Jerome Powell, preşedintele Fed: "A venit timpul pentru reducerea dobânzilor"

F.D.
Internaţional / 23 august 2024

Sursa foto: https://www.federalreserve.gov/

Sursa foto: https://www.federalreserve.gov/

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a afirmat, vineri, că "a venit timpul" pentru ca banca centrală a SUA să reducă dobânda de referinţă, în condiţiile în care riscurile la adresa pieţei muncii s-au înmulţit, iar inflaţia este aproape de ţinta de 2%, oferind un indiciu clar cu privire la o iminentă relaxare a politicii monetare americane, relatează Agerpres.

"Riscurile la adresa inflaţiei s-au diminuat, iar riscurile la adresa şomajului s-au intensificat", a spus Powell, în mult-aşteptatul său discurs de la conferinţa anuală organizată de Fed la Jackson Hole (Wyoming). "A venit timpul pentru ajustarea politicii monetare. Direcţia în care vom merge este clară, iar calendarul şi ritmul reducerilor de dobândă vor depinde de datele care vor veni", a adăugat el.

Referindu-se la cele două obiective ale Fed, Powell s-a arătat încrezător că inflaţia este e o traiectorie durabilă de revenire la ţinta de 2%, după ce în timpul pandemiei a urcat până la 7%, în timp ce rata şomajului este în creştere.

Rata şomajului în SUA este în prezent la 4,3%, un nivel care în opinia oficialilor Fed este consecvent cu o inflaţie stabilă pe termen lung.

"Nu încercăm să obţinem o nouă răcire a condiţiilor de pe piaţa muncii. Vom face tot ce putem pentru a susţine o piaţă a muncii solidă, pe măsură ce facem noi progrese pentru stabilitatea preţurilor. Cu o eliminare adecvată a restricţiilor, există motive să credem că economia va reveni la o inflaţie de 2%, în timp ce menţine o piaţă a muncii puternică", a spus şeful Fed.

Limbajul clar utilizat de Jerome Powell la forumul de la Jackson Hole a eliminat orice îndoială că Rezerva Federală americană a inaugurat un nou capitol în politica sa monetară. Semnalul este că, la următoarea sa reuniune, care va avea loc la mijlocul lunii septembrie, ultima şedinţă de politică monetară înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie, Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC) va reduce dobânda de referinţă.

Începând din luna iulie a anului trecut, Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25% - 5,5%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. somaj si inflatie=stagflatie.

    nu ca n-o sa mai creasca somajul, si inflatia va fi 2% a spus Powell. ok , am mai auzit lucrurile astea. 

    Interesant cum se mișcă americanii! Să crești dobânda cu 0.25% de nu știu câte ori până la 5,25 p apoi să o scazi de nu știu câte ori până la 2% și să ai șanse să-ți reușească ( sunt ceva șanse) mi se pare incredibil!

    Asta arată o clasă financiară de mare" clasă "  

    Toți economiștii și bancherii lor discuta aproape în aceiași termeni, diferențe doar de 0,25 % pe creștere se contrau dacă să crească cu 0,25 sau cu 0,5 acum la scădere la fel! Uimitor! Discutau și de oportunitate, dacă începând de luna viitoare sau peste 2 luni și asta la ei e marea diferență!

    Să compar cu România?  

    1. stai calm sau calma cu marea clasa ca exact asa discutau la americani si-n 2007-2008 ca acum. si tot 5,25% a fost dobanda.

      Ia de aici, Chat gpt despre politica FED 2007-2008 

      2007: Primele avertismente și reacții inițiale 

      Începutul anului 2007: Fed-ul a fost inițial preocupat de presiunile inflaționiste. Economia era încă în creștere, iar Fed-ul a menținut ratele dobânzilor relativ stabile. Rata fondurilor federale a fost de 5,25% din iunie 2006 până în septembrie 2007. 

      Mijlocul anului 2007: Pe măsură ce criza ipotecilor subprime a început să apară, Fed-ul a recunoscut riscurile crescânde din piața imobiliară. Totuși, a menținut o viziune relativ optimistă, sugerând că economia în general va rămâne rezistentă. 

      Septembrie 2007: Recunoscând gravitatea perturbării financiare, Fed-ul a făcut prima reducere a ratei dobânzii din ultimii ani, scăzând rata fondurilor federale cu 50 de puncte de bază, la 4,75%. Aceasta a fost o schimbare semnificativă, semnalând îngrijorarea Fed-ului cu privire la impactul potențial asupra economiei în ansamblu. 

      Sfârșitul anului 2007: Fed-ul a continuat să reducă ratele dobânzilor pentru a atenua economia de la turbulențele financiare în creștere. Până în decembrie 2007, rata fondurilor federale a scăzut la 4,25%. Fed-ul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea economică, citând condițiile de creditare mai stricte și slăbirea pieței imobiliare. 

      2008: Reduceri agresive ale dobânzilor și gestionarea crizei 

      Începutul anului 2008: Fed-ul a devenit din ce în ce mai alarmat de adâncirea crizei financiare. În ianuarie 2008, a făcut o reducere de urgență a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază, urmată de o altă reducere la sfârșitul lunii, aducând rata la 3,00%. Declarațiile Fed-ului reflectau temerile tot mai mari privind o recesiune. 

      Martie 2008: Fed-ul a facilitat salvarea Bear Stearns și a continuat să reducă agresiv ratele dobânzilor, aducând rata fondurilor federale la 2,25% în martie și la 2,00% în aprilie. Fed-ul a recunoscut perturbările severe din piețele financiare și potențialul unor declinuri economice semnificative. 

      Mijlocul anului 2008: În ciuda unor semne de slăbire economică, Fed-ul a făcut o pauză în reducerea ratelor, menținând rata fondurilor federale la 2,00%. Totuși, pe măsură ce criza s-a intensificat, în special cu falimentul Lehman Brothers în septembrie 2008, Fed-ul a reluat reducerile agresive ale ratelor. 

      Sfârșitul anului 2008: Fed-ul a redus și mai mult ratele dobânzilor, aducând rata fondurilor federale aproape de zero (0,00%-0,25%) până în decembrie 2008. Acesta a marcat începutul unei ere fără precedent a politicii monetare, inclusiv introducerea relaxării cantitative (QE) pentru a sprijini economia și a stabiliza piețele financiare. Declarațiile Fed-ului din această perioadă au subliniat necesitatea unor măsuri extraordinare pentru a aborda declinul economic sever și instabilitatea financiară. 

      Mulțumesc, o adevărată lecție de economie! Exact comentariul pe care îl așteptam!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb