John Kerry va discuta la Sofia despre situaţia gazului rusesc

Valentin Busuioc
Internaţional / 15 ianuarie 2015

Secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit astăzi la Sofia, unde va discuta în principal despre diversificarea aprovizionării energetice a Bulgariei, membră NATO şi foarte dependentă de gazul rusesc, transmite AFP.

Şeful diplomaţiei americane, aflat în turneu prin Europa, se va întâlni în special cu premierul de centru-dreapta, Boiko Borisov, intrat în funcţie în toamnă, după mai multe luni de criză politică.

Un oficial al Departamentului de Stat din SUA a declarat că Bulgaria este un aliat care are nevoie, în acest moment, de o susţinere puternică, apreciind că economia este slăbită, iar ţara are probleme semnificative în ceea ce priveşte dependenţa energetică.

Bulgaria depinde în proporţie de 85% de Rusia în materie de aprovizionare cu gaze naturale. Sofia era parte interesată în proiectul gazoductului South Stream, puternic criticat de Bruxelles şi anulat, în cele din urmă, de Moscova, în luna decembrie.

Sursa AFP din Departamentul de Stat a mai arătat că nu este bine pentru un aliat al NATO să depindă în procentaj de 85% de o singură ţară pentru gaz, adăugând că acesta este motivul pentru care politica americană încearcă, în general, să favorizeze o diversificare a aprovizionării în interiorul NATO şi al Uniunii Europene.

Pe parcursul vizitei la Sofia, John Kerry va evoca posibilitatea aprovizionării cu gaze naturale din Grecia. Totodată, oficialul intenţionează să abordeze problema construirii unui nou reactor nuclear de către compania americană Westinghouse la centrala bulgară din Kozlodui.

Alt punct de pe agenda discuţiilor este lupta împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Bulgaria, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană. Cei doi demnitari vor discuta şi despre lupta contra terorismului.

Kerry se va întâlni mâine, în Paris, cu preşedintele François Hollande, după absenţa remarcată a oricărei personalităţi americane de rang înalt la marşul antiterorist de duminică din capitala franceză. Miercuri, secretarul de Stat s-a deplasat la Geneva, unde a avut o întrevedere cu omologul iranian, Mohammad Zarif, în cadrul negocierilor privind controversatul program nuclear al Teheranului. Zarif este aşteptat mâine la Paris.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb