JEAN-CLAUDE JUNCKER, EUROGROUP: Cursul euro/dolar este "periculos de ridicat"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2013

"Se spunea, anul trecut, că zona euro riscă să se destrame, iar eu afirmam că acest lucru nu se va întâmpla", a declarat Jean-Claude Juncker, care va părăsi funcţia din fruntea Eurogroup luna aceasta. În opinia sa, "zona euro a devenit mai stabilă după numeroase eforturi".

"Se spunea, anul trecut, că zona euro riscă să se destrame, iar eu afirmam că acest lucru nu se va întâmpla", a declarat Jean-Claude Juncker, care va părăsi funcţia din fruntea Eurogroup luna aceasta. În opinia sa, "zona euro a devenit mai stabilă după numeroase eforturi".

Creşterea de 8% a euro faţă de dolar, consemnată în ultimele şase luni, reprezintă o nouă ameninţare la adresa economiei europene acum, când dă semne de redresare, consideră Jean-Claude Juncker, liderul grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup).

În opinia lui Juncker, cursul euro este "periculos de ridicat", în condiţiile în care, săptămâna aceasta, a trecut de 1,34 dolari pentru prima oară după februarie 2012.

Ieri, în urma afirmaţiilor lui Junc-ker, euro s-a înscris pe un curs des-cendent. Moneda unică s-a depreciat cu 0,2% la ora 10.03, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3281 dolari. Declinul vine după ce, pe parcursul zilei de 14 ianuarie, moneda unică a urcat la 1,3404 dolari, cel mai ridicat nivel din 29 februarie 2012 până în prezent.

Săptămâna trecută şi în primele zile ale celei curente, euro s-a apreciat pe fondul semnalelor de atenuare a turbulenţelor de pe pieţele financiare, dar şi în baza afirmaţiilor făcute în 10 ianuarie de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, în privinţa politicii monetare viitoare a instituţiei pe care o conduce. După ce a anunţat menţinerea dobânzii cheie la recordul minim de 0,75%, Mario Draghi a sugerat că nu vom asista la o relaxare imediată a politicii BCE.

Moneda împărţită de 17 state din UE s-a apreciat cu peste 8% în raport cu dolarul după data de 26 iulie, când Mario Draghi declara că instituţia pe care o conduce este gata să facă tot ceea ce este necesar pentru salvarea uniunii monetare. Ulterior, în luna septembrie, banca a anunţat un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni ale ţărilor puternic îndatorate din zona euro, care, deşi nu a fost activat, a impulsionat moneda unică.

Analiştii "Goldman Sachs Group" Inc. din SUA sunt de părere că, în perioada următoare, euro va urca la nivelul maxim al ultimelor 14 luni, res-pectiv 1,37 dolari.

Un euro puternic afectează exporturile din uniunea monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb