IONIŢĂ (MAE):  "Parteneriatul Strategic cu SUA, pilon central al politicii externe şi de securitate a României"

Adina Lateş
Internaţional / 23 noiembrie 2015

Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii a avut loc luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, relatează un comunicat al MAE remis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, lucrările reuniunii au fost coprezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE român Daniel Ioniţă şi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. La eveniment, organizat în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, au participat ambasadorul Hans Klemm, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ministerelor, instituţiilor şi agenţiilor specializate din România cu responsabilităţi în implementarea Declaraţiei Comune.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat că România şi SUA au o relaţie strategică care se bazează pe valori şi principii împărtăşite şi sunt puternic angajate faţă de democraţie, securitate şi prosperitate.

"Parteneriatul Strategic între România şi SUA a devenit un pilon central al politicii externe şi de securitate a României şi un instrument foarte important de asistenţă în procesul său de modernizare, aducând-şi o contribuţie esenţială la redefinirea profilului strategic al României", a subliniat Ioniţă.

El a precizat că România şi SUA lucrează intens la "finalizarea proiectelor bilaterale, inclusiv a proiectelor strategice cum ar fi cel al operaţionalizării Facilităţii antirachetă de la Deveselu" şi a reamintit că ambele părţi au asumat la cel mai înalt nivel obiectivul dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, cu accent pe cooperarea în domeniul securităţii energetice şi cibernetice. Oficialul român a avansat unele proiecte concrete de colaborare în domenii subsumate Parteneriatului Strategic.

Conform MAE, adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a menţionat contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii şi nivelul excelent al dialogului politic şi al cooperării bilaterale în domeniile de interes comun.

Diplomatul american a apreciat că Parteneriatul Strategic bilateral este foarte solid şi are un potenţial imens de dezvoltare, mai ales în domeniul securităţii şi al cooperării economice. El a arătat că dezvoltarea Parteneriatului Strategic în domeniul securităţii trebuie privită în contextul situaţiei regionale.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a apreciat că obiectivul dezvoltării dimensiunii economice este asumat de partea română la cel mai înalt nivel şi a menţionat că programul de guvernare al noului guvern de la Bucureşti creează toate premisele necesare pentru materializarea acestuia, se menţionază în comunicatul amintit.

Potrivit acestuia, ulterior sesiunii plenare, au mai avut loc, la sediul MAE, consultări pe probleme de securitate, fiind abordate în profunzime aspectele bilaterale, precum şi unele teme euro-atlantice şi regionale.

"Cele două părţi au avut un dialog aprofundat asupra situaţiei regionale, cu accent asupra securităţii energetice, a conflictului din Ucraina, a stabilităţii şi perspectivelor europene şi euro-atlantice ale statelor din Balcanii occidentali, precum şi a situaţiei din Republica Moldova. Participanţii au convenit continuarea cooperării şi coordonării în sprijinul parcursului european al Republici Moldova şi au exprimat sprijinul ferm pentru implementarea integrală a acordului Minsk II, ca precondiţie esenţială pentru re-examinarea regimului de sancţiuni aplicate Federaţiei Ruse", mai arată sursa citată.

Conform MAE, reuniunea Grupului de Lucru bilateral pe probleme economice şi comerciale, organizată - cu susţinerea Ministerului Afacerilor Externe - de către Ministerul Economiei şi Ambasada SUA la Bucureşti, a reconfirmat potenţialul de dezvoltare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România - SUA. Au fost abordate teme de interes ale cooperării bilaterale România-SUA în domeniu, consolidarea cadrului legislativ de interes pentru mediul de afaceri, precum şi oportunităţile de creştere a investiţiilor americane în România.

Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a amintit rezultatele importante ale luptei împotriva corupţiei, apreciind că România a devenit un model în regiune în acest domeniu.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a precizat că lupta împotriva corupţiei este un obiectiv important al Guvernului, asumat la cel mai înalt nivel în România, este sustenabil şi produce în primul rând rezultate pozitive pentru viaţa de zi cu zi şi bunăstarea cetăţenilor români, prezintă comunicatul MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb