ISTORICUL PRIVATIZĂRII ÎN ROMÂNIA (11) Programul de restructurare a BTT în vederea privatizării

Mircea Ursache
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2021

Mircea Ursache

Astfel, în cursul anului 2008 a început "Programul de restructurare a SC Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) SA în vederea privatizării" avizat prin Hotărâre de Colegiul Director şi aprobat de Consiliul de Supraveghere şi Îndrumare în data de 13 martie 2008.

Programul de restructurare prevede, în principiu, vânzarea activelor şi a terenurilor societăţii şi înstrăinarea participaţiilor la alte societăţi comerciale.

După finalizarea programului de restructurare, societatea comercială urma să rămână cu domeniul său de activitate - agenţie de turism - ce se va desfăşura numai la sediul său din Bucureşti, cu brandul BTT şi cu portofoliul de clienţi.

Astfel, dacă în exerciţiul financiar 2007 SC Biroul de Turism pentru Tineret SA şi-a desfăşurat activitatea printr-o structură tip reţea cu 9 sucursale (8 subunităţi teritoriale cu funcţiune principală "agenţii de turism", cu distribuţie la nivelul întregii ţări, în zone turistice şi în principalele reşedinţe de judeţ, 1 subunitate cu funcţiunea administrativă de "Sediu social" în Bucureşti, 1 baza turistică şi de agrement Costineşti), precum şi 3 puncte de lucru, cu funcţiunea principală de "agenţii de turism", în 2008 SC Biroul de Turism pentru Tineret SA îşi desfăşura activitatea prin Agenţia de Turism Sucursala BTT Brăila, Sediul Social şi Baza BTT Costineşti.

Concomitent, Direcţia Valorificare pachete Majoritare a solicitat conducerii societăţii întocmirea dosarului de prezentare, derularea procedurilor specifice pentru protecţia mediului şi a selectat un evaluator autorizat care a întocmit un Raport de evaluare pentru determinarea valorii societăţii în vederea privatizării. Ultimele actualizări ale dosarului de privatizare şi ale raportului de evaluare au fost transmise de către conducerea societăţii la data de 17.03.2009.

Prin Hotărârea AGEA nr. 17/29.11.2004 s-a aprobat modificarea Actului Constitutiv al societăţii, prin majorarea capitalului social al SC BTT SA ca urmare a emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate având ca obiect terenul aferent Bazei de Agrement BTT Băneasa, pachetul de acţiuni aferent majorării, respectiv un număr de 2.316.141 acţiuni nominative cu valoare nominală de 2,5 lei revenind RAPPS; În urma majorării capitalului social, participaţia RAPPS (preluată ulterior de AVAS) era de 87.9236%, respectiv un număr de 4.762.543 acţiuni nominative.

Din documentaţia transmisă de conducerea SC BTT SA rezultă existenţa unui litigiu, aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, având ca obiect cererea promovată de către acţionarul SIF Transilvania care a solicitat în contradictoriu cu SC BTT SA anularea în totalitate a Hotărârii AGEA nr. 17/29.11.2004.

În virtutea prerogativelor conferite de lege, CNVM dispune succesiv, pe perioade de câte două săptămâni, blocarea transferului a 2.316.141 acţiuni emise de SC BTT SA şi deţinute de AVAS, ca măsură asiguratorie în vederea protecţiei proprietarilor precum şi a potenţialilor cumpărători de bună credinţă care ar intenţiona să deruleze operaţiuni cu acţiuni care fac obiectul unui litigiu în care instanţa nu s-a pronunţat în mod definitiv şi irevocabil.

Analiza documentelor mi-a permis unele consideraţii:

- Cea mai mare parte a activelor, depăşite din punct de vedere constructiv şi arhitectural, sunt închiriate sau sunt parte a unor contracte de asociere în participaţiune.

- Societatea este implicată în peste 100 litigii comerciale şi patrimoniale care sunt de natură să influenţeze semnificativ imaginea, poziţia pe piaţa şi valoarea acesteia.

Societatea nu are datorii restante, cu toate că în ultimii trei ani bilanţieri au fost încheiaţi cu pierderi.

În conformitate cu o informare a Direcţiei Generale Administrare Portofoliu, referitoare la derularea şi punerea în aplicare a programului de restructurare în vederea privatizării SC BTT SA, Consiliul de Administraţie considera că :

- măsurile prevăzute în Programul de restructurare erau blocate la data respectivă, deşi erau prevăzute a se desfăşura până în anul 2009;

- din analiza efectuată de conducerea societăţii reiese că, prin măsurile derulate până în prezent, nu au fost atinse obiectivele dorite;

- realizarea tuturor măsurilor prevăzute în program este o procedură de durată, anevoioasă, activele nevândute fiind grevate de litigii;

- cheltuielile aferente procesului de restructurare ridică foarte mult costurile suportate de societate în vederea susţinerii tuturor acţiunilor judecătoreşti referitoare la activele aflate în litigiu;

- se estimează că aceste costuri pot depăşi sumele ce pot fi obţinute în urma valorificării acestor active, ceea ce poate conduce la generarea de pierderi şi datorii;

- această situaţie ar fi defavorabilă procesului de privatizare, conducând la o posibilă diminuare a veniturilor obţinute prin privatizare.

Prin urmare, prin Decizia nr. 252/15.12.2008, Consiliul de Administraţie al SC BTT SA a decis suspendarea "pe o perioadă de 6 luni punerea în aplicare a măsurilor din programul de restructurare, măsuri care ar modifica datele din raportul de evaluare şi din dosarul de prezentare al societăţii, în vederea vânzării pachetului de acţiuni deţinut de AVAS la SC BTT SA."

Să nu creadă cineva că numai la companiile din portofoliul SC BTT SA la care statul era acţionar majoritar au fost probleme de administrare, juridice sau postprivatizare.

(Va urma)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb