ITALIA:  Guvernul doreşte relansarea şantierului podului de la Messina

G.D.
Internaţional / 22 noiembrie 2022

Guvernul doreşte relansarea şantierului podului de la Messina

Noul guvern italian condus de Giorgia Meloni intenţionează să reînvie şantierul faraonic al podului peste Strâmtoarea Messina, care leagă Sicilia de Italia continentală, care a fost îngropat în 2011 de executivul lui Silvio Berlusconi, scrie AFP, conform Agerpres.

La iniţiativa ministrului transporturilor şi infrastructurii, Matteo Salvini, guvernul a aprobat ieri seară reactivarea companiei Stretto di Messina (Strâmtoarea Messina), însărcinată cu realizarea proiectului şi pusă în lichidare în 2013.

"Nu este o infrastructură siciliană sau calabreză", acest pod "poate şi trebuie să fie o bijuterie la nivel planetar", a declarat Matteo Salvini miercuri într-o conferinţă online dedicată acestui subiect.

"Tehnic, nu va fi uşor, trebuie revizuit planul economic şi financiar, iar proiectul actualizat", a spus el, estimând că lucrările ar putea începe în doi ani.

Printre opţiunile de pe masă, liderul Ligii (anti-imigraţie) a citat reluarea vechiului proiect sau lansarea unei noi cereri de ofertă.

Parlamentul italian a votat în octombrie 2011 o moţiune care a pus capăt finanţării publice de 1,77 miliarde de euro pentru şantierul controversat al podului.

Guvernul Berlusconi, confruntat cu o criză financiară care l-a forţat să adopte măsuri draconice de austeritate, a fost de acord cu acest vot.

Acest pod, cu un cost estimat de 6 miliarde de euro, urma să aibă aproape 3,7 km lungime, la o înălţime de 64 de metri deasupra mării.

În octombrie 2011, Comisia Europeană a exclus acest pod din lucrările considerate prioritare şi strategice pentru dezvoltarea transporturilor în UE.

Ideea de a lega Sicilia de restul continentului este veche de zeci de ani, dar ea se chinuie să găsească o soluţie viabilă.

Proiectul podului a fost relansat de guvernul anterior Berlusconi ales în 2001, apoi anulat de guvernul de centru-stânga al lui Romano Prodi în 2006.

Grupul italian de construcţii Webuild (ex-Salini Impregilo) a câştigat în 2005 licitaţia pentru a fi antreprenorul principal al şantierului cu un deviz de 3,9 miliarde de euro, înainte de a vedea proiectul îngropat.

În octombrie 2005, Comisia Europeană a iniţiat o procedură împotriva Italiei, acuzând-o în special că nu a efectuat "analiza de impact asupra mediului" a construcţiei podului pentru cele aproximativ 300 de specii de păsări sălbatice prezente în strâmtoare.

Geologii avertizaseră cu privire la vulnerabilitatea podului în faţa activităţii seismice semnificative din această regiune, reaminteşte AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb