Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat astăzi că retragerea trupelor ruse din Herson, oraş cheie din sudul Ucrainei, şi replierea acestora pe celălalt mal al fluviului Nipru reprezintă "un punct de inflexiune" în invazia Rusiei în ţara vecină, transmite EFE, potrivit Agerpres.
"Este foarte important de văzut ce se va întâmpla în următoarele zile, retragerea armatei ruse pe celălalt mal al fluviului, abandonarea Hersonului, lipsa de voinţă de a apăra Hersonul, pentru că probabil că ar fi fost o mare înfrângere dacă încercau să-şi menţină poziţiile acolo. Este un punct de inflexiune în război", a apreciat Borrell în faţa presei, la sosirea la o reuniune a miniştrilor de Externe ai UE, la Bruxelles.
Şeful diplomaţiei europene a adăugat că, dincolo de recuperarea oraşului Herson de către ucraineni, armata rusă se retrage.
"Sunt veşti foarte bune. Strategia militară de sprijinire a militarilor Ucrainei a fost corectă. Trebuie să continuăm", a adăugat el.
Borrell a pledat pentru a continua susţinerea Ucrainei cu şi mai multe capacităţi militare, dar şi prin presiuni asupra Rusiei şi prin continuarea contactelor cu restul lumii, pentru a face faţă consecinţelor acestui război.
Întrebat dacă este de părere că autorităţile de la Kiev ar trebui să înceapă negocieri de pace cu Rusia, Borrell a afirmat că "Ucraina va decide ce va face. Datoria noastră este să-i sprijinim pe ucraineni".
În privinţa propunerilor Lituaniei, care a anunţat că a trimis la Bruxelles noi propuneri de măsuri de a extinde sancţiunile împotriva Rusiei, Borrell a declarat că "UE reacţionează şi urmează procedurile". El a amintit că statele membre pot face propuneri, care trebuie studiate la nivelul serviciilor de resort înainte de a se lua o decizie.
Întrebat despre propunerea unor state membre privind crearea unui tribunal special pentru judecarea agresiunii ruse în Ucraina, politicianul spaniol a recunoscut că acesta este un subiect care s-a discutat deja şi care se va discuta şi astăzi la reuniunea miniştrilor de Externe ai UE, însă a avertizat că trebuie căutată o cale legală clară în privinţa punerii în aplicare a unui astfel de demers.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2022, 14:23)
Un om politic minunat,
care ne conduce pe culmile
bunastarii in Europa
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2022, 15:47)
O mostra de gandire marxist-leninista a la Dorrell!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2022, 21:58)
seful diplomatiei europene in loc sa fie diplomat si sa rezolve conflictul prin diplomatie indeamna la razboi :
"Borrell a pledat pentru a continua susţinerea Ucrainei cu şi mai multe capacităţi militare "
si atunci ne miram ca avem razboi aici in curtea europei ?
acest razboi nu ar fi avut loc daca diplomatii europei si-ar fi facut datoria !
dar cu borrell ....
acest razboi putea fi evitat si trebuia evitat dar diplomatii europei nu si-au facut datoria
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2022, 03:47)
hai mai nelule , ce injuri asa ? te-ai turcit ? expresia vine de la turci
zi si tu o injuratora neaosa , romaneasca
ca atunci cind nu ai argumente atunci injuri
bravo tie elevatule
poate trbuiau pe tine sa te puna diplomat sef ca te pricepi , ai diplomatie ...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2022, 04:34)
Integritatea terioriala si independenta ucrainei trebuie sustinute de toate statele lumii . Cei care sustin rusia sa se mute in rusia