Conducerea Consiliului Judeţean Arad (CJA) îşi bazează strategia de dezvoltare, în acest an, pe programe şi proiecte cu finanţare nerambursabilă. Potrivit preşedintelui CJA, Iosif Matula, instituţia pe care o conduce este partener în 11 proiecte, care vor fi realizate sau cel puţin vor demara în acest an. Cei mai mulţi bani vor fi investiţi în dezvoltarea reţelelor de alimentare cu apă. Preşedintele CJA a ţinut să precizeze că strategia instituţiei pentru 2006 este să atragă fonduri ale Uniunii Europene, dar, se va încerca pregătirea de personal, în localităţile judeţului, care să ştie să întocmească proiecte şi să obţină finanţări. Astfel, în prezent, se derulează proiectul de formare de promotori locali pentru 14 localităţi din judeţ.
Prin programul guvernamental de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, localităţile Cruceni (comuna Şagu), Zădăreni, Craiva, Chişlaca, Coroi (comuna Craiva), Mădrigeşti (comuna Brazii), Gurba (comuna Şicula) vor beneficia de introducerea reţelelor de apă. Valoarea totală a proiectului se ridică la 4 milioane de dolari, la care se adaugă cofinanţarea CJA, în valoare de 482.500 RON. Prin programul de alimentare cu apă la sate, alte trei comune vor beneficia de fonduri pentru astfel de lucrări. Este vorba despre comuna Sintea Mare (satele Adea şi Ţipari), comuna Felnac şi comuna Vinga (satele Mailat şi Mănăştur), iar lucrările se ridică la 935.000 RON. Comuna Bocsig va fi beneficiara celei de-a doua etape a extinderii reţelei de alimentare cu apă cu sprijinul francezilor din localitatea Le Pellerin. Exemplul acestei comune a fost urmat şi de administraţia din Şiria, care este într-un stadiu avansat de atragere de fonduri, tot de la francezi, pentru alimentarea cu apă a localităţii.
"Piesele de rezistenţă" din acest an la capitolul proiecte în derulare fac parte din programul SAMTID, legat tot de modernizarea sistemelor de apă din şase oraşe din judeţ, căruia i se adaugă reabilitarea staţiunii Moneasa şi reabilitarea staţiei de epurare din municipiu. În toate acestea cazuri este vorba despre proiecte gigant, extrem de costisitoare, care au beneficiat de finanţare europeană, de granturi sau de sprijin guvernamental.
Preşedintele CJA a declarat: "Staţiunea Moneasa va fi, începînd din acest an, beneficiara unui grandios proiect în valoare totală de peste 4 milioane de euro. Este vorba despre un proiect PHARE prin intermediul căruia vor ajunge în judeţul nostru 2.745.000 euro, Guvernul României va acorda 915.000 euro, iar autorităţile locale 530.000 euro. Proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni". De asemenea, investiţii importante se vor derula cu ajutorul programului ISPA, de care vor beneficia, în cele din urmă, 73.000 locuitori din judeţ. Programul va demara în această primăvară, iar valoarea sa este de 8 milioane de euro.
Nu a fost uitată reabilitarea staţiei de epurare, care va reprezenta, la final, o investiţie de 18 milioane euro. Din această sumă 13,5 milioane euro reprezintă un împrumut nerambursabil de la Uniunea Europeană, iar 4,5 milioane euro este un împrumut BERD făcut de Compania de Apă Arad şi garantat de Consiliul Judeţean. Lucrările de construcţii se desfăşoară pe o perioadă de patru ani de zile (2004-2008).