Italia a redus estimările referitoare la creşterea economică din 2019 şi 2020, majorând în schimb previziunile referitoare la deficitul bugetar şi datoria publică, măsuri care scot în evidenţă problemele cu care se confruntă coaliţia populistă aflată la guvernare, transmite Reuters, citat de News.ro.
PIB-ul Italiei, a treia mare economie din zona euro, va avansa cu numai 0,2% în acest an, potrivit guvernului, cu mult sub ritmul de 1% prognozat în decembrie.
Încetinirea creşterii afectează finanţele publice, iar Trezoreria a majorat ţinta de deficit bugetar de la nivelul de 2,04% din PIB anticipat în decembrie la 2,4% din PIB.
Noua ţintă de deficit este aceeaşi cu cea respinsă de Comisia Europeană toamna trecută, ca fiind prea ridicată şi contrară legislaţiei UE.
Cu toate acestea, Trezoreria a explicat că "deficitul structural", ajustat pentru fluctuaţiile PIB, va fi de 1,5% din PIB în acest an, în conformitate cu angajamentele asumate în faţa autorităţilor de la Bruxelles, conform News.ro.
Guverne italiene succesive au promis şi nu au reuşit să aducă datoria publică pe un trend descendent, după criza financiară din 2008, iar cele mai recente estimări arată că în acest an va atinge un nou nivel record de 132,6% din PIB.
Executivul de la Roma susţine că creşterea economică se va accelera în a doua jumătate a anului, susţinută de un pachet de stimulare care include scutiri de taxe pentru investiţii, impozite mai mici pentru proprietăţi, în cazul fabricilor şi depozitelor şi proceduri simplificate pentru licitaţiile publice.
FMI anticipează o creştere de 0,1% a economiei italiene în 2019, Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 0,2%, în timp ce OCDE prognozează o contracţie de 0,2%.
Guvernul îşi va actualiza ţintele economice în septembrie, mai scrie News.ro.
Noua ţintă a guvernului referitoare la raportul dintre datoria publică şi PIB în acest an este de 132,6%, faţă de 130,7% în decembrie. Anul trecut, raportul a fost de 132,2%.