Întrucât erorile umane au cauzat aproape două treimi din toate incidentele cibernetice din ultimii doi ani, peste 50% dintre profesioniştii în domeniul securităţii cibernetice recunosc că au făcut greşeli la începutul carierei din cauza lipsei de cunoştinţe teoretice sau practice, potrivit celui mai recent studiu global comandat de Kaspersky. Procentul respondenţilor care recunosc astfel de greşeli creşte la aproape 60% în rândul celor cu doi până la cinci ani de experienţă în domeniu.
Potrivit unui studiu recent realizat de Kaspersky în ultimii doi ani, organizaţiile au suferit cel puţin un incident cibernetic din cauza lipsei de personal calificat de securitate cibernetică. Deşi angajarea de personal mai calificat în domeniul securităţii cibernetice ar putea fi una dintre soluţiile potrivite pentru a rezolva această problemă, companiile din întreaga lume se confruntă cu o lipsă serioasă de profesionişti în securitatea informaţiilor (InfoSec). Conform estimărilor actuale, deficitul de forţă de muncă cibernetică ajunge la un total de aproape 4 milioane.
Deficienţele generale de competenţe în domeniul securităţii cibernetice sunt însoţite de faptul că mulţi începători din industrie trebuie să facă faţă decalajelor în materie de cnoştinţe practice şi teoretice, ceea ce duce pentru început la probleme şi la comiterea de erori la locul de muncă. Faptul că nu actualizează software-ul (43%), că utilizează parole slabe sau uşor de ghicit (42%) şi nu fac backupuri în timp util (40%) s-au numărat printre cele mai frecvente greşeli făcute de profesioniştii InfoSec din întreaga lume la începutul carierei lor. În APAC şi America de Nord, utilizarea măsurilor de securitate învechite a fost, de asemenea, o greşeală comună pe care experţii în securitate cibernetică au făcut-o la începutul carierei.
După cum recunosc profesioniştii în securitate cibernetică - e posibil să nu fi avut setul de abilităţi şi experienţa practică necesare atunci când au intrat în domeniu, iar apoi trebuie să facă faţă unor dificultăţi suplimentare. În ciuda faptului că industria cibernetică raportează în mod continuu un deficit al forţei de muncă, 34% dintre respondenţi susţin că au avut trei sau mai multe interviuri eşuate înainte de a fi selectaţi pentru un rol InfoSec.
Provocările iniţiale cu care se confruntă experţii în securitate cibernetică atunci când intră în industrie ar putea explica de ce aproape jumătate (46%) spun că le-a luat mai mult de un an să se simtă confortabil în primele lor roluri de securitate cibernetică. În timp ce 31% dintre respondenţi au reuşit să se simtă în regulă cu locul de muncă în decurs de unul sau doi ani, mai puţin de 10% dintre respondenţi au spus că procesul le-a luat doi până la trei ani (9%) şi mai mult de trei ani (6%).