ISTORICUL PRIVATIZARII IN ROMANIA Riscurile economiei globale (4)

Mircea Ursache
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 ianuarie 2021

Mircea Ursache

Dacă analizăm raportul celei de-a IX-a ediţii a Forumului Mondial privind Riscurile Globale 2014 vedem că astăzi economia mondială are în faţă zece riscuri globale mari: crize fiscale în economiile cheie, şomaj structural ridicat, crizele de apă, disparitate a veniturilor, eşecul în adaptarea la schimbările climatice, incidenţa sporită a evenimentelor de vreme extremă, eşecul guvernanţei globale, crizele alimentare, eşecul mecanismelor financiare şi instabilitatea politică şi socială.

Să mă explic: vorbim de riscurile legate de mediul înconjurător şi domeniul economic.

Iată că la 30 de ani de când au început privatizările măsurile legislative de atunci îşi găsesc răspuns (condiţiile post privatizare de mediu şi investiţii tehnologice).

Alături de aceste riscuri apare şi riscul denumit "generaţia pierdută", generaţia tânără confruntată cu criza economică şi a mediului, dar şi cu şomaj masiv. În concret, vorbim de existenţa unor locuri de muncă precare care înfrânează eforturile tinerilor de a-şi construi un viitor, generând tulburări sociale.

Astăzi în economiile dezvoltate, numărul mare de absolvenţi ai sistemelor educaţionale scumpe şi demodate, absolvenţi cu competenţe nepotrivite, atrag atenţia asupra nevoii de adaptare şi integrare a educaţiei lor profesionale. Deci, generaţia nativilor digitali are mari ambiţii în sensul îmbunătăţirii lumii, dar se simte deconectată de la politici.

Care este atunci performanţa managementului politic statal? Maxima "Nu este important să-i faci pe oameni să muncească, trebuie să-i faci să dorească să muncească cu placere, cu motivaţie spre a obţine performanţă".

Câteva cuvinte despre crizele fiscale, aflate în topul clasamentului privind riscurile globale.

Guvernele înregistrează deficite, cheltuind mai mult decât colectează prin impozite.

Apoi, acoperă deficitul prin vânzarea de obligaţiuni, împrumutând bani de la investitori privaţi pe care urmează sa-i ramburseze cu dobândă.

Când investitorii încep să se îndoiască de capacitatea viitoare a guvernului de a rambursa sumele împrumutate, guvernul trebuie să ofere dobânzi mai mari pentru a putea compensa investitorii pentru riscul crescut. Aşa apare o criză financiară.

Aşadar, în sinteză, până în 2015 au fost privatizate 7.500 societăţi comerciale, statul român încasând suma de aproximativ 7 miliarde euro. Este important de subliniat că din această sumă 4,4 miliarde euro s-au vărsat la Trezoreria Statului, 0,2 miliarde euro s-au plătit ca despăgubiri de către AVAS pentru persoanele deposedate de proprietăţi economice de către regimul communist, iar 2,4 miliarde euro au fost utilizate cu titlu de cheltuieli curente la bugetul de stat.

Din suma virată în Trezoreria Statului, 1 miliard euro s-au utilizat la finanţarea datoriei publice şi tot 1 miliard de euro pentru împrumuturi ale autorităţilor de management în accesarea de fonduri europene, 2,2 miliarde euro reprezentând sold disponibil.

Dar ceea ce este mai important este că suma încasată din privatizări este cu 40% mai mare decât valoarea însumată contabilă a capitalurilor sociale ale societăţilor supuse procesului de privatizare.

Din nefericire am constatat un mare păcat, că nu ştim să ne amintim, avem tendinţa de a amputa memoria referitoare la tot ce am construit înainte şi deşi avem de-a face cu "noul", îl tratăm amnezic.

Mizez însă că cititorul interesat de subiect are cultura cunoaşterii şi descifrează uşor sensurile, chiar şi cele ascunse.

Închei capitolul de istorie globală a privatizării citându-l pe Neagu Djuvara "uitaţi de tabu-uri, de împărţirea în lucruri care se pot spune şi care nu se pot spune; spuneţi însă întotdeauna ceea ce credeţi că este adevărat".

(Va urma)

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu inteleg si pace articolele acestui domn!

    De ce trebuia să pomenească cele 10 riscuri globale ? 

    De ce trebuia în economia articolului să vorbească de absolvenți cu diplome nepotrivite 

    Să vorbești de obținerea a 7 mld € si să nu spui că doar din vânzarea BCR au fost obținuți 3,7 mld €? Deci ,pe o singură societate s-a obținut mai mult decât pe 7499? 

    Nu înțeleg afirmația aia că sumă încasată a fost cu 40% mai mare decât...În condițiile în care si de 10- 20 de ani nimeni nu actualiza capitalurilor societății. Erau cazuri în care 1 ha în București valora să zicem 100 € !

    Nu înțeleg de ce acest domn abuzează cu citate din Teodor Brates, Neagu Djuvara si altii ? 

    1. ...

      Cand 1H valora 100 euro... leul nostru era mult mai puternic in piata si a trebuit sa distrugem industrii sau sa exportam forta de munca pentru a dilua puterea leuli.

      In caz ca nu stii in 89 martie Romania achita toate datoriile = Leu curat si Puternic cu potential ascendent sau descendent (in functie de deciziile altor economii ce dorit sa loveasc iar in noi - economic). 

      N-ai inteles nimic,nici tu nici stimabilul domn Ursache care ,probabi sa se laude face afirmatia ,fără alte explicații, că s-a încasat cu 40% mai mult decât valoarea contabilă!!!

      Să vă explic: în 1990 avem o firmă, cu 70 cu valoare contabilă de1.000.000 lei(sumă mare 400 salarii medii la 2500 lei .Firmă are angajați, clădire birouri,ateliere si 4 ha teren în București! Banii se devalorizează în 2004 un milion lei înseamnă 25% din salariu mediu atunci de 4 milioane! 

      Ai reținut până aici? Ei bine,firma e pe butuci,fără angajați, dar cu clădire de birouri,cu zeci de tone de fier vechi,cu ateliere ,dar mai ales cu 4 ha teren în București Evident,firma are capital neactualizat de 1mil lei echivalent azi la 700 lei! Cine trebuia să ceară reactualizarea? Nu cumva stimabilul domn Ursache?  

      Evident că un șmecher venea cu o ofertă ceva mai mare si cumpăra firmă! Domnul Ursache zice că acel mai mare a însemnat în medie 40% ! 

      Altfel cum îți explici că 7499 de firme, printre care Petrom, Petromidia, Alro,Dacia,Sidex,fabricile( vreo 28) de ciment,ARO,Redactorul Brașov etc s-au vândut toate cu 3,3 mld€ ! Și multe au beneficiat de ajutoare de stat ,de zeci sau mai rar sute de milioane €

      De aia zi c că dl Ursache, e complet neinteresant ,că a trecut trenul pe lângă el,iar cineva,data trecută m-a facut "analfabet functional" Pai poti să scrii, pe o așa stare de revoltă interioară? 

      Eu nu am contrazis fenomenul descris de dumneavoastra si nici nu am contrazis cele din articol.

      Stim foarte bince ca banca centrala a a vut o politica foarte clara in anii 90!

      Inflatia a fost generata intentionat ca soc in somajul ascendent unde productivitatea lor nu mai avea piata reala de desfacere (cererea reala pe piata externa scadea considerabil in raport cu serviciile si bunurile pe care le ofeream + ca in 90 romania schimba trendul in balanta comerciala din exportator ca pondere in consumatori ca pondere; si de aici in colo toata veselia si socurile aferente de migratie forta de munca si consum). 

      Mă scuzați, dar sunteti complet pe lângă subiect ,adică cum de s-au putut vinde societăți pe nimic pe vremea lui Ursache!

      Simplu! Nu se reactualiza valoarea bunurilor societății mai ales clădiri și terenuri. D-voastra stiti că azi există o societate la bursă dintr-un oraș mare,cum ar fi Sibiul să zicem ( e in alt oraș, dar la fel) unde 1 ha teren în zonă semicentrala e evaluat încă la 40.000 lei ( nici 10.000de €) desi din aceiași curte,repet curte s-a vândut teren la 1.800.000€ ha !! 

      Puteti înțelege asta?

      Nu cred că Ursache a fost un hoț,dar vorba lui Napoleon "prefer un hoț unui prost"( eu ii zic naiv) 

      Valoarea si Pretul sunt doua lucruri total diferite.

      Pretul poate sa fluctueze in funcie de ciclul scurt al creditului in piata (ascendent sau descendent); cat si de ciclul lung de creditare a natiei respective (ce poate insemna in preturi mici ce pleaca din deprsia si resetul economic; si preturi mari in expresie nominala devalorizata ce urca odata cu creditarea natiei). 

      Valoarea este data de abilitatea fiecarui investitor de a multiplica bunul respectiv. 

      Valoarea nu este egala cu Pret cum nici pretul nu este egal cu valoarea. 

      In piata mai exista un raport disproportionat de cotatie a Valorilor si a Preturilor in functie de relatia Cadranelor Economice Respective!!! 

      Intre institutiile financiare Valorile si Preturile nu sunt egale cu Valorile si Preturile ... sa zicem muritorilor de rand ce achizitioneaza bunul respectiv la Valoarea sau Pretul (dupa cum considera respectivul) de “piata”. 

      Pret de piata ce este o iluzie de moment pe axul timpului!!! 

      Intre Guverne / Institutii de stat si Piete Financiare Valorile si Preturile asupra aceluias bun nu este obligatoriu sa fie iar egal cu un alt raport contextual de valoare si pret din alt cadran economic! 

      Exemplu: 

      O institutie financiara poate sa detina la un pret de 1 leu o valoare de 1 miliard de lei. 

      Da exemplul de mai sus este cat se poate de real! 

      Un muritor de rand nu are capacitatea intelectuala si financiara de a detine la un pret de 1 leu o valoare de 1 miliard de lei. 

      Sunt instrumente si legi financiare ce ofera randamente infinite institutiilor financiare si investitorilor! 

      Poti sa cumperi sau sa creezi active fara bani! 

      Va lezeaza intelegerea discrepantei in cotatiile respective de pret! 

      Si statul poate emite / oferii un Pret mai mic la o Valoare mai mare. 

      Astea sun parghiile financiare! 

      Asa cum si in 90 statul a vandut pa Pret de centi active (valori) cotate real mult mai sus. 

      Asa cum si un cioban a cumparat pasune pentru oi ca pe urma sa vanda pasunea Dedemanului. 

      Iar dedeman sa cumpere la un Pret o Valoare mult mai mica. 

      Chiar daca din punct de vedere al oierului a vandut la un Pret Mare o Valoare mare sau egala cu pretul! 

      Ce crezi? 

      Dedeman nu a cumparat efectiv nimic! 

      Doar a multiplicat Valoarea generata de Capitalul lor iar pe forma capitalului a generat credit ca pe urma sa achizitioneze terenul, ca in viitor Dedeman sa creasca mai mult valoarea de piata si simultan si pretul. 

      Valoarea si Pretul nu sunt egale in toate cadranele economice! 

      Intelegerea mecanicii economice si monetare te va ajuta sa intelegi ca pretuul si valoarea sunt efemere! 

      semnat comenturi “cretine” 

    Locuiesc în imediata apropiere a Iașului și oamenii din aceasta comuna trăiesc ca pe timpul lui Stefan cel Mare fără drumuri ,fără canalizare,fara gaz,cu wc in fundul curții și cara apă de la fântâna.Comuna este Popricani ,este una din cele mai mari comune ale județului Iași.Taxele și impozitele sunt la nivel de 2021.Conditiile sunt din epoca primitivă.

    1. cauta pe youtube: Ciclul Creditului Credit Cycles Business Cycles and Missallocation

    bursa hoata a banat un grup de cuvinte ca sa nu afle lumea in ce bula se afla economia globala

    nu e nimic o sa afle pe pielea lor in 7 ani! 

    bursa manipuleaza si deviaza libera exprimare!

    1. bai nebunule, libera exprimare nu inseamna sa spamezi toate articolele cu bula ta imobiliara!

      Pai asta se intampla in piata "bhai" agitatule.

      Sin cauza ciclului la credit ce e pe final => lichiditate in mana "idiotilor" ce speculeaza => vezi LTV-urile in puii mei la credite. 

      Au iesit rapoartele de la banca mondiala si imf in puii mei... asta de suferi de intelect. 

      Bursa in pana mea vorbeste numai de laturi si pe langa subiect! 

      Ce doamne iartama invatati investitorii lui peste de cititi articole cu covid de 40 de ori pe zi si nu cititi un articol cu manipularea pietei de capital din USA care s-a intamplat in zilele astea. 

      De piata noastra de capital nici nu mai zic. 

      Vezi ca Romania, Bulgaria si Cipru (Cipru care are peste 10 ani de decolateralizare la activele speculate) au peste 30% din procetntele de credite acortade la LTV-uri mega speculate. 

      Asta daca sti putin ce inseamna creditul si manipularea pietei de capital cu permisiunea supraveghetorului (noroc cu covid ca a directionat govul si banca centrala pe rute ocolitoare lichiditate ca sa amane daramarea sandramlei bancare - unele banci ci ar fi pocnit; nu ca nu vor pocni). 

      Pune doamne iartama mana si citeste despre bani si banci nu despre idiotenii ce se boreste pe bursa pentru muritorii de rand. 

      Ce vrei sa iti zic ca ING se ducea in cap inca din Q3 -q4 2019 si in q1 si q2 2020 ca in q3 sa intre pe plutire cu provizioanele intrate iar acum sunt iar pe trend descendent. 

      Vuitate doamne iartama in piata si vezi acceleratia cu care dispar unele sedii (filiale bancare) din anumite zone orase (semnal clare de anuntare a inchideri ciclului de credit si plasare colaterale deja pe piata externa ce se tranzactioneaza in momentul acestui coment pe bursa internationale sunb diferite denumiri). 

      Romania are o mizerie sub pres ce sta sa plesneasca, nu tre sa ma crezi pe mine, vezi cazul cu CHf-uri la credite, si alte cazuri la credite date cu LVT-uri de peste 21:1 sau 30:1... unde au fost rastogolite de la radacina principala odata cu ascendentul de creditare .. ca la urma pe varf sa fie impachetate cumparatorilor finali (pe achizitii emotionale). 

      Nu e bula imobiliara si financiara? 

      In primul rand nici nu sti ce inseamna ciclul rate de dobanda la creditele comerciale si fluctuatiile aferente odata cu cotatiile speculative. 

      Nu e bula ??? Daia a urcat pe trend creditul din 1 la 5,5? 

      Nu a fost bula nici in 2008? De urcase pe varf si facuse cucui? 

      In timp ce banca centrala intepase activele ridicat dobanda la termen scurt in piata si yeldul la bonduri crescuse? 

      Vorbest de economie si nu ai treaba cu ciclurile de fluctuatii la active! 

      Daca mai comparati mult valoarea activelor in alte unitati internationale o sa fiti spalati pe creier!!!! 

      Valoarea si fluctuatiile la active se calculeaza in unitatile nominale nationale (LEI) doar asa o sa poti intelege cad se face QE si la noi in piata si cand se face QT (nu doar fedul sau becul face asta). 

      Valoare activelor e pe bula!!! 

      Nu ai cum sa intelegi asta pentru ca nu ai ofiter de credit care sa iti apre spatele, sau avocat imobiliar sau broker de credite sau de imobiliare (vanzari cumparari - cum face orice investitor pe terme lung sau scurt). 

      Nu degeaba au salta plafonul la 15% pe prima casa? 

      Au saltat plafonul ca sa poata mentine LTV-ul in parametrii cat de cat optimi pentru creditele prima casa! 

      Dar ce sa vezi creditele prima casa scad caci multi "prosti" cu bani se duc pe ipotecare la care tre sa vina si cu diferenta din buzunar fata de evaluarea (cat de cat discutabila a bancii) asta nu inseamna umflare bula? 

      Sa nu mai spunem ca se coteaza activele pe trend ascendent "market at the market price" si pe trend descendent exact invers! 

      Imi spui ca nu e bula, iar un activ imobiliar de 5000 mii de euro sa ajunga iar in bula la 2400 mii de euro ... fara ca in piata sa sara veniturile sau capitalurile din zona respectiva la asementea cotatii (in nici 6 ani). 

      Mana pe educatie financiara si nu mai consumati atata tv si bursa inutila ce posteaza in medie articole "slabe"... articole foarte slabe (ca pondere din volulul de postari). 

      PS: mama masii este bula imobiliara severa si in UK, China, Rusia, Moldova, Bulgaria, USA, Australia... si nu este in Romania!

      semnat comenturi "cretine" 

    stimabile,

    cred ca articolul poate fi rezumat in urmatoarea butada: te vei duce, te vei intoarce, nu, vei muri!

    virgula de dupa "nu" face tot banul! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb