Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat că există "o posibilitate reală" ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, se arată într-un mesaj transmis de Casa Albă, conform BBC, relatează Digi24. Preşedintele american a făcut comentariile în cadrul unui apel telefonic cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ieri.
Între timp, Rusia spune că "nu sunt prea multe motive de optimism", în ce priveşte rezolvarea crizei, mai ales după ce SUA a respins principalele solicitări ale Rusiei.
"Preşedintele Biden a afirmat că există o posibilitate reală ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie. A spus acest lucru public şi a avertizat în legătură cu acest lucru de luni de zile", a transmis purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Emily Horne.
În timpul discuţiei cu Zelenski, Biden "a reafirmat pregătirea SUA şi a aliaţilor şi partenerilor săi de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada, într-adevăr, Ucraina", se arată în comunicatul Casei Albe.
Zelenski a spus, de asemenea, că a discutat cu Biden "recentele eforturi diplomatice de dezescaladare şi a acceptat noi acţiuni comune pentru viitor".
Conform Axios, care citează surse anonime, cei doi preşedinţi nu ar fi fost în acord cu privire la iminenţa ameninţării ruseşti la adresa Ucrainei.
Unii experţi militari sugerează că Rusia aşteaptă îngheţarea solului în Ucraina pentru a putea transporta echipament mai greu în zonă.
• Situaţia tensionată dintre Rusia şi Occident persistă
Deşi neagă că are intenţia de a invada, Rusia a cerut, luna trecută, garanţii de securitate extinse din partea NATO, inclusiv blocarea aderării Ucrainei şi retragerea Alianţei Nord-Atlantice la poziţiile sale din 1997. Solicitările au fost calificate de SUA, NATO şi alte ţări occidentale drept "inacceptabile", notează sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, joi, că răspunsul SUA "nu lasă loc de optimism", însă a adăugat că "există mereu şansa continuării dialogului, dacă este şi în interesele noastre şi ale americanilor".
În ciuda insistenţelor lui Putin că nu intenţionează să atace, Rusia a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea graniţelor Ucrainei, în condiţiile în care ruşii deja au anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.
Anterior, NATO a anunţat suplimentarea trupelor şi capacităţilor sale militare pe flancul estic, într-o încercare de a se consolida în faţa unui posibil atac rusesc împotriva Ucrainei.
Luni, SUA a plasat 8.500 de trupe în alertă ridicată pentru desfăşurarea în Europa. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spune că trupele vor fi disponibile în funcţie de felul în care evoluează situaţia.
1. OK
(mesaj trimis de Vineri în data de 28.01.2022, 10:54)
Pe măsură ce trece timpul am impresia ca bătrânelul acesta va ajunge să-l implore pe marele urs de la Răsărit să invadeze. Pe bune acum, de 2 luni ni se tot spune în toată mass-media de iminenta invazie. E fâsâită treaba, prieteni. Oricum europenii s-au prins că la mijloc sunt doar niște interese, dar din când în când mai latră și ei să nu adoarmă, în timp ce fac afaceri cu gazul rusesc. Numai România stă pe margine ca un copil fără jucării și așteaptă cu cheeloții uzi să îi spună mămica ce poezie să recite. Dar mămica e bătrână si senilă.
2. Hop
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2022, 15:09)
Hop inca obaza in Romania, ca au bani prostii sa plateasca bazele lor.