Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Datoria publică este o povară în toate statele europene

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 ianuarie 2010

"Zona euro are datorii de peste 80% din PIB şi nevoia de consolidare fiscală va fi o mare problemă a anilor viitori", a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

"Zona euro are datorii de peste 80% din PIB şi nevoia de consolidare fiscală va fi o mare problemă a anilor viitori", a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

Datoria publică nu este o povară numai pentru noi, ci pentru toate ţările europene, în special cele din zona euro, a spus, ieri, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă Finmedia.

Domnia sa a declarat: "Zona euro are datorii de peste 80% din PIB şi nevoia de consolidare fiscală va fi o mare problemă a anilor viitori. Acestor ţări le va trebui un orizont mare de timp să revină în condiţiile tratatului de la Maas-tricht (n.r. un nivel sub de 60% din PIB al datoriei publice)".

Potrivit domnului Dumitru, Grecia are datorii publice de peste 120% din PIB şi astfel de situaţii dificile se regăsesc şi în Italia, Portugalia sau Irlanda.

"Grecia ar putea să nu revină niciodată la nivelul stabilit la Maas-trichtt fără o politică fiscală foarte dură".

Cu toate acestea, ţara noastră nu se poate aştepta la derogări numai pentru că alţii nu respectă criteriile de la Maastircht, în opinia domnului Dumitru. "Trebuie să ne facem treaba şi să respectăm regulile", a spus domnia sa, adăugând: "Pentru economia românească, consolidarea fiscală este foarte importantă, deşi datoria publică nu este foarte mare (30%), ea a crescut foarte repede. Consolidarea fiscală este un preţ pe care îl plătim pentru greşelile din trecut. În 2008 am avut unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere, dar şi unul dintre cele mai mari deficite".

Programul cu FMI trebuie să continue

În momentul de faţă, există riscul să slăbească motivaţia reformelor, este de părere domnul Dumitru. Domnia sa a declarat: "Poate că va veni momentul să nu mai avem nevoie de banii de la FMI, dar trebuie să continuăm programul, pentru că el cuprinde o serie de reforme pe care suntem obligaţi să le facem. Fără FMI, ajustarea pensiilor şi salariilor, criza şomajului ar fi fost mult mai dureroase".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb