Cunoscuta organizaţie "Reporteri Fară Frontiere" a publicat un nou raport despre abuzurile la care au fost supuşi jurnaliştii în 2014. Cifrele sunt zguduitoare, 66 de jurnalişti au fost ucişi în acest an, ajungându-se la 720 de gazetari căzuţi la datorie în ultimul deceniu. Raportul nu vorbeşte doar despre cei care au murit făcându-şi meseria, ci şi despre alte abuzuri la care sunt supuşi ziariştii. Spre exemplu, 119 jurnalişti au fost răpiţi de-a lungul anului, 853 au fost arestaţi, iar nu mai puţin de 1.846 au fost ţinta ameninţărilor sau a agresiunilor. Trebuie spus că, în ceea ce priveşte răpirile, cifrele sunt în creştere cu peste 35% faţă de anul trecut. Din cei 119 de răpiţi, 40 sunt şi în acest moment ţinuţi ostatici de diverse grupări teroriste.
Raportul precizează că 66% dintre asasinatele contra jurnaliştilor s-au produs în zone de conflict, cele mai fierbinţi locuri din acest punct de vedere fiind: Siria - 15 jurnalişti ucişi, Palestina - 7, Ucraina - 6, Irak - 4 şi Libia - 4. Alţi 30 de ziarişti şi-au pierdut viaţa în alte zone ale globului. Cele mai mediatizate cazuri de jurnalişti ucişi cu sânge rece sunt cele ale lui James Foley şi Steven Sotloff, decapitaţi de teroriştii grupării Statul Islamic. Cifrele sunt în creştere în ceea ce priveşte numărul de jurnalişti întemniţaţi: pe prima poziţie se află China, cu 29 de jurnalişti plasaţi în detenţie, fiind urmată de Eritreea - 28, Iran -19, Egipt - 16, Siria - 13. În ceea ce priveşte răpirile, Ucraina este cel mai periculos loc de pe glob pentru această breaslă, 33 de jurnalişti fiind luaţi ostatici de separatişti, "urmată" de Libia - 29, Siria- 27, Irak - 20.
Raportul vorbeşte de faptul că agresiunile şi crimele sunt din ce în ce mai barbare, încercarea de a descuraja jurnalismul de investigaţie sau relatările de la faţa locului din zonele de conflict fiind evidente. Violenţa este îndreptată în mod egal, atât împotriva "localnicilor", cât şi a "străinilor", în acest an de două ori mai mulţi jurnalişti decât în 2013 alegând să fugă în exil, pentru a-şi proteja viaţa.
Trecând pe un alt plan, trebuie menţionat că Papa Francisc a vorbit la începutul acestei săptămâni despre "păcatele" meseriei de jurnalist, în timpul audienţei pe care a acordat-o angajaţilor postului de televiziune TV 2000, al Conferinţei Episcopale din Italia. Pontiful a subliniat care sunt cele trei mari "păcate" ale jurnalistului: dezinformarea, calomnia şi defăimarea. Conform Papei, dezinformarea nu face altceva decât să înjumătăţească adevărul, fapt ce împiedică formularea unei judecăţi precise asupra realităţii. De asemenea, a vorbit şi de două tendinţe extreme de prezentare a realităţii: alarmismul catastrofic şi dezangajarea consolatoare, două extreme care se regăsesc în comunicarea de fiecare zi. În luna ianuarie a acestui an, atunci când i-a primit în audienţă pe mai mulţi conducători şi angajaţi ai Radio-Televiziunii Italiene (RAI), Papa le-a cerut să spună adevărul în procesul informaţional şi să nu recurgă niciodată la dezinformare şi calomnie, pentru ca, în acest fel, comunicarea să aibă "un înalt nivel etic". "Mass-media trebuie să fie un serviciu al adevărului, al bunătăţii şi al frumuseţii. Trebuie să evitaţi concepte atât de dăunătoare precum dezinformarea, defăimarea sau calomnia şi să menţineti un înalt nivel etic", a fost recomandarea Suveranului Pontif pentru jurnalişti.