JOHAN MEYER, FRANKLIN TEMPLETON "Vânzarea a 8% din Petrom către angajaţi va dura ani"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2019

"Vânzarea a 8% din Petrom către angajaţi va dura ani"

"Aş fi surprins ca Guvernul să vândă acţiuni SNP la preţul de privatizare", este de părere administratorul Fondului Proprietatea

Vânzarea pachetului de 8% din OMV Petrom (SNP) către angajaţii companiei va dura ani de zile, în condiţiile în care legislaţia este extrem de neclară în acest caz, a precizat vineri Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), în cadrul unei conferinţe de presă.

Johan Meyer a spus: "Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar trebui ca până la 8% din acţiunile OMV Petrom să intre în piaţă. Ar trebui ca Guvernul să vândă acţiuni la valoa-rea la care compania fost privatizată. Legislaţia în acest caz este extrem de neclară. Nu se ştie cât de mult până la 8%. Ar putea fi şi 0,1%. De asemenea, nu se ştie dacă este vorba despre angajaţii Petrom din momentul privatizării sau a celor de acum. Este un coşmar! Dacă procesul merge înainte, cred că va dura ani de litigii, pentru că unii se vor simţi păcăliţi. Sincer, aş fi foarte surprins ca Guvernul să vândă acţiuni Petrom la preţul la care s-a făcut privatizarea (n.r. care era mai mic decât cel prezent). Nu este un demers pe care-l vom vedea rezolvat rapid".

La începutul săptămânii trecute, preşedintele Senatului, Călin Popescu

Tăriceanu, a declarat că statul trebuie să vândă un pachet de până la 8% din Petrom ca urmare a câştigării în instanţă de către salariaţii companiei a dreptului de a cumpăra acţiuni SNP, fapt prevăzut în legea de privatizare a Petrom.

Este vorba despre o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din luna mai a acestui an, ce obligă Guvernul României să adopte o hotărâre pentru punerea în aplicare a unei dispoziţii din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2003, în vederea vânzării de acţiuni SNP până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ la care au fost vândute acţiunile către grupul austriac OMV, adică 0,0525 euro/titlu.

Acţiunile SNP au încheiat săptămâna trecută de tranzacţionare la 0,395 lei, echivalentul a 0,0834 euro (la cursul euro/leu de vineri, de 4,7351).

Procesul de privatizare a Petrom a fost demarat în anul 2002 de către Guvernul Adrian Năstase şi finalizat în 2004 printr-o operaţiune ce a constat într-o achiziţie de acţiuni şi o majorare de capital, grupul OMV ajungând în final să deţină 51,01% din titlurile SNP.

În prezent, Statul Român, prin Ministerul Energiei deţine 20,64% din grupul petrolier, în timp ce FP are 10% din OMV Petrom.

Valoarea de piaţă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti este de 22,37 miliarde de lei, în timp ce valoarea pachetului de 8% este de aproape 1,79 miliarde de lei, echivalentul a circa 378,02 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. va rog,nu mai faceti supozitii!.salariatii petrom asteapta de 15 ani dreptul la actiunile snp ce li se cuvin.n-am asteptat destul? ce ziceti? daca nici acum nu ni se respecta drepturile punem de o greva in fata guvernului.

    1. De cand acest individ nu respecta o decizie a ICCJ?

      Din pix sau dus la FP 20 %din actiuni fara comentarii politice 

      A fost o decizie politica

      Bai nene o decizie a ICCJ se executa nu am nevoie de comentariile tale 

    Nu am facut referire la persoana anonima,dinpcdv legal are perfecta dreptate

    Ci am facut un comentariu criticand opinia celui care a tinut conferinta de presa  

    O hotarare judecatoreasca 

    Odecizie a ICCJ se aplica imediat 

    Nu am nevoie de comentariile lui

    Ce legatura are un angajat petrom de acum cu actiunile din 2004?...care ar fi logica ????....asta sa ia bani pt. ce de fapt ????...Actiunile trebuiesc date celor care atunci disperati, au ramas pe drumuri ...iar mai apoi executati silit la sange de acest ...Petrom.Este clar si se vede reaua credinta in a da catre salariatii de atunci aceste actiuni.....Exemplu a venit un biet ratacit in Petrom de 2 luni ......ala va lua actuinile????sau un amarat care a murit in Petrom dupa 40 de ani de munca acolo ?????

    1. Eu zic asa....ca acest Johan ...sa mai stea in banca lui ....sa nu mai dea el ca un hiroscos cu presupusul......legea spune asa.....actiunile vor fi date catre salariatii activi la vremea aceea......care dracului ar fi treaba aluia care abia a venit in Petrom cu actiuni ce privesc Petromul de din nainte de 2004 ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb