JEAN-CHRISTOPHE CAFFET, ECONOMIST-ŞEF COFACE: "Cele mai mari riscuri macro pentru 2022 au legătură cu conduita politicii monetare a băncilor centrale"

M.G.
Macroeconomie / 17 februarie 2022

"Cele mai mari riscuri macro pentru 2022 au legătură cu conduita politicii monetare a băncilor centrale"

Cele mai mari riscuri macro pentru 2022 privesc conduita politicii monetare a băncilor centrale, consideră Jean-Christophe Caffet, economistul-şef al COFACE. Acesta a precizat, astăzi, într-o conferinţă, că economia globală va încetini semnificativ în acest an, iar asta înseamnă că presiunile pe preţuri se vor ameliora.

"Inflaţia ar trebui să înceapă să coboare în următoarele luni din cauza presiunilor pe preţurile la energie şi lanţurile de aprovizionare care ne aşteptăm să scadă în perioada următoare. Deci cu siguranţă suntem încă în echipa «tranzitorie», chiar dacă această inflaţie tranzitorie se dovedeşte ceva mai persistentă decât ne aşteptam înainte. Dacă totul merge bine cele mai mari riscuri macro sunt legate de greşelilor de politică. La nivel de creditare a economiei globale, nu ştim exact ce înseamnă normalizarea mixului de politici. Mult mai mult ne concentrăm pe monitorizarea politicii monetare din cauza inflaţiei în accelerare din ultimele luni. Nu aş scoate de asemenea din perspectivă apariţia unor surprize negative sau riscuri non-macro, mai ales când ne gândim la tensiuni geopolitice cu privire la Ucraina de exemplu sau la tensiuni sociale în condiţiile în care riscurile sunt la niveluri foarte ridicate atât în economiile emergente cât şi în cele avansate", a spus Caffet.

Acesta a mai precizat că COFACE anticipează o încetinire a ritmului de creştere al economiei globale în 2022, de la +5,6% în 2021 la +4,1% în acest an, balanţa riscurilor fiind înclinată negativ.

Potrivit economistului şef al COFACE, preţul petrolului ar trebui să înceapă să scadă în acest an pe măsură ce ţările OPEC încep să majoreze producţia şi practic să adauge noi barili de ţiţei pe piaţă în următoarele luni.

"Ar fi surprinzător dacă producţia de petrol shale din SUA nu va avansa pe termen scurt în condiţiile în care preţurile WTI sunt foarte sus. (...) Preţurile se vor stabiliza pe termen scurt şi apoi vor scădea posibil semnificativ în timpul verii", a spus Caffet.

De asemenea, preţul gazelor naturale este aşteptat să scadă în 2022, după încheierea perioadei reci, adică peste 5-6 săptămâni, iar presiunile de pe lanţurile de aprovizionare să se amelioreze în condiţiile în care consumul este aşteptat să decelereze.

Totodată, Ruben Nizard, economistul COFACE pentru regiunea nord-americană, a spus că banca centrală a SUA, Federal Reserve, nu va confirma aşteptările în acest an şi nu va majora dobânzile atât de agresiv. În schimb, Fed-ul va recurge la reducerea bilanţului pentru întărirea politicii monetare şi reducerea lichidităţilor din piaţă.

"Au fost multe discuţii în ultima perioadă despre câte majorări de 25 de puncte de bază va opera Fed în 2022. Am văzut prognoze care arătau chiar 7 majorări. Acesta nu este scenariul nostru de bază. Continuăm să credem că între 3 şi 4 majorări este posibil pentru 2022 şi cred că schimbarea principală de scenariu este că Fed va opera mai devreme prima majorare, în martie, şi probabil va mai opera încă una sau două până la mijlocul anului. Asta va depinde de evoluţia inflaţiei şi a dinamicii din piaţa muncii", a spus Nizard.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb