Iranul şi Germania vor să-şi crească semnificativ relaţiile comerciale

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 februarie 2016

Iranul şi Germania vor să-şi crească semnificativ relaţiile comerciale

Schimburile comerciale dintre Germania şi Iran s-ar putea dubla, de la volumul actual, de 2,4 miliarde de euro, relatează Iranian News Agency, citând oficiali de la Teheran, conform cărora schimburile ar putea creşte chiar şi de patru ori.

În opinia comunităţii de afaceri din Germania, valoarea comerţului dintre cele două ţări ar putea atinge cifra de 10 miliarde de euro în următorii 3-5 ani, potrivit Deutsche Welle.

Odată cu ridicarea recentă a sancţiunilor aplicate Teheranului de comunitatea internaţională, numeroase state s-au arătat, deja, foarte interesate de posibilităţile economice viitoare. Printre ţările care doresc să profite de reintrarea pe piaţă a Iranului se numără şi "motorul" economiei europene, Germania.

Compania feroviară a Republicii Islamice şi "DB International Germania" au semnat, luna aceasta, un memorandum de înţelegere. Mohsen Pour Seyed Aqaei, preşedintele grupului feroviar iranian, a afirmat, cu această ocazie, că, în curând, va începe colaborarea cu partea europeană, în vederea îmbunătăţirii sistemelor software din ţara sa. Conform Deutsche Welle, şi gigantul "Siemens" este interesat să îşi aducă o contribuţie la modernizarea infrastructurii Iranului, prin vânzarea de trenuri către Teheran.

United Press International anunţă că directorul executiv al "Siemens", Joe Kaeser, a fost într-o vizită în Iran, unde s-a întâlnit cu ministrul Petrolului, Bijan Zangeneh. Oficialul de la Teheran a declarat, potrivit sursei citate, că firma europeană ar putea furniza compresoare şi alte echipamente necesare sectorului iranian al gazelor.

"Siemens" a mai jucat, în trecut, un rol important în acest domeniu, însă a încetat livrarea de echipamente către companiile iraniene, ca urmare a sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională.

Săptămâna trecută, ambasadorul Iranului la Berlin, Ali Majedi, a declarat că normalizarea relaţiilor bancare dintre cele două state se va putea realiza în două sau trei luni, relatează Tasnim News. Oficialul a precizat că ţara sa a fost conectată la reţeaua SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Potrivit SWIFT, sancţiunile nu au fost ridicate pentru toate băncile iraniene, întrucât sistemul informatic trebuie să respecte normele în materie.

Colaborarea dintre Iran şi Germania se extinde şi în sectorul producţiei auto. Recent, asociaţia fabricanţilor de piese auto din Iran şi asociaţia industriaşilor din Bavaria au semnat un memorandum de înţelegere, pentru cooperarea în domeniul producţiei de componente pentru automobile, relatează Tasnim News. Industria auto din Iran asigură 10% din Produsul Intern Brut al ţării, fiind a doua în top, după industria petrolieră şi a gazelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb