IONUŢ COSTEA, EXIMBANK:  "Avem nevoie de bănci locale puternice pentru dezvoltarea economiei"

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2012

"Avem nevoie de bănci locale puternice pentru dezvoltarea economiei"

Ţara noastră are nevoie de bănci locale puternice, care să susţină dezvoltarea economică, având în vedere că activitatea instituţiilor de credit străine a încetinit, din cauza condiţiilor dificile ale crizei, ne-a declarat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, în cadrul unui interviu.

Unele opinii arată că sistemul nostru bancar ar putea asista la o restrângere a numărului de instituţii de credit, dar Ionuţ Costea este de părere că legile economiei vor decide mişcările cu impact major şi în plus, influenţa Băncii Naţionale a României este hotărâtoare. Domnia sa a adăugat că există o tendinţă de concentrare pe pieţele financiar bancare internaţionale, cu restrângeri şi reorganizări de operaţiuni, cu centralizarea anumitor funcţiuni la băncile mamă.

Reporter: În prima jumătate a anului, EximBank a înregistrat un profit brut de 35 milioane lei, dublu faţă de rezultatul bugetat, dar în scădere faţă de cele peste 45 milioane lei din perioada similară din 2011. Cum comentaţi?

Ionuţ Costea: Strategia pe 2012 a EximBank a fost construită predominant în jurul ideii de susţinere a mediului de afaceri şi de identificare a proiectelor sustenabile şi mai puţin pe creşterea marjei de profit. Chiar şi aşa, aş vrea să subliniez două elemente esenţiale. Pe de o parte, rezultatul din primele şase luni ale aces-tui an este dublu faţă de cel bugetat, ceea ce arată că am reuşit să ne implicăm mult mai activ în economie prin finanţarea şi garantarea proiectelor IMM-urilor şi ale companiilor mari. Pe de altă parte, vă reamintesc că profitul de la jumătatea anului trecut a fost cu 80% mai mare faţă de perioada similară din 2010, precum şi faptul că în ultimii ani EximBank a reuşit performanţa, pe care nu multe bănci au avut-o, de a intra şi a se menţine în topul băncilor profitabile.

Reporter: Cum a evoluat volumul total al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor acordate, în primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut?

Ionuţ Costea: Pe fondul eficientizării activităţii, EximBank a înregistrat o dinamică semnificativă pe ambele paliere pe care acţionează: în numele şi contul statului român şi în nume şi cont propriu. Astfel, expunerile în nume şi cont propriu erau la jumătatea acestui an aproape duble faţă de perioada similară din 2011, pe fondul creşterii activităţii de creditare. Aceeaşi dinamică am avut şi pentru activitatea în numele şi contul statului, motorul de această dată fiind segmentul garanţiilor.

Am înregistrat o creştere a expunerii faţă de clienţii nebancari cu aproximativ 700 de milioane de euro, în condiţiile dificile ale crizei, ceea ce reprezintă o contrabalansare a frânării activităţii de creditare a băncilor străine, precum şi o confirmare a faptului că România are nevoie de bănci locale puternice care să susţină dezvoltarea economică.

Reporter: De când Ministerul Finanţelor Publice a preluat, anul trecut, pachetul majoritar de acţiuni al EximBank de la AVAS, câte garanţii în numele şi contul statului au fost acordate până în prezent?

Ionuţ Costea: Schimbarea acţionariatului nu a avut impact la nivelul obiectivelor strategice ale EximBank. Banca a continuat să-şi des-făşoare activitatea astfel încât să-şi îndeplinească misiunea de susţinere a proiectelor companiilor locale. Desigur că strategia băncii a fost discutată şi agreată cu noul acţionar, dar esenţa a rămas aceeaşi. Am înregistrat creşteri pe segmentul garanţiilor şi când acţionar a fost AVAS, creştem în continuare, chiar dacă acţionarul majoritar s-a schimbat. La jumătatea anului, soldul garanţiilor emise de EximBank a urcat la aproape 2,4 miliarde de lei, faţă de 1,6 miliarde de lei la finele anului 2011. În acelaşi timp, volumul garanţiilor acordate a crescut anul trecut cu 68% faţă de 2010, fiind de aproape nouă ori mai mare comparativ cu 2008. Aşadar, noi am continuat să ne desfăşurăm activitatea astfel încât să creştem activitatea şi să dezvoltăm sănătos portofoliul de clienţi. Cred că suntem singura bancă din sistem care nu a încheiat anul 2011 cu cheltuieli cu provizioanele, ci cu venituri de aproximativ şase milioane de lei. La aceste cifre aş mai adăuga şi faptul că gradul de executare a garanţiilor se apropie de zero.

Reporter: Având în vedere că EximBank oferă şi poliţe de asigurare, la ce valoare se ridică despăgubirile acordate?

Ionuţ Costea: Produsele noastre de asigurări au fost "redescoperite" de companiile româneşti în această perioadă de criză, când în economie există destul de puţine constante. Câtă vreme lucrurile au fost stabile şi previzibile, companiile româneşti nu au simţit nevoia unei protecţii suplimentare în relaţiile comerciale. Dar, cum lucrurile s-au schimbat, încercăm să facem mult mai cunos-cute aceste produse de asigurare care pot reduce considerabil riscurile în afaceri. Încercăm de asemenea, să convingem şi băncile comerciale să se uite cu mai multă atenţie la produsele de asigurare pe care le oferim pentru a putea structura facilităţi complete pentru clienţii lor. Produsele noastre sunt destul de puţin accesate de băncile comerciale care nu dispun de oameni specializaţi care să ştie să utilizeze aceste facilităţi, dar sunt convins că această situaţie se va schimba în curând. Noi am făcut deja un prim pas pentru acoperirea acestui gol de pregătire şi, cu sprijinul Institutului Bancar Român, a fost lansat cursul "Finanţarea Comerţului Internaţional. Modelul EximBank".

Reporter: Cum aţi descrie dinamica creditelor solicitate de companii în primele şase luni ale acestui an?

Ionuţ Costea: Există un interes în creştere al companiilor pentru produsele noastre de finanţare - în special pentru credite de investiţii şi credite pentru activitatea curentă - şi vă pot spune că am primit de aproape trei ori mai multe solicitări de informaţii despre aceste facilităţi decât în prima jumătate a anului trecut. Consider că mesajul nos-tru - că putem susţine proiectele companiilor indiferent că sunt IMM, companii mari, exportatoare sau nu - a fost receptat, iar oamenii de afaceri ne-au abordat cu mai multă încredere.

Reporter: În contextul în care criza a afectat activitatea companiilor, cum arată în prezent o companie bancabilă?

Ionuţ Costea: EximBank a fost o prezenţă constantă în dialogul cu mediul de afaceri din România. Din această perspectivă am putut observa că pentru foarte multe companii criza a reprezentat şi o perioadă de apariţie a unor oportunităţi nu numai de confruntare cu dificultăţi.

În acest context, şi creşterea portofoliului EximBank din ultimii ani, care au coincis cu cei de criză economică, este o dovadă a capacităţii antreprenorilor români de a răs-punde provocărilor acesteia. De aceea, aş spune că o companie bancabilă este aceea care propune proiecte viabile, de calitate şi cu capacitate de dezvoltare. Pentru noi, calitatea propunerilor venite din partea companiilor a fost un factor esenţial în procesul de luare a deciziei de acordare a unei facilităţi. Am avut în vedere capacitatea companiilor de a genera idei cu efect atât la nivelul activităţii lor curente, cât şi pe orizontală, prin crearea de locuri de muncă sau stimularea activităţii altor companii aflate pe lanţul economic (furnizori, beneficiari).

Reporter: Cum vedeţi evoluţiile din sistemul bancar în a doua jumătate a anului?

Ionuţ Costea: Cred că nu poate fi ignorată tendinţa de concentrare care se manifestă pe mai multe pieţe şi inevitabil şi pe cea financiar bancară, cu restrângeri şi reorganizări de operaţiuni, cu centralizarea anumitor funcţiuni la băncile mamă. Există multe opinii care susţin că pe piaţa românească vom asista la o restrângere a numărului de bănci, însă cred că numai legile economiei vor decide mişcări cu impact major. În plus, influenţa Băncii Naţionale este hotărâtoare şi putem observa preocuparea constantă a acestei instituţii pentru asigurarea unui climat de dezvoltare durabilă pentru economie.

Finanţele aprobă, săptămâna viitoare, conducerea EximBank

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmează să decidă, săptămâna viitoare, dacă păstrează actuala conducere a EximBank, numită la începutul anului 2009, în timpul guvernării PSD - PDL, potrivit unor surse din minister, citate de Mediafax.

Reprezentanţii EximBank ne-au confirmat faptul că Finanţele, acţionarul majoritar al băncii, au convocat Adunarea Generală pe 27 septembrie.

"Echipa actuală funcţionează la parametri optimi şi suntem în linie cu graficul aprobat pentru implementarea strategiei de dezvoltare a băncii pentru următorii patru ani", ne-au precizat oficialii EximBank.

Banca este condusă de Ionuţ Costea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi preşedinte executiv, care este secondat de Luminiţa Manolache - vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi vicepreşedinte executiv şi Paul Ichim - vicepreşedinte al CA şi vicepreşedinte executiv. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie sunt Liviu Voinea, Gheorghe Ionescu şi Emilian Bădică.

"Expunerile în nume şi cont propriu erau la jumătatea acestui an aproape duble faţă de perioada similară din 2011, pe fondul creşterii activităţii de creditare".

"Gradul de executare a garanţiilor se apropie de zero".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De acord cu ideea respectiva dle Costea.. Problema este ca dnii Isaresc si Ghetea sa fie de acord.. Poate au mai imbatranit si dansii si s-au trezit la realitate...

    1. iar impreuna cu mine bestia putem trezi la realitate pe cei care inca mai cred in povesti cu zane si zmei. Cu ce vrem sa fim performanti: cu creditele date de amicii nostri dunareni pentru a construi moluri si alte acareturi. Cine finanteaza o intreprindere , un institut de cercetare, ceva care sa produca valutis fortis si nu sa consume. Cand auzim ca nu se permite marirea capitalului social la unele banci romanesti parca citim niste scenarii de film cu oameni mai putin inteligenti. Avem nevoie de stil bols si incet , incet se pot intrezari. Totul este sa fim schmeckeri, adica sa stim a deosebi vinul facut de cel adevarat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb