Randamentele de capital pentru acţionarii băncilor europene par să fi atins deja un vârf, potrivit strategilor JPMorgan Chase, care sunt de părere că perspectiva reducerii dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE), în acest an, va reduce câştigurile pentru acest sector, conform Bloomberg.
În opinia strategilor JPMorgan, catalizatorii pozitivi, inclusiv randamentele mai mari ale obligaţiunilor şi creşterea profiturilor pe acţiune, se vor estompa. Aceştia subliniază că, în timp ce economia europeană a evitat o recesiune în a doua jumătate a anului 2023, perspectivele sale sunt considerate slabe. "Este puţin probabil ca atât dividendele, cât şi răscumpărările de titluri să fie sigure în viitor, dacă mediul de credit şi macro slăbesc sau dacă controlul de reglementare creşte", au adăugat strategii JPMorgan.
Conform sursei citate, instituţiile de credit au beneficiat de pe urma "campaniei istorice" de înăsprire monetară a Băncii Centrale Europene, dar există avertismente potrivit cărora majorările veniturilor din împrumuturi vor fi limitate, ceea ce va afecta câştigurile băncilor din regiune.
De menţionat că Banco Santander din Spania s-a alăturat ieri băncilor europene care au anunţat recent creşterea plăţilor către investitori, informând cu privire la o nouă răscumpărare de acţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari). Totodată banca a crescut dividendul în numerar după ce a obţinut un profit record anul trecut.
Deutsche Bank (Germania), Intesa Sanpaolo şi UniCredit (Italia) au anunţat, de asemenea, planuri de răscumpărare de acţiuni odată cu publicarea rezultatelor financaire pe 2023.
• Marile bănci europene au avut profituri record anul trecut
Pentru prima dată în istorie, cele mai mari bănci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate de peste 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari), în contextul în care impulsul dat de dobânzile crescute de Banca Centrală Europeană (BCE) le-a permis băncilor comerciale să genereze rezultate record, transmite Bloomberg.
Profitul net combinat al celor mai mari 20 de bănci din Europa continentală, care au raportat până acum rezultatele pentru anul 2023, a urcat până la 103 miliarde de euro, de la 78 de miliarde de euro în 2022. În plus, trei sferturi din băncile din grupul analizat au înregistrat anul trecut cele mai mari profituri din istoria lor, arată datele Bloomberg, citate de Agerpres.
Creşterea profitabilităţii le-a permis băncilor să majoreze recompensele acordate investitorilor şi, de asemenea, a impulsionat şi cotaţia acţiunilor lor, un indice bursier care regrupează acţiunile băncilor înregistrând anul trecut un avans de aproximativ 20%. Chiar dacă avansul semnificativ al profiturilor va fi dificil de repetat în acest an, multe bănci sunt optimiste că creşterea veniturilor din comisioane le va permite să continue să îşi crească rezultatul final.
Grupul de bănci analizat de Bloomberg nu include gigantul banca elveţian UBS Group AG, al cărui profit a urcat până la 29 de miliarde de dolari anul trecut, pe fondul preluării rivalului Credit Suisse.