ISTORICUL PRIVATIZĂRII ÎN ROMÂNIA (14) AVAS a sesizat instanţa cu privire la neregulile din contabilitatea Conban

Mircea Ursache
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 martie 2021

Mircea Ursache

În contabilitatea SC Conban SA Bucureşti un teren de 2.963 mp situat pe Bulevardul Aerogării, sector 1, Bucureşti este evaluat la 880.239.104 Rol, iar terenul de 23.844 mp situat în Şoseaua Pipera nr. 55, sector 2, Bucureşti, avand o suprafaţă de 8 ori mai mare decât primul, teren ce constituie aportul AVAS la capitalul social al SC Conban SA Bucureşti, a fost evaluat de reprezentanţii SC Conban SA Bucureşti conform HG 500/1994 la numai 890.065.785 Rol.

Potrivit expertului evaluator al AVAS, care era ANEVAR, trecerea la operaţiunea de valorificare a pachetului de acţiuni noi, generat de aportul în natură (teren) al statului la SC Conban SA Bucureşti, trebuie să fie precedată de acţiunea de reevaluare a activului imobiliar respectiv la o dată cât mai recentă valorificării, utilizând coeficienţi de actualizare (indicii de inflaţie comunicaţi oficial de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada respectivă) stabiliţi legal sau altă cale care să conducă la valoarea justă. Diferenţele din reevaluare vor influenţa valoarea activului net contabil (Vanc) din expresia de calcul a preţului de ofertă al acţiunilor gestionate de AVAS la SC Conban SA Bucureşti.

Valoarea de 890.065.785 Rol a terenului de 23.844 mp corespunzător "Bazei de producţie Pipera" cu care a fost majorat în anul 2005 capitalul social al SC Conban SA Bucureşti a fost calculată la HG 500/1994, rezultând o valoare de 3,73 lei/mp (echivalent cu 1 Euro/mp, conform curs BNR de la data de 01.02.2007, 1 euro = 3,7011 lei). Potrivit art. 143 din HG 577/2002 "valoarea cu care se majorează capitalul social este valoarea preluată din anexele la certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, reactualizată cu coeficientul de reevaluare stabilit de legislaţia în vigoare."

La data majorării capitalului social al SC Conban SA Bucureşti cu valoarea terenului nu s-a avut în vedere valoarea justă a acestui teren, încât este necesară efectuarea unei operaţiuni de corectare a valorii aportului statului pentru ca AVAS să dobândească acţiunile corespunzătoare valorii reale a terenului de 23.844 mp situat în Bucureşti, sector 2, Şoseaua Pipera nr. 55 şi nu acţiuni corespunzatoare unei valori mai mici. În acest sens AVAS a solicitat domnului Colţatu Constantin convocarea Adunării Generale a Acţionarilor SC Conban SA Bucureşti în vederea majorării capitalului social cu valoarea justă a terenului aport al statului şi majorării corespunzătoare a capitalului social al SC Conban SA Bucureşti, solicitare rămasă fără răspuns şi executare.

Ca şi în cazul multor societăţi, şi la SC Conban SA Bucureşti aveau înregistrate numeroase litigii. Astfel, pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială, sub nr. 16870/3/2007, se află înregistrată cererea de chemare în judecată formulată de Iacov Constantin Dumitru, în contradictoriu cu SC Conban SA Bucureşti, Colţatu Constantin, AVAS şi Asociaţia Salariaţilor Conban PAS, prin care solicita instanţei să constate inexistenţa în patrimoniul Domnului Colţatu Constantin a dreptului de preferinţă la cumpărare de la AVAS a unui număr de acţiuni suplimentare necesare menţinerii cotei de participare la capitalul social al SC Conban SA Bucureşti, existentă anterior majorării acestuia cu valoarea terenului situat în Bucureşti, Şoseaua Pipera nr. 55, sector 2.

Totodată, pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială, se află înregistrată, sub nr. 37265/3/2007, cererea de chemare în judecată prin care reclamantul Colţatu Constantin solicită instanţei în condictoriu cu AVAS:

"să obligaţi pârâta AVAS să determine preţul ofertă, să întocmească şi să îmi comunice oferta de vânzare, să mă invite la negocieri şi să negocieze cu subsemnatul vânzarea unui număr de 19015 acţiuni deţinute la SC Conban SA Bucureşti faţă de care mi-am exercitat dreptul de preferinţă conferit de art. 12 din Legea nr. 137/2002".

AVAS a făcut sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti prin care a supus analizei organelor de cercetare neconcordanţele în contabilitatea şi administrarea societăţii care conduc la imposibilitatea calculării corecte a preţului la care ar putea fi oferite la vânzare acţiunile deţinute de instituţia noastră la SC Conban SA Bucureşti.

Prin adresa înregistrată la AVAS sub nr. 3238/25.01.2008, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti ne-a comunicat că sesizarea noastră a fost trimisă la Poliţia Sector 1 pentru a fi avută în vedere la cercetări.

Pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a VI-a Comercială se află dosarul nr. 40494/3/2007 (rejudecare) având ca obiect soluţionarea cererii AVAS de autorizare a convocării AGA SC Conban SA în contradictoriu cu Colţatu Constantin, Caitas Angel Andreea, Dumitrescu Dan, doar că judecarea cauzei a fost suspendată în vederea trimiterii dosarului Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 199 din Legea nr. 31/1990.

(Va urma)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Despre cumpararile incrucisate la SIF-uri la care dumneavoastra ati dat startul ne puteti spune ceva ?

    Terenul de 2/38 ha a ajuns la Iacov si vandut cu aprox.400euro..destept baiat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb