Cererea sindicatelor respinsă de un judecător american, care a refuzat suspendarea concedierilor masive impuse de Donald Trump după revenirea sa la Casa Albă, relatează AFP.
Judecătorul Christopher R. Cooper, numit de fostul preşedinte Barack Obama, a stabilit că instanţa sa nu are competenţa necesară pentru a soluţiona acest caz şi a recomandat reclamanţilor să se adreseze Federal Labor Relations Authority, structura specializată în conflicte de muncă.
În decizia sa, judecătorul a menţionat că prima lună a celui de-al doilea mandat al lui Trump a fost marcată de "un val de decrete prezidenţiale care au provocat, intenţionat, potrivit unora, haos şi perturbări în diverse sectoare ale societăţii americane", potrivit aceleiaşi surse.
Hotărârea survine în contextul în care aproximativ 6.700 de funcţionari ai fiscului american (IRS) sunt pe punctul de a fi concediaţi, într-o perioadă crucială pentru depunerea declaraţiilor de impozit. Un fost conducător al acestei administraţii a denunţat această decizie, subliniind impactul negativ asupra sistemului fiscal. Mai mulţi angajaţi au relatat că au fost deja concediaţi şi au început să îşi caute locuri de muncă prin anunţuri postate pe reţelele sociale.
Potrivit datelor oficiale, aproximativ 75.000 dintre cei două milioane de funcţionari federali au acceptat deja planul de concediere propus de administraţia Trump.
Mai multe acţiuni în justiţie au fost iniţiate în ultimele săptămâni pentru a contesta măsurile radicale ale preşedintelui american privind reducerea personalului federal. Sindicatele implicate în această acţiune, printre care şi National Treasury Employees Union (NTEU), au solicitat suspendarea concedierilor pentru angajaţii aflaţi în perioada de probă, blocarea altor reduceri de personal şi menţinerea posibilităţii de demisie amânată în schimbul unui salariu garantat pe opt luni.
Decizia instanţei a menţionat că aproximativ 220.000 de angajaţi federali se află în perioada de probă şi sunt vizaţi de restructurările anunţate.
Într-o altă hotărâre recentă, un judecător federal a refuzat să împiedice Comisia Eficacităţii Guvernamentale (DOGE), coordonată de Elon Musk, să continue concedierile. De asemenea, o săptămână în urmă, o altă instanţă a ridicat suspendarea mecanismului demisiei amânate.
Conform datelor furnizate de Casa Albă, aproximativ 75.000 de angajaţi federali au acceptat planul de concediere, dintr-un total de aproximativ două milioane de funcţionari publici.
Opinia Cititorului