ISTORICUL PRIVATIZĂRII ÎN ROMÂNIA (15) Procesul de privatizare la SC CNM Petromin SA Constanţa

Mircea Ursache
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 aprilie 2021

Mircea Ursache

Unul din subiectele cele mai mediatizate pe parcursul multor ani a fost legat de procesul de privatizare la SC CNM Petromin SA Constanţa. Tratez acest caz cu dorinţa de a arăta complexitatea proceselor de privatizare şi postprivatizare, tratându-l ca şi pe celelalte, de pe poziţii obiective.

SC CNM Petromin SA Constanţa s-a înfiinţat sub formă de societate pe acţiuni prin reorganizarea şi divizarea patrimoniului fostei întreprinderi de exploatare a flotei maritime "Navrom" Constanţa, având la înfiinţare un capital social de 1.522.383 ron, iar după reevaluare, conform Hotărârii Guvernului din 1994 şi a certificatului constatator al Oficiului Naţional al Registrului de pe lângă tribunalul Constanţa un capital social de 56.218.927 Ron.

Acţionarul majoritar era statul român prin AVAS (70,012%) împreună cu SIF Transilvania (23,83%) şi PPM (Programul de Privatizare în Masă 6,158%).

AVAS a scos la vânzare pachetul de acţiuni deţinut la SC CNM Petromin SA Constanţa, anunţul publicitar privind oferta de vânzare acţiuni prin licitaţie cu strigare fiind publicat în cotidianul România Liberă din data de 26.11.2008 şi Wall Street Journal din data de 27.11.2008, şedinţa de licitaţie fiind stabilită în data de 17.02.2009, ora 12,00, la sediul AVAS.

În 2009, SC CNM Petromin SA deţinea direct sau prin companiile sale subsidiare, un număr de două nave vrachier, un navigator, un complex turistic în staţiunea Saturn şi alte active, după cum urmează:

- două nave vrachier Ileana (ex. Kavo Maleas) şi Carmen Sylva (ex. Kavo Matapas) aflate în proprietatea companiilor Voineasa Shipping Ltd şi Feteşti Shipping Ltd. Malta. Acţiunile companiilor sunt deţinute 100% de către Petromin;

- un împingător fluvial "Pluton";

- un complex de căsuţe şi vile în staţiunea Saturn;

- acţiuni la firma Trans Europa SA Galaţi;

- clădire administrativă în portul Constanţa;

- 16 spaţii comerciale situate în Constanţa, str. Fagetului nr. 13B, bl. ST7, sc. A şi B, precum şi în str. Pescarilor, bl. FZ10, sc. B şi C (fără teren aferent).

De asemenea, la acea dată SC CNM Petromin SA Constanţa nu deţinea certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, dar deţinea în staţiunea Saturn o suprafaţă de teren de 5.736,741 mp măsurat cadastral 5.559 mp, aferentă complexului turistic Dunărea, aflat în proprietatea SC CNM Petromin SA. Valoarea contabilă la 31.12.2007 a terenului este de 2.014.938 lei. Valoarea acestui teren nu este inclusă în capitalul social.

Complexul de vile şi căsuţe Dunărea, inclusiv terenul aferent, a fost achiziţionat de la SC Saturn SA Mangalia prin licitaţie publică, în urma căreia s-a încheiat contractul de vânzare cumpărare nr. 861/27.02.1997, valoarea acestuia fiind achitată de societate prin ordin de plată.

Celelalte terenuri aferente amplasamentelor specificate aparţineau SC Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa SA şi respectiv Primăriei Constanţa.

SC CNM Petromin SA Constanţa deţinea clădiri având o suprafaţă construită de 7.452,31 mp şi suprafaţa totală desfăşurată de 8.512 mp.

Este interesant de subliniat că în anul 2009, SC CNM Petromin SA deţinea cote de participaţie la mai multe societăţi comerciale, persoane juridice române sau străine, la multe dintre acestea participaţia Petromin făcându-se prin aport în natură, cu nave sau corpuri de navă înmatriculate sub pavilion de complezenţă.

Astfel, în bilanţul pe anul 2002, conform situaţiilor retratate, mijloacele fixe (navele Kavo Matapas şi Kavo Maleas) au fost transferate de la imobilizări corporale la imobilizări financiare, respectiv titluri de participare, cu următoarele valori: Kavo Maleas : 12.825.707,46 lei şi Kavo Matapas: 9.426.536,05 lei.

O altă societate, înmatriculată în Liberia, anume Petromin Overseas Inc (POI) este proprietar 100% a acţiunilor subsidiarelor Bobîlna Inc., Cărbuneşti Inc., 22 Decembrie Inc şi Comăneşti Inc. De menţionat că aceste societăţi subsidiare au capitalul social subscris dar nu şi vărsat. Mai trebuie să menţionez şi faptul că asupra activelor SC CNM Petromin SA Constanţa s-au instituit sechestre de către ANAF Constanţa, SPIT Constanţa şi Direcţia Taxe Impozite şi Control Comercial, ca urmare a neplăţii TVA, a neplăţii impozitelor locale aferente clădirilor din patrimoniul societăţii şi a neplăţii impozitului aferent anului 2007.

O parte din activele SC CNM Petromin SA au facut obiectul unor contracte de închiriere, astfel:

- spaţiile comerciale aflate în zona Stadion şi Faleză se află în contracte de închiriere cu diverşi agenţi economici pe o perioadă ce variază între 1 an şi 5 ani;

- birourile din clădirea administrativă, etajele II, III şi IV sunt în contracte de închiriere cu diverşi agenţi economici, pe o perioadă ce variază între 1 şi 5 ani;

- spaţii de depozitare amplasate în Antrepozitul nr. 2.

Ca şi în cazurile tratate anterior, şi SC Petromin SA Constanţa are mai multe litigii de natură patrimonială, comercială sau socială atât în calitate de reclamant cât şi în calitate de pârât, în anul 2009 aceasta având în calitate de pârât 35 de dosare pe rolul instanţelor de judecată, iar în calitate de reclamant 12 dosare pe rolul instanţelor de judecată.

Interesant este că deşi compania nu avea împrumuturi, totuşi a fost garant în contractul de împrumut de 11,8 milioane USD, contractat în 2007 de companiile Feteşti Shipping Ltd şi Voineasa Shipping Ltd de la firma Voest Alpine Intertrading AG din Austria.

Garantarea creditului s-a facut prin scrisoare de garanţie emisă de SC CNM Petromin SA, în calitate de garant, ipotecă pe navă în valoare de până la 13.000.000 USD şi clauză în contract prin care poliţa de asigurare ce cesionează parţial în favoarea VA Intertrading.

Aşa cum am menţionat, urmare a faptului că societatea înregistra restanţe la bugetul de stat, bugetul fondurilor speciale şi bugetul local din lipsă de lichidităţi, începând cu data de 11.01.2008, prin Ordinul AVAS, a încetat procedura de administrare specială, ceea ce a condus la instituirea de sechestre asupra bunurilor deţinute de societate de către SPIT Constanţa şi ANAF Constanţa.

(Va urma)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pretenii lui nea Base au ruinat tot....Idu, Marinescu......toata flota romaniei.

    1. nu numai Petromin...Navromline, Romline.....sute de vapoare le-au vindut sau cumparat pe firme off shore.

      Dle ,chiar așa, " sute de vapoare" vândute ?

      Adică toate? Cred că 3/4 erau harburi si era o performanță să le vinzi! Ca să înțelegi dumneata puteai să vinzi Dacia făcută în 1970-80 în anul 2000 ? Cu cât? 

    Și când te gândești că acest Don Quijote se lupta când era șef cu mafia României!

    Evident că scorul a fost 700 la 0!

    Bravo Don Quijote! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb