Isărescu: Ideea de curs artificial este falsă

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 octombrie 2010

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu a ţinut să precizeze că BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro prin vânzarea de valută în piaţă în ultimii ani, aşa cum rezultă din unele analize, menţionând că nivelul actual al cursului nu este unul artificial.

"Să spui că BNR a cheltuit 11 miliarde euro este o formulă nepotrivită. Vânzarea de valută, din punctul de vedere al BNR, nu este o cheltuială, este un avantaj în bilanţ. Nu am cheltuit 11 miliarde, am vândut", a afirmat Mugur Isărescu, referindu-se la comentariile apărute în presa centrală în urma unui raport ING Bank.

Guvernatorul BNR a continuat: "Sunt două lucruri pe care trebuie să le reţinem. Rezerva valutară şi rezerva de schimb trebuie să ne ducă spre o concluzie pe care să o judece o bancă centrală. Rezerva internaţională a unei ţări, mai ales dacă e vorba de componenta care aparţine băncii centrale, cea ţinută în conturile BNR, trebuie să fie strâns legată de emisiune. În momentul în care cumpărăm, facem emisiune. Acest lucru simplu este uitat adesea. Există într-adevăr un optim în care ne încadrăm".

Oficialul băncii centrale a precizat că idea de cost apare când rezerva nu este în limitele optime, pentru că pot apărea costuri dacă rezerva este prea mare, arătând că, prin cumpărare de valută, BNR face emisiune monetară, iar lichiditatea excesivă trebuie sterilizată.

"Mai degrabă în primăvară, când am cumpărat, ne-a costat ceva. Pentru că am dat un activ cotat mai bine în materie de dobândă şi am cumpărat un activ pe care cu greu ne chinuim să-l plasăm pe pieţele internaţionale, pentru a obţine un randament de 0,5-0,6%", a spus Isărescu.

Nici intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară nu au avut drept scop decât echilibrarea puctual a dezechilibrelor dintre cererea şi oferta de valută, a mai explicat Isărescu, subliniind că Ministerul Finanţelor Publice a avut în ultimii doi ani în conturile de valută opt miliarde de euro, iar dacă sunt introduse toate fondurile structurale şi împrumuturile de la bănci, sumele sunt şi mai mari.

"Ministerul finanţelor a avut opt miliarde de euro - din fonduri structurale, împrumuturi de la bănci şi altele. Când ni i-a vândut, BNR a făcut emisiune monetară şi a trebuit sterilizată. Dacă ar fi vândut în piaţă, era cursul mai puţin artificial? Se ducea euro spre 3,5 lei. Nu cred că acest curs producea efecte pozitive în materie de economie", a conchis Isărescu.

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 32,58 miliarde euro la 30 septembrie, faţă de 31,55 miliarde euro în luna precendentă.

Croitoru, BNR: Principala provocare a României este asigurarea stabilităţii pe termen mediu - lung

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, consideră că principala provocare a ţării noastre este să asigure stabilitatea pe termen mediu - lung, fără a reduce, însă, şansele de reluare a creşterii economice şi fără să rămână în urma altor ţări central-europene, membre ale UE.

"Asta este marea provocare pentru că obiectivele sunt în contradicţie în acest punct: stabilizarea fiscală necesită nişte măsuri costisitoare, iar asta alterează creşterea. Măiestria cu care conduci vaporul prin această strâmtoare este să nu dai cu pereţii vasului de toate stâncile", a declarat Croitoru.

Acesta consideră că populismul trebuie eliminat şi că problema României în continuare este să găsească această structură de politici: "După părerea mea, în acordul cu FMI există această structură de stimulente şi reforme necesare - ca să vadă capitalul privat străin că are de ce să vină şi să refinanţeze creşterea economică în România. Până nu îndeplinim condiţia asta putem să facem noi cât populism vrem în România, nu vom avea motor de creştere economică, pentru că el depinde foarte mult de capitalul privat extern", a explicat Croitoru, reamintind că în martie 2011 va expira acordul cu FMI.

"Dacă ceva nu va substitui acordul cu FMI, capitalurile private nu pot să vină pentru că nu văd care este sursa de stabilitate. Apoi, în 2012 sunt alegeri, iar asta este o altă sursă de îngrijorare, pentru că ştim că politicile fis-cale şi salariale alunecă", a spus oficialul BNR. (I.S.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din ce spune dl Isarescu se pare ca BNR este doar o casa de contabilitate a emisiunilor de lei contra euro sau USD pe care apoi ii plaseaza la loc, de unde au venit, in obligatiuni ale statului respectiv. FMI controleaza masa monetara de la M1 pana la M4 iar dl Croitoru se da cu vaporu. Dar cand se va trece si la leasingul pe aur ptr emisiune sa vezi ce mai trece aurul romanesc oceanul si atunci sa vina criza datoriilor suverane cu faliment cu tot. Nu degeaba se bat unii ptr Rosia Montana.L-am vazut pe dl Isarescu la o emisiune cum isi aranja freza in timp ce vorbea de parca se uita intr-o oglinda.Unde este Isarescu cel de acum doi ani !

    ING Bank a fost printre cei mai mari speculatori si este de departe banca care a pierdut cel mai mult din tranzactiile pe valuta. Analizele ING au fost facute pt. a justifica pierderile avute de banca. Daca ar fi sa analizam si noi cum vrea sa-si "scoata" Misu Negritoiu minusurile inregistrate vom observa ca a majorat dobanda creditelor clientilor si introducerea de noi procente in calculul ratelor. Astfel s-a ajuns in situatia paradoxala prin care chiar daca ROBOR/EURIBIBOR a ajuns la valori minime clientul ING plateste o dobanda mai mare, rata de capital i se micsoreaza. Alo, ANPC, ce masuri luati?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb