Companiile aeriene americane low-cost JetBlue Airways Corp. şi Spirit Airlines Inc. au anunţat, săptămâna aceasta, că nu vor mai ataca hotărârea judecătorească ce a blocat fuziunea lor planificată în valoare de 3,8 miliarde de dolari, conform The New York Times. Decizia, dată în luna ianuarie, a blocat acordul dintre părţi din motive antitrust.
Imediat după decizia de la începutul anului, JetBlue şi Spirit au anunţat că vor continua să lupte împotriva acesteia, respectiv să realizeze fuziunea. Atunci, cei doi transportatori aerieni susţineau că fuziunea va duce la reducerea tarifelor pentru pasageri, iar compania rezultată din tranzacţie, sub brandul JetBlue, va putea concura de la egal la egal cu cei patru mari transportatori aerieni americani.
Acum, însă, cele două companii anunţă că renunţarea la acordul de fuziune este "cea mai bună cale de urmat", obstacolele legale fiind o provocare. Deşi continuă să creadă în beneficiile competitive ale fuziunii, companiile susţin că este puţin probabil să obţină aprobările legale şi de reglementare necesare până în 24 iulie, aşa cum prevedea acordul.
• Morgan Stanley: Volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor va creşte cu 50%, în 2024
Volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor ar urma să crească cu 50% în acest an, comparativ cu 2023, pe măsură ce se reduc îngrijorările cu privire la costurile de finanţare, inflaţie şi recesiune, susţin analiştii de la Morgan Stanley într-un raport citat de Reuters.
"Credem că această «iarnă» cu privire la fuziuni şi achiziţii începe să se dezgheţe, iar activitatea ar urma să revină la nivelurile ciclice şi seculare", susţin analiştii băncii americane.
Morgan Stanley se aşteaptă ca Europa şi America de Nord să fie regiunile care vor beneficia cel mai mult de reluarea activităţilor de tip fuziuni şi achiziţii, dar şi perspectivele pentru India, Australia, Coreea de Sud, Japonia şi ţările ASEAN arată favorabil.
Majorările agresive ale dobânzilor adoptate de principalele bănci centrale, inflaţia ridicată şi îngrijorările referitoare la o recesiune au afectat activitatea de fuziuni şi achiziţii în 2023, notează Agerpres. Volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 35% anul trecut, până la cel mai redus nivel de după 2004, în funcţie de valoarea ajustată în funcţie de inflaţie, în timp ce în termeni de procente din Produsul Intern Brut al SUA, fuziunile şi achiziţiile de anul trecut au atins cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, susţin analiştii de la Morgan Stanley.
Aşteptările referitoare la o reducere a costurilor cu împrumuturile la finele acestui an, o diminuare susţinută a preţurilor de consum, speranţele privind o "aterizare lină" a marilor economii ale lumii, precum şi creşterea încrederii în rândul companiile ar putea sta la baza relansării fuziunii şi achiziţiilor.
De asemenea, cererea pentru capacităţi în domeniile inteligenţei artificiale şi cloud-ului, tranziţia la energia curată şi inovaţiile în aşa-numitele ştiinţe ale vieţii vor fi factori suplimentari care vor stimula fuziunile şi achiziţiile, adaugă analiştii de la Morgan Stanley.
Banca americană consideră că sectoarele sănătăţii, imobiliar şi tehnologie vor fi principalele beneficiare ale fuziunilor şi achiziţiilor.
În ceea ce priveşte finanţarea fuziunilor şi achiziţiilor, banii gheaţă şi datoriile par mai atractive decât equity-ul, în pofida creşterii randamentelor obligaţiunilor, susţin analiştii de la Morgan Stanley.