ISW: Atac balistic în două valuri asupra Israelului

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie

Sursa foto: facebook / Israel Defense Forces

Sursa foto: facebook / Israel Defense Forces

English Version

Iranul a lansat un atac cu rachete balistice în două valuri care a vizat Israelul la 1 octombrie, arată experţii Institului de Studiere a Războiului (ISW). Potrivit acestora, Iranul a susţinut că a lansat acest atac ca răspuns la uciderea de către Israel a liderilor înalţi ai Axei Rezistenţei, inclusiv a secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, la Beirut, şi a preşedintelui Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Iranul a lansat 180 de rachete balistice, de tipul Emad şi Ghadr, autorităţile de la Teheran afirmând că ar fi fost lansată pentru prima dată şi racheta balistică hipersonică cu rază medie de acţiune "Fattah-2" produsă pe plan intern. Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC) a susţinut că a lansat rachete Fattah pentru a distruge sistemele de interceptare a rachetelor antibalistice Arrow 2 şi Arrow 3 ale Israelului. IRGC a condus operaţiunea din 1 octombrie cu aprobarea Consiliului Suprem de Securitate Naţională şi "cu ştirea" Statului Major al Forţelor Armate de la Teheran. Ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Aziz Nasir Zadeh, a susţinut că Iranul a vizat centrele "militare, operaţionale şi de informaţii" israeliene asociate cu uciderea lui Ismail Haniyeh, care a avut loc la Teheran, Iran, în iulie 2023.

ISW mai arată că mass-media afiliată Statului Major al Forţelor Armate iraniene susţine că Iranul a vizat următoarele baze aeriene:

- Baza Aeriană Nevatim, care găzduieşte avioane F-35 israeliene, situată în afara Beersheba. Cele mai multe dintre F-35-urile israeliene erau probabil aeropurtate în momentul atacului, având în vedere că majoritatea alimentărilor aeriene ale Israelului au fost transportate în aer în timpul atacului. Acest lucru i-ar fi permis Israelului să-şi menţină majoritatea aeronavelor în zbor în timpul atacului, atât pentru a preveni orice deteriorare a acestora, cât şi pentru a intercepta rachetele trimise de Iran. Imaginile geolocalizate au arătat rachete care au căzut în interiorul acestei baze.

- Baza Aeriană Hatzerim din deşertul Negev.

- Baza Aeriană Tel Nof, la 20 de kilometri sud de Tel Aviv. Imaginile geolocalizate au arătat rachete care au căzut în apropierea aceste baze.

Experţii ISW mai afirmă că imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, rachete balistice iraniene impactând în cel puţin alte trei locaţii:

- O zonă la sud de Herzliya, Israel, în apropierea bazei de informaţii IDF Glilot, care găzduieşte Unitatea IDF 8200, care este unitatea de colectare a semnalelor IDF, şi Cartierul General Mossad. Israelul a evacuat baza de informaţii Glilot înainte de atac.

- O şcoală din Gedera, Israel, situată în apropierea bazei aeriene Tel Nof.

- O zonă din apropierea Ayalon Mall, Ramat Gan, Israel, situată la vest de Yarkon Park, unde are sediul Shin Bet.

Atacul iranian a ucis un palestinian lângă Ierihon, în Cisiordania, iar schijele unei rachete au rănit uşor doi israelieni la Tel Aviv.

Sursa citată mai arată că numărul mare de rachete balistice trimise de Iran se explică prin dorinţa de a copleşi sistemul israelian de apărare antirachetă balistică Arrow, saturându-l cu un număr mare de sisteme în zone relativ mici şi dens populate.

Un oficial american al apărării citat de ISW a declarat că distrugătoarele americane staţionate în estul Mării Mediterane au ajutat la interceptarea rachetelor balistice iraniene. Este vorba despre USS Arleigh Burke, USS Cole şi USS Bulkeley aflate în regiunea de est a Mediteranei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb