Ţara noastră trebuie să se concentreze asupra macrostabilităţii, deoarece lipsa acesteia poate afecta democraţia, a declarat astăzi, guvernatorul Băncii Naţionale Române (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul dezbaterii "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de bancă pe tema perspectivei economiei, potrivit surselor de presă.
Domnia sa a afirmat: "Accentul ar trebui să fie exact pe macrostabilitate, pentru că n-am dus-o niciodată la sfârşit sau dacă am mers cu ea la un moment dat am considerat s-o încălcăm, ne-am jucat prea mult cu ea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme. Lipsa de macrostabilitate afectează democraţia, aşadar primul accent pentru viitor este niciun pas înapoi de la macrostabilitate în următorii 10-20 de ani. De altfel, nici nu există creştere economică într-un cadru instabil".
De asemenea, Isărescu consideră obiectivul principal al ţării noastre pentru viitor este o "creştere economică moderată, echilibrată, sustenabilă, o creştere economică care creează locuri de muncă". Însă, a mai susţinut guvernatorul, "dacă accelerăm creşterea economică în perioadele pre-electorale nu facem decât să grăbim declinul în perioadele post-electorale".
Domnia sa a mai susţinut că este de dorit un ciclu lung de dezvoltare economică, cu cât mai puţine declinuri, fiind de preferat o creştere economică de 4% pe termen mai lung, "dacă atât poate economia", decât un avans de 7% pe o perioadă de câţiva ani.
În cadrul dezbaterii, guvernatorul BNR şi-a exprimat de asemenea regretul că terenurile agricole nu sunt introduse "cum trebuie" în circuitul economic şi financiar, nefiind luate în calcul ca garanţii de către bănci pentru credite.