JLL: "Tranzacţiile imobiliare au cumulat 36 milioane de euro în 2020"

A.P.
Miscellanea / 28 ianuarie 2021

"Tranzacţiile imobiliare au cumulat 36 milioane de euro în 2020"

Piaţa de investiţii imobiliare din România este estimată la 900 milioane de euro anul trecut, în creştere cu 30% faţă de nivelul înregistrat în 2019 (694 milioane de euro), fiind singura ţară din regiune care a înregistrat un trend ascendent. Totodată, numărul tranzacţiilor a scăzut, prin urmare valoarea medie a tranzacţiei a crescut cu aproape 57% la 36 milioane de euro, de la 23 milioane de euro în 2019, potrivit unui comunicat de presă al JLL.

Segmentul de birouri a consemnat cel mai mare volum de investiţii înregistrat vreodată în România, cu tranzacţii cumulând aproximativ 770 milioane de euro.

Raportul analizează pieţele de investiţii imobiliare din Polonia, România, Cehia, Ungaria şi Slovacia.

JLL a fost din nou lider pe piaţa de investiţii, fiind implicat în unele dintre cele mai mari tranzacţii realizate anul trecut. Printre clienţii reprezentaţi în această perioadă numărându-se AFI Europe, Skanska şi Cromwell.

"Chiar dacă mediul economic din România a fost afectat semnificativ de criza Covid-19, piaţa de investiţii imobiliare a înregistrat o creştere sănătoasă de la un an la altul, fiind singura piaţă din Europa Centrală şi de Est care a consemnat un avans în 2020. Creşterea a fost favorizată de câteva tranzacţii record de pe piaţa de birouri, Cea mai importantă concluzie a ceea ce s-a întâmplat anul trecut este că, la nivelul de preţ corect, există lichiditate pentru aproape orice produs", Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Majoritatea tranzacţiilor finalizate în 2020 în România au fost iniţiate înainte de luna martie, care a marcat începutul pandemiei la nivel local, în restul anului numărul de proiecte scoase la vânzare fiind mai redus.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că focusul proprietarilor s-a mutat în ultimele 9 luni spre gestionarea activelor şi implementarea de noi reguli pentru adaptarea clădirilor la noile condiţii de piaţă, şi mai puţin pe vânzare.

Bucureştiul şi-a consolidat poziţia de destinaţie preferată pentru investiţii în România şi a reprezentat aproximativ 85% din volumul total al tranzacţiilor în 2020, urmat de Timişoara, Cluj-Napoca şi Piteşti.

Piaţa de birouri a fost cea mai lichidă clasă de active în 2020, reprezentând 85% din volumul total al pieţei, în timp ce sectorul industrial a reprezentat peste 8% din piaţă, iar retailul doar 4%.

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în 2020 a fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle, cuprinzând trei proprietăţi în Bucureşti - Aviatorilor 8, The Lakeview şi Floreasca 169 şi una în Timişoara - City Business Center, cu un total de aproximativ 120.000 mp închiriabili. Cumpărătorul a fost AFI Europe, unul dintre principalii dezvoltatori de pe piaţa românească, care a realizat astfel prima achiziţie a unui produs care generează venituri.

Alte tranzacţii de birouri notabile în România în 2020 au fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC către Optima, vânzarea Floreasca Park de 37.500 mp din Bucureşti către Resolution Property Investment Management şi Zeus Capital şi achiziţia de către grupul local Dedeman celei de-a treia faze a proiectului The Bridge - o clădire de 21.100 mp, parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din zona de centru-vest a Bucureştiului.

Pe piaţa industrială, cele mai mari tranzacţii din 2020 au fost două achiziţii realizate de CTP - Equest Logistic Park şi A1 Business Park - ambele situate pe autostrada A1, la Km. 13, cea mai importantă zonă logistică din Bucureşti.

CTP a cumpărat şi depozitul Mobexpert de pe autostrada A1 într-o tranzacţie de tip sale and lease back, consolidându-şi poziţia de cel mai mare proprietar de spaţiu industrial / logistic din România şi unul dintre cei doi jucători dominanţi din vestul Bucureştiului.

Activitatea investiţională limitată din acest segment se datorează lipsei de produs, piaţa fiind dominată de jucători strategici care foarte rar vând.

Pe piaţa de retail, singura tranzacţie semnificativă încheiată în 2020 a fost vânzarea centrului comercial Jupiter City, de 41.500 mp din Piteşti, către Supernova.

Este important de menţionat că această tranzacţie a fost închisă spre sfârşitul anului după măsurile dure cu care retailul s-a confruntat din cauza pandemiei.

Capitalul românesc continuă să joace un rol important pe piaţa românească de investiţii

Astfel, cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacţiilor în 2019 şi peste 15% în 2020, de la niveluri apropiate de 5% până în 2017.

Cei mai activi jucători locali au fost Dedeman, One United, Lotus Center şi Element Industrial.

Randamentele prime pe birouri sunt de 7%, pe piaţa de retail de 7,25%, în timp ce randamentele industriale prime sunt de 8%.

Randamentele pentru birouri şi cele industriale sunt la acelaşi nivel cu cel de acum 12 luni, în timp ce randamentele pe piaţa de retail au crescut cu 25 puncte de bază pe parcursul anului.

"România este încă bine poziţionată din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt mult peste cele înregistrate în ultimul vârf (2007) şi comparativ cu cele cotate în prezent în restul regiunii. Deşi continuă să fie dificil să facem previziuni exacte, întrucât întreaga economie este încă foarte sensibilă la evoluţia pandemiei, ne aşteptăm ca volumele tranzacţiilor să scadă uşor în 2021", se menţionează în raport.

Cu toate acestea, odată cu începerea procesului de vaccinare şi luând în considerare nivelul ridicat al capitalului care se uită la active imobiliare, aceste prognoze pot fi îmbunătăţite în următoarele luni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cauta pe youtube: Ciclul Creditului Credit Cycles Business Cycles and Missallocation

    normal ca! 

    Pana si pe forumul international se vorbeste de bulele imobiliare ce afecteaza egalitatea sociala si economica!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb