Economiile emergente vor avea nevoie de măsuri de control al capitalului pentru gestionarea fluxurilor de "bani fierbinţi" şi asigurarea stabilităţii, după ce Statele Unite au lansat un nou program de stimulare, apreciază economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
În opinia sa, planul anunţat de banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) săptămâna trecută, care presupune achiziţia de obligaţiuni ale guvernului american în sumă de 600 de miliarde de dolari, ar putea genera "o bulă a activelor" pe pieţele emergente cu creşteri puternice, care nu au măsuri de control al capitalului.
"Am temeri cu privire la ţări precum India", a spus Stiglitz, la o conferinţă din Hong Kong, adăugând: "Economiile solide care nu au, încă un control al capitalului au devenit punctul focal pentru aceşti bani".
Mai multe economii emergente, printre care Brazilia şi Thailanda, au implementat unele măsuri de control al capitalului pentru limitarea intrărilor mari de lichidităţi, în special după ce Fed şi-a anunţat noul plan.
Coreea de Sud pregăteşte noi măsuri pentru reducerea volatilităţii intrărilor de capital, la care se adaugă restricţii, prezentate în iunie, asupra tranzacţiilor băncilor cu produse financiare derivate.
Stiglitz nu este "prea îngrijorat" în privinţa Chinei, întrucât cei care fac politicile în această ţară sunt deja preocupaţi din cauza riscului apariţiei unei bule imobiliare, drept pentru care ar putea interveni. Mai mult, potrivit spuselor domniei sale, unele ţări ar putea învăţa de la China cum să controleze intrările speculative de lichidităţi. "China a introdus mecanisme de control al fluxurilor de capital pe termen scurt, care au funcţionat, nu perfect, dar au reuşit să stabilizeze aceste fluxuri. În acelaşi timp, China a fost foarte receptivă la investiţiile pe termen lung", a menţionat Stiglitz.
Economistul a mai afirmat: "Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, care se face tot mai grea deoarece o parte a lumii s-a orientat către un sistem unde capitalul este controlat. Asta înseamă că, inevitabil, ne îndreptăm spre un nou regim global în care ne vom confrunta cu tot felul de impedimente legate de fluxurile de capital, ale capitalului pe termen scurt".
Stiglitz consideră că statele pot asigura stabilitatea economică prin limitarea intrărilor speculative de capital, dar şi prin încurajarea investiţiilor pe termen lung pentru crearea de locuri de muncă.