Ionuţ Stroe, despre suprataxarea băncilor: "E o contribuţie de solidaritate la un anumit moment"

T.B.
Politică / 6 septembrie 2023

Ionuţ Stroe, despre suprataxarea băncilor: "E o contribuţie de solidaritate la un anumit moment"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că suprataxarea mediului bancar avută în vedere de Guvern este "o contribuţie de solidaritate la un anumit moment", dar care se bazează "pe un profit excepţional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente", conform news.ro.

El susţine că măsurile de reducere a deficitului bugetar trebuie făcute într-un mod responsabil şi că ele nu vor afecta foarte mult electoratul PNL. "Vă pot asigura că PNL a apărat cauza zonei de business, a mediului de afaceri, în aceste negocieri", arată Stroe.

"Am spus-o şi insistăm, foarte probabil ca şi social-democraţii să fie de acord cu cele trei direcţii mari anunţate deja de noi. Primul capitol al acestor măsuri ar trebui să se refere la diminuarea cheltuielilor publice, la supleţea care trebuie s-o asigurăm unui stat mult mai funcţional şi mult mai ajustat decât până în momentul de faţă. Cea de-a doua este legată de combaterea evaziunii fiscale şi mărirea gradului de colectare a taxelor pe care ar trebui să le încasăm şi nu o facem în momentul de faţă. Şi bineînţeles, cea de-a treia mare componentă, este vorba despre această ajustare a fiscalităţii, de fapt, hai să spunem aşa, o revenire la un echilibru în taxare şi o reaşezare a sistemului de taxe pe toate zonele, în vederea atingerii acestei ţinte de deficit bugetar", a declarat, la RFI, Ionuţ Stroe, legat de viziunea PNL privind măsurile fiscale.

Întrebat dacă PNL este de acord cu suprataxarea băncilor, idee avansată de ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, Ionuţ Stroe a explicat: "E vorba despre anumite profituri excepţionale ale băncilor, menţionate de domnul Marcel Boloş".

"Vorbim de ceea ce în Europa se numeşte taxare pe veniturile provenite din anumite distorsiuni, anumite anomalii ale pieţei. Este o discuţie care se poartă nu numai în România. Există ţări care au adoptat o astfel de taxare suplimentară a băncilor, există altele care au în dezbatere şi gândesc şi există unele care deja au făcut acest pas, nu este ceva inventat sau brevetat de noi, aşa cum nici în domeniul energiei, apropo de ce s-a întâmplat anul trecut, nu am făcut decât să urmăm un anume trend şi recomandări europene, ştiţi discuţia cu profiturile companiilor de energie în momente de criză, în care preţurile pe bursele de energie o luaseră razna (...). Sistemul bancar şi zona energiei sunt domenii mari, sunt domenii cheie, unde din păcate, această inflaţie, creşterea dobânzilor, a preţurilor, au condus la profituri mari, profituri uriaşe, atenţie, care vin dintr-o anume poziţie dominantă pe piaţă, de exemplu, a sistemului bancar, sunt foarte puţini operatori bancari, ei practic generează din aceste servicii pe care le oferă oamenilor profituri şi suntem oarecum nişte consumatori captivi pe această piaţă. E, hai să zicem, o contribuţie de solidaritate la un anumit moment, dar care se bazează pe un profit excepţional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente. Deocamdată, nu există o formă finalizată", a arătat el.

El a completat, răspunzând unei alte întrebări, că nu este ceva ilegal.

"Nu a spus nimeni că este ilegal. Vorbeam de nişte venituri mult mai mari decât în mod normal, generate de aceste momente în care se înregistrează profituri excepţionale", a explicat Stroe.

El a arătat că se poate compara profitul sistemului bancar dintr-o perioadă normală cu cel generat de anumite fluctuaţii pe pieţele internaţionale: "Acuma, ştiţi foarte bine, sistemul bancar sau băncile au o poziţie dominantă în piaţă, există foarte puţine bănci şi de aceste servicii cu toţii ne folosim (...)".

Întrebat dacă PNL nu riscă să piardă şi mai multe voturi susţinând pachetul fiscal care conţine şi prevederi care vor afecta mediul de afaceri, purtătorul de cuvânt al partidului a afirmat: "Nu, cu siguranţă, nu putem vorbi în momentul de faţă, cum la fel, nu am acceptat niciun fel de variantă de impozitare progresivă, diferenţiată. Noi am apărat şi suntem ferm convinşi că vom menţine păstrarea cotei unice de impozitare. Pe zona de întreprinzători, am încercat să susţinem cauza mediului de afaceri şi a zonei investiţiilor, de exemplu, sunt taxe care nu se modifică, mă refer la procentul de 8% pe impozitul pe dividende, la fel, TVA-ul, taxa pe consum, care practic ar afecta întreg comerţul şi bineînţeles pe cei care suportă preţurile nu va fi modificată, pragul de 500.000 de euro pentru micro-întreprinderi va fi menţinut, într-adevăr, se va face o diferenţiere până în 60.000 şi după 60.000 de euro, la nivel de taxare, 1% şi 3%".

"Noi am spus-o foarte clar, considerăm că aceste măsuri de reducere a deficitului bugetar trebuie făcute, trebuie realizate într-un mod responsabil. Nu cred că va afecta foarte mult electoratul pe care îl reprezentăm, până la urmă. Noi am încercat şi îmi pare nespus de rău că lucrurile se înţeleg greşit, noi am obţinut aceste lucruri în negocieri. Practic, am oprit şi nu am vrut să explicăm public cum au decurs discuţiile, lucruri care poate afectau economia în mai mare măsură decât aceste măsuri. Chiar dacă există, apropo de ce mă întrebaţi dvs., foarte mulţi colegi care îşi doresc să arătăm mai mult asta, eu cred că în coaliţie trebuie să păstrăm un anume echilibru. E oarecum frustrant să auzi că PNL face sau nu face, când tu ştii foarte bine cât te-ai luptat în negocieri ca să salvezi toate măsurile care ar lovi cumva economia sau când vin unii şi vând în plan public nişte poveşti ideologice, cum că am abdica cumva de la principiile liberale. Nu. Vă pot asigura că PNL a apărat cauza zonei de business, a mediului de afaceri, în aceste negocieri".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Romania e pe prinul loc in UE la ponderea costurilor cu bugetarii si al nivelului salarizării bugetarilor.

    La alegerile trecute va jurați ca reduceti cu 100000 - 150000 bugetari. 

    PNL e partid populist si nu reprezinta economia de piata. 

    Ce e aia profit exceptional in o economie de piață ? 

    Dar care e contributia voastră la acest moment ?

    Pai, fratilor

    Viktor Orban din Ungaria a introdus aceste taxe din 2010 DEJA, și a fost făcut fascist, dictator, populist, autocrat și trădător a principiilor democratice și a statului de drept. Nu cred ca noi facem ceva asemanator, noi suntem "cuminți".  

    guvernul vostru cu Ciuca a crescut impozitul pe dividend de la 5% la 8% ceea ce inseamna o crestere de 60%.

    asta nu e sustinere a mediului de afaceri.

    acum mai vreti si impozit pe titlurile de stat. 

    Cu specialii și bugetarii de lux? Acest pafarist habar nu are economie, toată taxarea peste noapte merge automat și integral în creșteri de comisioane, scăderi dobânzi depozite și, mai ales, creșteri masive de dobânzi la împrumuturi, inclusiv pt stat.

    1%e foarte putini,pe ai noștri ii taxezi de i rupi de la 16% până la 24% in funcție de ce?

    Nu dragilor,excluderea facilitatilor fiscale vamale SI altele ,SI impozitarea progresiva la toti 

    SI nu cu bariere,asta pierde statul bani„

    Bancile au facu t bani frumoși SI i au scos din tara 

    1. Sunt si banci care nu au scos din tara profitul...

      Sti care? 

      Cele romanesti

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb