Actualizare - Şcolile din Israel s-au deschis în această dimineaţă la ora 10
Comandamentul Frontului Intern a schimbat liniile directoare şi a anunţat că va permite astăzi activităţi educaţionale educaţionale în toată ţara, potrivit The Jerusalem Post.
Ministerul Educaţiei a anunţat că instituţiile de învăţământ s-au deschis la ora 10:00 în această dimineaţă, informează sursa citată.
Ministerul Educaţiei a precizat, conform sursei menţionate: "Revenirea la activitate se va face treptat în funcţie de timpul de organizare solicitat, îndrumările autorităţilor locale şi ale operatorilor de programe, inclusiv cadrele de învăţământ special".
---
Capacitatea Israelului de a se apăra a fost testată puternic în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce forţele iraniene şi aliaţii lor din Orientul Mijlociu au trimis către statul evreu aproape 300 de drone şi rachete balistice menite să lovească mai multe obiective militare şi administrative. Forţele militare israeliene (IDF), beneficiind de sprijinul SUA, Marii Britanii, Franţei, dar şi a forţelor aeriene iordaniene au reuşit să intercepteze şi să distrugă 99% din focoasele trimise către Ţara Sfântă.
Potrivit IDF, doar 1% dintre rachetele şi dronele trimise de Iran şi-au atins ţintele, dar pagubele au fost minore, singura victimă cu răni grave fiind fiica, în vârstă de 7 ani, a unui beduin, potrivit cotidianelor Jerusalem Post şi The Times of Israel. Chiar dacă agenţiile de presă iraniene, IRNA şi Tasnim redau declaraţiile oficialilor de la Teheran potrivit cărora atacul asupra Israelului a fost încununat de succes, în realitate întreaga operaţiune pregătită timp de două săptămâni de către Iran s-a transformat într-un fiasco uriaş, care i-a întărit puterea premierului Benjamin Netanyahu, ce se confruntase în ultima vreme cu proteste uriaşe pentru că nu a reuşit eliberarea tuturor ostaticilor răpiţi de Hamas în 7 octombrie 2023, şi care îndreptăţeşte Israelul să riposteze în orice moment.
Atacul a fost anunţat de liderii iranieni încă din 1 aprilie, după ce în urma bombardării consulatului iranian din Damasc şi-au pierdut viaţa mai mulţi ofiţeri din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare. Ayatollahul Khameni şi preşedintele Ebrahim Raisi au avertizat iniţial că Israelul va plăti pentru crima respectivă în ultima vineri din postul Ramadanului, adică în Ziua Quds (Ziua Ierusalimului), care anul acesta a căzut în 5 aprilie. Numai că în ziua respectivă nu s-a întâmplat nimic. Cum la fel nu s-a întâmplat nici până la sărbătoarea musulmană Eid al Fitr, care a avut loc miercuri, 10 aprilie. A trebuit să treacă cele trei zile de sărbătoare, pentru ca liderii de la Teheran să dea ordin pentru atac. În acest timp, SUA au avertizat de două ori Israelul că un atac iranian este iminent în următoarele 24-48 de ore, iar forţele de la Teheran au făcut chiar un exerciţiu în noaptea de 10 spre 11 aprilie, ceea ce a determinat compania aeriană Lufthansa să îşi suspende zborurile înspre destinaţia respectivă.
Ceea ce s-a întâmplat însă în noaptea de sâmbătă spre duminică a arătat practic puterea de reacţie a Israelului, ţară a cărei apărare antiaeriană pare în acest moment impenetrabilă, deşi a fost supusă în numai şase luni la două operaţiuni similare de atac aerian masiv cu rachete şi drone. Primul - în octombrie 2023 din partea Hamas, iar al doilea acum, din partea Iranului. Impenetrabilitatea aeriană a Israelului a fost reiterată în discursul său de Moshe Patel, directorul Organizaţiei Israeliene de Apărare Antirachetă (IMDO), care a declarat, citat de Jerusalem Post, că aproape 40 de ani de investiţii în apărarea antirachetelor cu rază lungă de acţiune - aşa numitul program "Războiul Stelelor" al Israelului - au dat în sfârşit roade.
Moshe Patel a spus: "Toate sistemele de apărare s-au dovedit perfect funcţionale. Toate acţiunile au fost coordonate, conform pregătirii şi dezvoltării semnificative, simulărilor şi integrării cu situaţiile reale de luptă. Dacă cineva credea că toate scenariile concepute de noi sunt imaginare, acum a văzut relevanţa acestora".
Potrivit sursei citate, în atacul său Iranul a folosit 100 de rachete balistice şi rachete de croazieră şi 100 de drone, care au fost combinate cu alte rachete şi drone trimise de aliaţii din regiune ai regimului de la Teheran.
A fost prima dată când Iranul a lansat un atac masiv asupra Israelului şi, în consecinţă, mai mulţi factori de decizie evrei au solicitat o ripostă rapidă, adică bombardarea anumitor ţinte vitale pentru autorităţile de la Teheran.
Printre aceştia se numără ministrul de finanţe şi ministrul de externe din Israel. Bezalel Smotrich, ministrul de finanţe al Israelului, a cerut, ieri, un atac asupra Iranului, spunând, potrivit Jerusalem Post, că "acesta este momentul pentru conducerea ţării să răspundă prin acţiuni şi nu prin lozinci sau declaraţii pentru a descuraja orice atac şi pentru a restabili securitatea cetăţenilor din Israel".
"Ochii întregului Orient Mijlociu şi ai întregii lumi sunt aţintiţi asupra Statului Israel. Dacă reacţia noastră va avea efect în tot Orientul Mijlociu pentru generaţiile viitoare, vom câştiga", a adăugat Bezalel Smotrich într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.
La rândul său, Ministerul de Externe a emis o declaraţie în care insistă că Israelul are dreptul la autoapărare şi spune că "Iranul trebuie să plătească un preţ pentru agresiunea sa", iar preţul iniţial trebuie să fie recunoaşterea imediată a Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene - forţa paramilitară masivă care răspunde liderului suprem iranian, ayatollah Ali Khamenei - ca organizaţie teroristă, precum şi noi sancţiuni împotriva Iranului.
"Acest atac demonstrează ceea ce spune Israelul de ani de zile: Iranul este cel din spatele atacurilor teroriste din regiune şi este, de asemenea, cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii regionale şi a ordinii mondiale", se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe, citat de The Times of Israel.
Reprezentanţii Ministerului de Externe au precizat că miliţiile susţinute de Iran în Irak, rebelii houthii din Yemen şi gruparea teroristă Hezbollah din Liban au "suplimentat" atacul iranian cu propriile lor atacuri aeriene asupra Israelului.
"La fel ca orice altă ţară, Israelul are dreptul de a se apăra în faţa atacului masiv al Iranului. Israelul s-a apărat cu succes împotriva agresiunii Iranului şi va continua să facă acest lucru în viitor", a concluzionat Ministerul de Externe.
Cu toate acestea, deşi a ţinut o şedinţă cu liderii militari, premierul Benjamin Netanyahu a ordonat anularea oricărei riposte rapide, după ce a avut o convorbire telefonică cu Joe Biden, preşedintele SUA, care i-a cerut să nu acţioneze în sensul escaladării tensiunii în regiune.
Între timp, liderii de la Teheran au anunţat că atacul asupra Israelului s-a terminat şi au avertizat SUA că o eventuală ripostă asupra Iranului va duce la un atac mai puternic a forţelor iraniene.
"Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acţiunea militară din această seară dacă Israelul ripostează împotriva Iranului", a declarat şeful de stat major al forţelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, la postul de televiziune de stat, adăugând că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice susţinere a represaliilor israeliene va duce la vizarea bazelor americane din Orientul Mijlociu.
La rândul său, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a spus, într-un comunicat de presă: "Dacă regimul sionist (Israel) sau susţinătorii săi demonstrează un comportament nesăbuit, ei vor primi un răspuns decisiv şi mult mai puternic".
Comandantul Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetăţenilor săi şi a afirmat că operaţiunea din noaptea de sâmbătă spre duminică a fost un succes "peste aşteptări".
Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a declarat ieri, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, într-o întâlnire cu ambasadorii străini la Teheran, că ţara sa a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi "limitate" şi doar pentru autoapărare.
Între timp, potrivit The Times of Israel, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, i-a transmis omologului său de la Teheran, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ankara nu doreşte o escaladare suplimentară a tensiunii în regiune după atacul Iranului cu drone şi rachete împotriva Israelului.
Cu toate acestea, Canada, Franţa, India, SUA, Ţările de Jos, Germania şi Austria şi-au avertizat ieri proprii cetăţeni să nu călătorească în Orientul Mijlociu din cauza tensiunilor dintre Israel şi Iran.
Menţionăm că ieri, Iordania, Libanul, Irakul, Iranul şi chiar Israelul şi-au redeschis spaţiul aerian, după ce duminică noaptea a fost închis, mai multe curse aeriene civile fiind anulate sau amânate din cauza evenimentelor din Ţara Sfântă. În urma atacului, compania aeriană germană Lufthansa a suspendat până marţi zborurile către Israel, Iordania şi Irak şi a menţinut suspendarea curselor către Teheran până pe 18 aprilie. Tot până joi sunt suspendate şi cursele Lufthansa către Beirut (Liban).
Acest lucru s-a resimţit şi la aeroportul Otopeni, unde o cursă aeriană spre Tel Aviv, care trebuia să decoleze duminică noaptea după ora 0:00, a fost amânată pentru ieri după-amiază la ora 16:00, potrivit informaţiilor transmise de TVR 1.
În ceea ce priveşte situaţia din Israel, Comandamentul Frontului Intern a anunţat ieri că şcolile vor fi închise şi astăzi din cauza ameninţării active asupra securităţii din partea Iranului.
În urma atacului iranian asupra Israelului, Josep Borrel, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afacerile Externe şi Politica de Securitate, a convocat pentru mâine o reuniune a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană pentru a găsi soluţii privind dezescaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu.
Tot în acest sens, aseară, după închiderea ediţiei, urma să aibă loc o şedinţă a Consiliului de Securitate a ONU solicitată de autorităţile din Israel în urma atacului exercitat de Iran.
1. Teatru
(mesaj trimis de Olty în data de 15.04.2024, 06:52)
Ce teatru, ce piesa, iranul se preface ca ataca, israelul se preface ca se apara. Daca chiar vroiau sa atace, mai exista spatiu aerian inchis? Unde s-a mai vazut ca un atac sa fie anuntat? Decat daca se vor pierderi minime....
1.1. E circ televizat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 07:30)
E circ televizat exact ca in pandemie. Paine si circ pentru a-i salva fundul lu Netanyahu (un lider corupt precum fratele lui, Biden)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 07:37)
Numai sa nu fie ca si cu rusii, de la "luam Kievul in 3 zile", si "o sa fim primiti cu flori", s-a ajuns la ce s-a ajuns, nebunia de azi. Si stai ca poate fi si mai rau.
Dincolo , se poate intampla la fel. Depinde cat cap limpede au partile sa se opreasca sau nu.
Deocamdata e ca primele zile in Ucraina , cand mai mult defilau rusii, asteptand populatia cu florile, dar cineva a tras in ei, apoi ei au inceput sa traga si ,in scurt timp razboi in toata regula, cu multi morti, 2 ani si inca numaram.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:42)
Sigur ca da, Olty, acum lasa tiktoku shi apuca-te de o meserie, dar nu in armata.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 17:10)
te-a durut tare de-ai sarit asa ?
2. Ce au in comnun Netanyahu si Biden?
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 07:44)
Ce au in comnun Netanyahu si Biden?
Ambii vad lumea, planeta, ca pe un lagar, numa bun de imprejmuit si pazit cu camere video, tehnica de varf si rachete. Binenteles ca popoarele libere nu pot pune botul la asa ceva nici in ruptul capului. Orice pace obtinuta de Israel pe calea armenlor, fara a ataca fondul problemei, este una relativa si s-a vazut ce se poate intampla cand te culci pe o ureche.
Ghinionul drkului... si poporul israelian (oamenii obisnuiti de acolo) isi doreste, ca si celelalte popoare libere sa traiasca in pace si buna convietuire cu statele vecine, lucru imposibil cand ai la butoane oameni care o cauta cu lumanarea.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:24)
Adica iranul e stat liber? :))))))))
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:44)
Iranul e foarte liber, pentru criminalii teocratici shi militarii de defilare, care formeaza garzile revolutzionare care spun majoritatii oamenilor cum sa se imbrace shi ce sa manance.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 17:11)
Au in comun CIA !
3. La rand
(mesaj trimis de Mda în data de 15.04.2024, 09:26)
Israel, Siria, Irak... Iran. Ca pozitionare.
Irakul l-or rezolvat, l-or omorat pe saddam husein dictatorul care ba avea arme de distrugere in masa, ba stai ca nu avea.
Siria au rupt-o in doua.
Urmeaza Iranul. Cade ori cu lupta ori fara.
Israel le omoara oameni in ambasada, unde apropo nu ai voie sa faci asa ceva. De ce apara sua israelul??? De ce plateste omulnde rand 500 mil. dolari sa apere Israelul??? Chiar toata planeta trebuie sa urmeze interesele israelienilor?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:46)
Mda, pai du-te shi lupta alaturi de musulmani, cine te impiedica? Sau ataca ambasadele israeliene, incepe cu aia din Bucureshti. De ce nu?
3.2. Iranul a omorat primul oameni in ambasada (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Marian în data de 15.04.2024, 11:02)
Vezi ca in ziarul de azi mai e un articol care arata ca in 1992 Iranul, prin Hezbollah, a bombardat Ambasada Israelului din Argentina. Nici Iran nu avea voie sa faca treaba asta, in care au murit oameni. Deci Iran a inceput. Iar pentru asta justitia argentiniana a declarat Iranul drept stat terorist.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:38)
Sâmbătă, Iranul a efectuat un atac cu drone și rachete asupra Israelului, marcat de premierul Benjamin Netanyahu ca o oportunitate politică. Netanyahu poate acum să utilizeze acest atac pentru a-și consolida poziția politică, justificând acțiunile militare împotriva Hamas-ului din Gaza și, eventual, împotriva Hezbollah-ului din Liban. Este prima dată când Iranul atacă direct Israelul, consolidând imaginea lui Netanyahu ca lider care se luptă împotriva unei amenințări concrete. Atacul a venit într-un moment tensionat pentru Netanyahu, având în vedere critica internațională și presiunea asupra sa în urma conflictului din Gaza și a altor acțiuni controversate. Susținerea internațională pentru Israel a crescut în urma atacului iranian, iar Netanyahu este acum într-o poziție mai puternică pentru a obține sprijin militar și diplomatic. Opțiunile pentru Netanyahu includ o acțiune directă împotriva Iranului sau o intensificare a operațiunilor în Gaza și Liban. Retalierea este considerată inevitabilă, însă Israelul ar putea opta pentru o ripostă măsurată pentru a evita escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:47)
Corect, ar putea sa atace bazele Hezbollah din Liban shi Siria.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:43)
"Iran atacă, Israel se apără cu sprijinul aliaţilor"
Izrael ataca, cu sprijinul aliaţilor,
ce misto e democratia militara imperialista
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 10:57)
Chinezii si rusii au inghitit galusca .Rachetele iraniene de sorginte sovietica s-au dovedit inutilizabile .Visul de marire s-a spulberat .Sistemele radar si de lovire franco germane le-a distrus .340 de astfel de rachete si drone au fost lovite , in marea lor majoritate , de catre SUA ,M.B.Franta si Germania .Iranul va fi lovit acolo unde il doare cel mai tare .Sistemul nuclear de sorginte sovietica va fi distrus partial cu rachetele francilor .Rusia si China nu au ce face .Acum stiu ca nu pot cistiga .
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 14:13)
Daca nu te pricepi nici la arme ,nici la geopolitica-militara,
de ce nu comentezi la ziare sportive sau kan-kan
7. fără titlu
(mesaj trimis de Mihnea în data de 15.04.2024, 11:44)
Sigur nu e invers ? Israel ataca si Iran se apara ? Cine a atacat primul ?
De ce lumea lucreaza cu dublu -standard ? Scrie undeva in Carta ONU ca unele state (cele bune) au voie sa atace alte state (cele rele) (statele rele fiind declarate asa de catre statele bune) in scop preventiv ? Dar daca statele rele riposteaza, atunci se intruneste consiliul de securitate in regim de urgenta ??
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 13:58)
Primul a atacat iranul, el insusi sau prin hezbolah, hamas, houti etc. Israel a atacat consulatul din siria, nu ambasada - vezi ca au regim diferit. Consiliul de securitate se intruneste la toate agresiunile si ori de cate ori este solicitat, doar ca teroristii nu solicita pentru ca nu-i intereseaza. Le dai dreptate iranienilor care ard steaguri americane si evreiesti in piata si fac acte de terorism pe unde apuca?
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 15:15)
Iranul nu declansa lovitura decit daca avea acordul Rusiei si Chinei .Iranului nu i s-a nazarit sa lovesca cu 350 de rachete balistice ,de croaziera si drone de diferite tipuri , fara sa aiba acodul Rusiei .loveau si ei cu citeva rachete si drone doar asa de fatada .Daca lovitura reusea si Occidentul se dovedea neputincios atunci totul se repeta identic in Ucraina si ambele razboaie se incheiau cu ingenucherea Americii si a statului Israel .Occidentul si-a dovedit superioritate tehnologica .Acum toti proetenii rusilor vor fugi sa cumpere tehnologie Occidentala .Dictatorii lumii s-au facut de ris .In curind Rusia se va retrage din Ucraina .Isi vor linge ranile si vor astepta 20 de ani .Acorduriloe comerciale si economice ale Rusiei ce erau parte a unor achizitii de tehnologie militara de catre terti vor fi anulate .Tota suflarea omenesca va cumpara doar de la Franta ,Germania si SUA. UE este marea cistigatoare .
8. fără titlu
(mesaj trimis de Raz în data de 15.04.2024, 15:55)
Iranul a fost obligat sa raspunda la manevra israelitilor cu consulatul din Damasc. Din tot "jocul" asta castiga Israelul care a mai rezolvat niste generali iranieni, a demonstrat ca Iranului ii e frica sa-i atace la vedere si cu toata forta, a demonstrat ca are prieteni grei care ii sar in ajutor. Mai castiga si aliatii Israelului care demonstreaza forta su unitate si reusesc sa "simuleze" ce insemna o activare de art. 5 NATO unde... in afara NATO... Se mai demonstreaza capacitatea tehnicii militate occidentale. Castiga SUA care da si un mesaj de incredere pentru aliati si arata ca-si doreste temperarea Israelului. Cine pierde? pai in primul rand, oricum nesemnificativ, Iranul, care ramane pe post de "prostul satului". Dar, cel mai important, coana Rusia careia i se demonstreaza cam ce insemna apararea colectiva in NATO si care in plus isi sifoneaza imaginea cu asa un aliat... Iranul...
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 17:08)
Eu nu cred decat daca transmite aia de la digi24 , care se taraie pe burta !
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 18:03)
Inca un conflict, inca o ocazie ca avutia oamenilor de rand sa aterizeze in buzunarele "catorva" oameni. Se face de doua ori bani, odata cu distrugerea si apoi cu reconstructia.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 19:39)
Asteptam si razboiul cu Chiana,
sub pretextul Taiwan
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 21:55)
... daca parte din drone au fost interceptate de francezi si britanici ... cum se poate apara israelul fara sustinerea lor? ... sau si israelul a ramas fara munitii ca si zele? ... ??? ... pana unde megeti cu stupiditatea??? ... am inteles ca apararea a costat 1mld $ ...
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 21:59)
... suez inchis ... hormuz inchis ... ??? ...