IT&C: Valul de concedieri din SUA încă nu a atins "ţărmurile" autohtone

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 aprilie 2024

IT&C: Valul de concedieri din SUA încă nu a atins "ţărmurile" autohtone

English Version

Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajaţi în ultimele 18 luni, iar experienţa crizelor precedente arată că mişcările din piaţa globală se simt în România la o diferenţă cuprinsă între şase şi nouă luni faţă de momentul declanşării lor peste Ocean.

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT), Florin Drăgan susţine că valul de concedieri din SUA în domeniul IT&C nu s-a resimţit în vestul României, rata de angajabilitate a studenţilor universităţii timişorene ajungând la 93% la licenţă şi 96% la masterat. Potrivit rectorului: "Creşterea continuă a ratei de angajabilitate a absolvenţilor noştri înseamnă şi că ei rămân în România după terminarea studiilor. Nevoia de ingineri în Timişoara face ca două treimi dintre absolvenţii sosiţi din alte judeţe să rămână aici după finalizarea studiilor. În piaţă observăm şi o creştere a numărului de tineri români care au finalizat studiile de licenţă în străinătate, dar care au revenit în ţară pentru un program de masterat şi s-au angajat aici. Prezenţa UPT în alianţa europeană E3UDRES2, alături de alte opt universităţi europene, facilitează un mediu multicultural şi lucrul în echipe multidisciplinare, astfel că o integrare în cadrul unei companii multinaţionale aici sau în străinătate este foarte facilă". Pentru a avea o viziune clară asupra pieţei muncii, specialiştii UPT au analizat datele din Registrul de Evidenţă a Salariaţilor pentru a verifica dacă absolvenţii din anul 2022 ai UPT sunt angajaţi, la 18 luni de la finalizarea studiilor. Angajabilitatea inginerilor din domeniul IT a fost egalată de rata de angajare a inginerilor din construcţii, mecanică sau inginerie electrică şi energetică, potrivit studiului UPT. Un domeniu foarte căutat în piaţă este ingineria mecanică, unde 95% dintre absolvenţi au un loc de muncă, pentru că Timişoara reprezintă un pol industrial important în România. Singurul domeniu al ingineriei cu un procent sub 90%, dar în creştere faţă de acum doi ani, este cel al ingineriei chimice. "Deocamdată nu ne-a atins foarte tare criza la nivel global pentru că beneficiem încă de avantajul condiţiilor mai ieftine din România. Astfel că o parte din companii nu mai angajează în Occident, dar menţin locurile de muncă din România sau chiar mută anumite proiecte la noi în ţară. Nu este exclus ca aceste concedieri să ajungă şi în România, însă în mod normal aceste efecte se simt la noi la un nivel mult mai mic", a punctat Florin Drăgan.

Potrivit unor date comunicate de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, contribuţia sectorului IT la Produsul Intern Brut a ajuns la 8% şi a avut o creştere continuă în ultimii ani. Sunt peste 200.000 de oameni ce lucrează în această industrie. În ciuda provocărilor la nivel global, acest sector rămâne unul dintre cele mai dinamice şi cu cel mai mare potenţial de creştere pe termen lung în economia românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb