Israel - gaz peste foc

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 1 august

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Mă aşteptam, la fel cum toată lumea se aştepta, ca în urma tratativelor, teroriştii Hamas să-i pună în libertate pe ostaticii israelieni, iar Israelul, la schimb, să elibereze un anumit număr de prizonieri. După care să se încheie pace în Gaza. Iluziile au fost deşarte. Forţele care se opun unui acord în Orientul Apropiat s-au dovedit a fi mai puternice. Scânteia care s-ar putea stinge se poate transforma dintr-o secundă în alta în vâlvătaie.

Nu o spun doar eu. O spun, în primul şi-n primul rând, cei mai importanţi analişti din lume, atunci când se pronunţă asupra situaţiei din Israel. Şi o spun de altfel şi cei mai importanţi aliaţi ai Israelului. O pace trainică nu se poate realiza altfel decât în condiţiile puse în urmă cu aproape 80 de ani de rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite. Două state pe acelaşi teritoriu, Israel şi Palestina. Israel s-a conformat acestei rezoluţii, iar evreii şi-au edificat un stat. Din motive care încă trebuie descâlcite, palestinienii, în loc să îşi construiască un stat, s-au rezumat la nivel de "autoritate". Iar Autoritatea Palestiniană a scăpat de sub control Gaza. Şi astfel Gaza, căzută sub puterea absolută a organizaţiei Hamas, a detonat o adevărată bombă pe teritoriul Israelului. Şi pe măsură ce numărul victimelor din Gaza creşte exponenţial, forţe externe, care se erijează în porumbei ai păcii, nu fac altceva decât să toarne gaz peste foc.

Pentru o soluţie de pace în Gaza trebuie în prealabil stabilit cine cu cine negociază şi cine garantează o înţelegere. Poate negocia un stat cu o simplă organizaţie, care între altele este şi clasificată drept teroristă? Drumul către răspuns trece din păcate prin mai multe capitale ale lumii. Prin Washington. Unde pentru prima dată în istorie la cea de-a patra prezenţă în Capitoliu al lui Netanyahu, acesta a suferit un grav afront din partea democraţilor. Drumul păcii trece şi prin Beirut, unde Hezbollah, partid aflat la putere, este finanţat în continuare de Iran şi, la rândul lui, finanţează cu bani şi aprovizionează cu armament organizaţia Hamas. Prin Qatar, unde până zilele trecute s-a aflat reşedinţa liderului Hamas. Prin Istanbul, unde acelaşi lider Hamas a fost până zilele trecute primit cu deferenţă şi tratat ca un aliat de către Recep Erdogan. Şi desigur, prin Iran, unde acelaşi lider Hamas a fost, până ieri alaltăieri, oaspete de onoare. În discuţiile despre o eventuală soluţionare a situaţiei din ce în ce mai tensionată din Orientul Apropiat, mai intervin frecvent statele arabe, Marea Britanie, Franţa, Uniunea Europeană şi, desigur, Moscova şi Beijingul. Litigiul, aşadar, în loc să se soluţioneze pur şi simplu ca un litigiu local, se universalizează.

Şi astfel s-a ajuns într-o situaţie aproape fără ieşire, în care ne aflăm astăzi. Israelul a utilizat două rachete şi a pulverizat o clădire din Beirut, lichidându-l pe cel care a conceput în numele Hamas operaţiunea de asasinare a unor israelieni, operaţiune de la care a pornit conflictul, precum şi luarea de ostatici. Câteva ore mai târziu, serviciul secret israelian l-a localizat şi l-a lichidat în Iran, unde se afla în calitate de oaspete de onoare, pe şeful Hamas. Turcia a sărit ca arsă, Recep Erdogan afirmând nici mai mult nici mai puţin că intenţioează să atace cu forţele sale armate statul Israel. Iar guvernul Israelian, răspunzând într-o manieră la fel de exagerată, solicită în mod oficial statelor NATO excluderea din organizaţie a Turciei. Un fapt cu totul şi cu totul imposibil de realizat în condiţiile în care Turcia ocupă o poziţie geostrategică cheie în angrenajul NATO.

Aşadar, situaţia în loc să se simplifice, se complică. Dacă nu care cumva, înainte de a se ajunge totuşi la o înţelegere, situaţia se tensionează, aşa cum s-a mai întâmplat deseori în istorie, prin arătarea muşchilor de către cei mai importanţi protagonişti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Totul trebuieste privit ca un ansamblu ca un cub Rubick ce se face si se desface functie de ceea ce se intîmpla in teren .Nu putem banui Occidentul European si SUA de naivitate si nici nu putem banui Israel ca habar nu are ce face .Razboiul din Israel este strins legat de cel din Ucraina .Finalul de etapa este unul previzibil si intr-o parte si in cealalta parte .Trebuieste privit totul ca o continuare a ceea ce s-a intimplat in Europa anilor 1989 si dupa .Dupa ce Europa devenit a doua mare putere economica vrea sa devină si o mare putere militara si sa isi recupereze teritoriile pierdute cindva .Granitele Europei se muta spre Est .Toate cutumele ce ne guvernau in timp de pace devin acum inutile .NATO european creste si ofera americanilor si natiunilor democratice din Pacific experienta cumulata in timp .Razboiul din Ucraina face ca Zelenski sa îl invite pe Putin la noul SUMMIT de pace .Practic este a doua mare capcana .Cacealmaua initiala prin care Rusia este atrasa in Razboi continua .Nu vrei pace si nu vii la SUMMIT atunci ne arati adevarata ta fata de razboinic .Din acel moment (daca Putin nu vine) razboiul capata o alta turnura .Occidentul (Germania in mod special ) va arata ce inseamna forta militara occidentala atasata noilor tehnologii la virf .UE isi urmeaza planul .Imperiul se va reface .Cine inca mai crede ca UE nu stie ce face se inseala amarnic .Pacea nu este o prioritate .Rusia este cu mult prea mare .China joaca si ea la doua capete .Deocamdata a inteles ca Rusia nu poate cistiga razboiul din Ucraina si a inteles care a fost pacaleala atunci cind coruptia din Rusia si China a iesit la lumina .Au mizat doar pe un vis .Nimic din ceea ce credeau ca poseda nu era real .Totul era doar pe hirtie .Restul era cheltuit tot in Occident .Banii furati mergeau la Paris o data cu excrocii de serviciu .Practic Occidentul ii bate pe cei doi mari cu banii lor .Acum este rindul germanilor (UE) si japonezilor plus Israel sa ne arate noua tehnologie militara .In Romania ies la iveala legaturile fortat sexuale ale unor asa zisi profesori universitari sau formatori de opinie .Va continua .Ati vazut in Romania ce fac „babalicii” secolului deveniti peste noapte formatori de opinie sau inbirligatori de sondaje ? Viseaza cu totii la „dantela ”chilotilor de dama si le curg balele mai ceva ca aia de inca viseaza la „ mueti is pozmagii”. Asa si cu cei care critica Olimpiada si frumuseta spectacolui oferit intregii lumi .Multumită Olimpiadei si lui Macron reusim (foarte multi dintre noi )sa redevenim oameni nu cersetori de favoruri sexuale sau pricinosi si unghiosi in toate cele sau platitori de favoruri sexuale fara de care accesul le-ar fi fost interzis .In curind si alti reprezentaniti celebri ce isi arata inteligenta prin Mass Media vor iesi la rampa profitorilor de avantaje sexuale .Urmarim sa vedem ce fac iranienii dar si ei au inteles masura lucrurilor si nu cred ca isi doresc sa reajunga in Evul Mediu .

    Cu cine sa negocieze israelul?cu sefii hamas pe i-a asasinat?normal ca tratativele de pace nu duc la niciun rezultat.israelienii nu sunt baietii buni in acest macel...pentru ca nu exista baieti buni.

    1. Abia dupa ce scapa de toti sefii presupusi vinnovati Israel are cu cine negocia daca cei noi schimba abordarea.Daca nu o schimba asasinatele vor continua . 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb