Italia nu reuşeşte să accelereze cheltuielile din Fondul de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene, deşi până în 2026 ar urma să primească 194,4 miliarde de euro, transmite Reuters. Potrivit celor mai recente date guvernamentale, până la finalul anului 2024, autorităţile de la Roma cheltuiseră doar 63,9 miliarde de euro din totalul de 122 de miliarde de euro deja primite.
Ministrul Afacerilor Europene, Tommaso Foti, a precizat că, incluzând şi cea de-a şaptea tranşă de 18,2 miliarde de euro solicitată în decembrie, rata de utilizare a fondurilor rămâne la 45%, neschimbată din iunie 2024. Birocraţia excesivă şi întârzierile administrative sunt principalele cauze ale blocajelor.
Deşi premierul Giorgia Meloni stabilise, la sfârşitul anului 2022, un obiectiv de investiţii în valoare de 108 miliarde de euro până la finalul lui 2024, cifrele oficiale sunt departe de ţintă. Tommaso Foti a dat însă asigurări că "aproximativ 92% din întregul plan este în implementare sau într-o fază de încheiere" şi că toate instituţiile implicate vor depune eforturi pentru atingerea obiectivelor necesare deblocării ultimelor trei tranşe, în valoare totală de 54 de miliarde de euro, potrivit aceleiaşi surse.
Partidele de opoziţie au cerut Guvernului să prezinte de urgenţă în Parlament un raport detaliat privind stadiul implementării planului. În replică, autorităţile italiene susţin că Italia rămâne pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte suma totală primită şi numărul cererilor de plată finalizate.
Pe fondul unei creşteri economice modeste, de doar 0,7% în ultimii doi ani, Italia negociază cu Bruxelles-ul o revizuire finală a planului, ce ar urma să elimine sau să înlocuiască proiectele care nu pot fi finalizate până în 2026.