mereu atractivă pentru companii, pe motiv că pentru a apela la piaţa de capital, trebuie să "înveţi un limbaj nou", trebuie să faci raportări permanente către Bursă, ceea ce unele companii resimt ca pe o "povară", în opinia domnului Dochia, care adaugă: "În plus, mulţi fondatori ai companiilor nu vor să îşi schimbe statutul, în sensul că preferă ca firmele să rămână în continuare sub controlul lor.

Un alt impediment al finanţării prin Bursă este faptul că, dacă societăţile au nevoie de bani pe termen scurt, aceştia se pot obţine mai uşor prin finanţare bancară, în contrast cu apelarea la piaţa de capital, proces care durează mai mult".

Analistul economic apreciază că băncile finanţează companiile, mai ales când acestea au contracte, mai ales de export.

AdePlast dorea să vândă, pe Bursă, 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei, pentru care cerea o sumă cuprinsă între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro).

Oferta publică pentru listarea AdePlast la Bursa de Valori Bucureşti s-a derulat în perioada 2-15 octombrie, iar condiţia să se încheie cu succes era ca minimum 70% din acţiuni să fie vândute.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. acesta este titlul care apare intr-o inregistrare a domnului YouTube pe care domnul Soviani a postat-o pe 14.09.2011. Domnul Treichl are o explicatie extrem de interesanta in privinta listarii BCR declarand ca acest lucru va afecta valoarea Erste Group daca vor fi listate subsidiarele. De aceea domnia sa va face tot ce este necesar pentru a nu se intampla acest lucru, iar daca totusi va avea loc se va supara :-) Daca veti citi totusi ziarul handelsblatt din 28 octombrie 2011 s-ar putea sa fiti banuiti ca ati fi adeptii fracturarii hidraulice a creierului daca ati da crezare spuselor ziarului "Ziel ist es, die Tochter von der Börse zu nehmen. " -Telul este sa delistam firma de la Bursa ??????????Asadar in Romania se cunoaste ca firma nu este listata, iar in Germania presa de specialitate prin titlul "Erste Bank kauft weitere sechs Prozent von BCR" -Erste Bank cumpara alte 6 % la BCR ne dovedeste contrariul. Eu sunt de parere ca cel mai bine intrebati la Reuters pentru confirmare, probabil au luat cunostiinta de faptul ca prietenul Andreas este foarte sensibil. Pe de alta parte faptul ca presa din Romania nu a luat cunostiinta de listarea BCR este destul de plauzibila avand in vedere ca la cateva zile distanta si anume pe 12.12.2011 acelasti prieten spunea despre romani "Oamenii din Est sunt obisnuiti cu brutalitatea".....Poate trebuia sa declare si domnul Barbut ca se supara daca listarea nu se face :-) Trebuie sa aiba si domnul Treichl un corespondent...

    domnul Barbut sau Adeplast nu au nici o vina ca nu a reusit oferta

    intermediarii au grabit IPO, crezand, poate, ca lumea nu e foarte atenta la pret si comisionul lor, fiind nebunia cu cele doua mari IPO: Nuclearelectrica si Romgaz 

    eu chiar nu ii inteleg pe cei de la BCR si Intercapital cum au putut sa plaseze oferta, chiar inainte de Romgaz, cand se stia bine ca investitorii stau cu banii pregatiti pentru Romgaz 

    Domnule Barbut, nu cedati, veniti cu un alt IPO, sa fie pretul putin mai mic si veti avea reusita sigura

    Sunteti in eroare domnule Ionescu !

    O cerere de finantare ,slava domnului ,o intalnesti berechet:chestiunea este sa - 

    CONVINGI pe detinatorul de capital 

    Pentru aceasta trebuie sa probezi ;performanta si,siguranta capitalului pe care il ceri. Dece crezi dumneata ca bancile nu se mai reped sa finanteze si se duc cu banii la GOVERN care in final  

    il transforma capitalul atras in  

    fond de CONSUM desi , poate cea mai mare parte a acestei resurse  

    financiare este in fapt CAPITAL DE INV. SI DE LUCRU ,temporar

    disponibilizat din ECONOMIA REALA  

    Pe cine mai intereseaza acest subiect? A fost o companie care a incercat sa se listeze, nu a reusit, big deal. Spiritul nostru mioritic nu ne lasa sa privim spre viitor, stam acum sa cantam prohodul Bursei ca ala a avut intermediari prosti sau era prea indatorat, sau prea scump, etc. Asta e, hai sa ne concentram pe Romgaz, care se petrece ACUM si pe viitor, cu tot ce ne aduce el. Sunt convins ca nu moare economia nationala ca nu s-a listat adeplast!

    Este o exagerare foarte periculoasa, de care nu avem nevoie, sa legam un nume (a carui situatii financiare ne-a facut pe toti sa ridicam din spranceana) de tot viitorul Bursei sau de viitorul finantarii antreprenorilor! Atentie! 

    1. piata de capital din Romania poate finanta companiile, dovada stau sumele de zeci de ori mai mari care au fost plasate in alte IPO, pe care investitorii le-au considerat atractive

      Adica se strang sute de milioane la Romgaz, dar nu se pot atrage vreo 10 milioane de euro la Adeplast. De ce oare ? Este clar ca vina e a celor care au incerca sa vanda un produs la un pret neacceptat de piata. Nici Romgaz nu avea succes daca era 100 lei actiunea.  

      asta trebuie sa invete cei care vor pe bursa, ca investitorii nu sunt fraieri, sau nu mai sunt 

      la fel si brokerii, sa nu mai creada ca pot sa vina cu oferte scumpe, cand nici ei nu ar cumpara la asemenea preturi. S-a vazut ca BCR nu a venit cu vreo cateva milioane de euro la Adeplast, atat mai trebuia, poate vreo 4-5 milioane euro ca sa treaca 

      BURSA e cababila sa ofere cadrul acestor oferte publice, dar nu bursa vine cu banii, ci investitorii, iar acestia isi fac calcule, compara cu alte societati, poate dl Barbut nu stie toate astea, dar brokerii care au initiat oferta trebuiau sa le cunoasca

      europenii se vor caracteriza intotdeuna prin origini; americanii se vor caracteriza intotdeauna prin teluri.

      Fecior, esti... cum spune Caragiale, in "Caldura mare": ca si cind ai spune politiei sa lase cercetarea crimei, ca tine de trecut.

      Daca tu compari o crima cu un r....t de firma care nu s-a listat, ai grave probleme psihice! Ideea era sa nu mai plangem esecurile, care s-au nascut esecuri, apropos, din faza de prospect, ci sa ne uitam la lucrurile bune care se intampla (vezi Romgaz). Asa cum au spus toti pe aici, oferta a fost proasta. Punct. Nereusita ei, perfect previzibila, nu ne influenteaza viitorul Bursei. Chiar nu inteleg ziarul de ce trateaza inca acest subiect!!!!!!

    adica bursa e de vina daca vine o companie sa se listeze la un pret nerealist si investitorii nu participa la subscriere?

    ia mergeti la piata si vedeti ca daca sunt cartofi cu 2 lei si altcineva vrea sa vanda cu 10 lei, nu o sa poata vinde 

    asa e si pe bursa

    la 2.5 lei/ actiune, ADEPLAST era subscrisa fara probleme, dupa care, domnul Barbut, mai putea atrage si alte finantari de la actionari, prim majorari de capital social, daca societatea demonstra ca face profit si da dividende 

    1. Trebuie sa si faci cunoscut produsul draga anonimule. Ideea este cine sa cumpere daca nu a fost cunoscut? Tu crezi ca este sufficient sa-ti apara asa in neant o reclama la un post tv si sa te determine sa-ti bagi banii? Eu, merg direct la banca.Dl.Dochia are dreptate, este mai sigur si mai oportun. Si acum fie vorba intre noi mai uita-te la ce se intampla si pe acolo si apoi mai gandeste-te cat este de sigura investitia. Vezi cazul Mihaila, cazul Nicolaescu, apoi recent cazuri de demisie in lant , asta iti da siguranta? Mie nu! Deci dl.Dochiar asteapta-ma.

      Este o vina colectiva a pietei.

    DOSARUL HIDROELECTRICA

    Ioan Mihăilă, primul preşedinte al Bursei, arestat pentru dare de mită 

    Din primii membrii CA cati au fost inchisi, sau macar acuzati, cine mai stie? Vezi la banci asa ceva? 

    BURSA 25.10.2013  

    1. dar ce vezi la sute de banci din lume care au dat faliment in ultimii ani ? si e vorba de banci de renume

      Cand le spui oamenilor, nu platim dividente atunci ce mai doresti?poate ca era mai bine sa ipo in in mai, explica ca vor face o noua fabrica din banii si ii vor da drumul trecand-o de pe investitii in poroductie, astfel ca profitul care nu merge la unicredit sa fie facut dividend.

      Numeste 10 banci din "sutele" alea de banci de renume care "au dat faliment".

      Scuze nu terminasem de editat postarea si am apasat OK din grseala!Ideea era ca in perioada mai 2013-dec.2014 ADE putea face ceva bani pe care sa-i imparta actionarilor.

      Am bani. De ce sa merg undeva Unde nu mi inspira incredere? Stiu ins o banca care a falimentat sub nu fost vice al acestei institutii. Unde vezi cv bune, performanta, oameni pusi pe Munca lor , Te duci sa depui. Iti spune ceva acest lucru. Ti ai depune banii Unde insa Mai sunt neveste de secuisti

      Eu nu 

      noi aici vorbim de bursa, care iti poate aduce randamente mult superioare celor bancare

      la banca toata lumea stie sa faca un depozit, dar nu iei mai nimic

      pe BVB s-au facut si se vor mai face randamente frumoase, daca ai putina intelepciune si sa nu fi lacom, in plus mai iei si dividende 

      Asa este. Un joc de noroc, mai putin de intelepciune. Astazi tocmai mi s-a predat acest lucru si anume ca poti ramane si fara nimic! In timp, dar poti avea acest ghinion. Asa ca mai bine banca. Putin dar sigur. Ma rog mai sunt si altele,

      mergi omule la banca, nu risca nimic, nu cumva sa pierzi ceva bani, probabil o sa te multumesti si daca banca iti da 1%, doar ca sa nu pierzi

      super, cu oameni de atiuni ca tine, sigur se dezvolta o societate 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb