Ionuţ Dumitru: "Programul de austeritate va deteriora economia"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 septembrie 2010

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în termeni reali, cu 0,3% (date ajustate sezonier), în trimestrul secund al acestui an faţă de primele trei luni ale lui 2010, conform estimărilor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în perioada analizată, PIB-ul se cifra la circa 124,55 miliarde de lei, preţuri curente. Cu toate acestea, în primul semestru al lui 2010 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, PIB-ul s-a redus cu 2,4% (date ajustate sezonier).

PIB-ul a înregistrat o creştere în trimestrul al doilea şi o scădere în primul semestru, potrivit estimărilor INS

Economia va performa mult mai slab decât până acum, în următoarele două trimestre ale anului, potrivit lui Ionuţ Dumitru, economist şef în cadrul Raiffei-sen Bank. Domnia sa ne-a spus că "programul de austeritate îşi va pune amprenta pe economia noas-tră, care se va deteriora în trimestrele trei şi patru". Cel mai probabil că al treilea trimestru va fi cel mai slab, a conchis domnia sa, menţionând că trendul ascendent din cel de-al doilea trimestru faţă de primele trei luni ale anului se datorează, în principal, ramurii industriale - singura care a avut o creştere sigură, datorită exporturilor.

Şi reprezentanţii oamenilor de afaceri sunt de aceeaşi părere, aceştia declarându-ne, la unison, după primele estimări făcute de INS cu privire la evoluţia PIB în trimestrul secund, că "uşoara dezvoltare a economiei se datorează, în exclusivitate oamenilor de afaceri şi, în special, exportatorilor, care, în ciuda perioadei de regres, au încercat din răsputeri să aibă profit".

Produsul Intern Brut estimat pentru lunile aprilie-iunie 2010 a fost de 114,7 miliarde de lei, preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 0,5% faţă de perioada similară a anului precedent.

Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 5,9%. Creşteri uşoare ale volumului de activitate au mai fost înregistrate în agricultură, vânat şi silvicultură, pes-cuit şi piscicultură (0,7%) şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (0,8%). Reduceri ale volumului de activitate au fost înregistrate în construcţii (-8,3%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (-4,2%) şi în alte activităţi de servicii (-2,7%). Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, a scăzut volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 2,7%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în al doilea trimestru al acestui an, cererea internă a crescut cu 1,9%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, pe seama creşterii volumului stocurilor din economie. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 0,4%, cât şi a volumului cheltuielii administraţiilor publice pentru consum final, care s-a diminuat cu 2%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net, ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (24,5%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (21,4%).

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul întâi 2010 a fost de aproximativ 211,41 miliarde lei, preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 1,5% faţă de primul semestru din 2009. Scăderea a fost determinată, în mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (-12%) şi servicii (-2,2%), a căror contribuţie la formarea PIB a fost de 58,3% (7% construcţiile şi 51,3% serviciile). Valoarea adăugată brută din industrie a înregistrat o creştere cu 5,1%.

Consumul final total s-a diminuat cu 2,3% în primul semestru al anului curent, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama reducerii, cu 2,5%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a înregistrat o scădere cu 18,2%, potrivit INS.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezonier, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea al anului 2009.

Autorităţile române si FMI mizează pe o revenire a economiei în 2011, când, conform acestora, PIB-ul ar putea creşte cu 1,5 - 2%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb