Schimburile comerciale dintre Germania şi Iran s-ar putea dubla, de la volumul actual, de 2,4 miliarde de euro, relatează Iranian News Agency, citând oficiali de la Teheran, conform cărora schimburile ar putea creşte chiar şi de patru ori.
În opinia comunităţii de afaceri din Germania, valoarea comerţului dintre cele două ţări ar putea atinge cifra de 10 miliarde de euro în următorii 3-5 ani, potrivit Deutsche Welle.
Odată cu ridicarea recentă a sancţiunilor aplicate Teheranului de comunitatea internaţională, numeroase state s-au arătat, deja, foarte interesate de posibilităţile economice viitoare. Printre ţările care doresc să profite de reintrarea pe piaţă a Iranului se numără şi "motorul" economiei europene, Germania.
Compania feroviară a Republicii Islamice şi "DB International Germania" au semnat, luna aceasta, un memorandum de înţelegere. Mohsen Pour Seyed Aqaei, preşedintele grupului feroviar iranian, a afirmat, cu această ocazie, că, în curând, va începe colaborarea cu partea europeană, în vederea îmbunătăţirii sistemelor software din ţara sa. Conform Deutsche Welle, şi gigantul "Siemens" este interesat să îşi aducă o contribuţie la modernizarea infrastructurii Iranului, prin vânzarea de trenuri către Teheran.
United Press International anunţă că directorul executiv al "Siemens", Joe Kaeser, a fost într-o vizită în Iran, unde s-a întâlnit cu ministrul Petrolului, Bijan Zangeneh. Oficialul de la Teheran a declarat, potrivit sursei citate, că firma europeană ar putea furniza compresoare şi alte echipamente necesare sectorului iranian al gazelor.
"Siemens" a mai jucat, în trecut, un rol important în acest domeniu, însă a încetat livrarea de echipamente către companiile iraniene, ca urmare a sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională.
Săptămâna trecută, ambasadorul Iranului la Berlin, Ali Majedi, a declarat că normalizarea relaţiilor bancare dintre cele două state se va putea realiza în două sau trei luni, relatează Tasnim News. Oficialul a precizat că ţara sa a fost conectată la reţeaua SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Potrivit SWIFT, sancţiunile nu au fost ridicate pentru toate băncile iraniene, întrucât sistemul informatic trebuie să respecte normele în materie.
Colaborarea dintre Iran şi Germania se extinde şi în sectorul producţiei auto. Recent, asociaţia fabricanţilor de piese auto din Iran şi asociaţia industriaşilor din Bavaria au semnat un memorandum de înţelegere, pentru cooperarea în domeniul producţiei de componente pentru automobile, relatează Tasnim News. Industria auto din Iran asigură 10% din Produsul Intern Brut al ţării, fiind a doua în top, după industria petrolieră şi a gazelor.