Kaspersky: "P2E, escrocherii legate de donaţii şi deepfake-uri vocale"

T.B.
Companii / 27 decembrie 2023

Kaspersky: "P2E, escrocherii legate de donaţii şi deepfake-uri vocale"

Pe măsură ce Kaspersky continuă să dezvăluie informaţii din Kaspersky Security Bulletin (KSB), echipa de experţi în securitate cibernetică a companiei prezintă o prognoză detaliată pentru anul 2024, se arată într-un comunicat al Kapersky, remis redacţiei.

Bazându-se pe analiza continuă a peisajului securităţii cibernetice, acest segment al KSB oferă o perspectivă aprofundată asupra ameninţărilor cu care se pot confrunta consumatorii în anul următor, precizează sursa. Predicţiile Kaspersky indică o gamă diversă de provocări, în care infractorii cibernetici folosesc din ce în ce mai mult atât subiectele în tendinţe, cât şi tehnologiile avansate, arată datele comunicatului.

Intensificarea înşelătoriilor legate de acţiunile de caritate

Potrivit ONU, 2023 a cunoscut cel mai înalt nivel de conflicte violente globale de la al Doilea Război Mondial încoace. Această stare intensă de conflict, combinată cu consecinţele de durată ale pandemiei şi ale dezastrelor climatice în curs, a creat un mediu favorabil pentru escrocheriile legate de acţiunile de caritate, potrivit comunicatului. Privind spre 2024, este aşteptată o creştere notabilă a acestui tip de escrocherii, exploatând impactul extins al acestor crize globale, relatează sursa citată.

P2E în atenţia infractorilor cibernetici

Cu investiţii financiare substanţiale şi atractivitatea câştigurilor din jocurile P2E (play to earn), infractorii cibernetici sunt gata să-şi intensifice atenţia asupra exploatării acestui sector, conform sursei menţionate. Creşterea recentă a valorii Bitcoin şi oportunitatea de a câştiga uşor bani prin jocuri au creat o ţintă atractivă, transmite compania.

Deepfake-urile vocale sunt pe val

Pe măsură ce deepfake-urile de imagine devin din ce în ce mai frecvente, progresul deepfake-urilor vocale accelerează şi el, se mai arată în comunicat. Lansarea recentă a API-ului Text-to-Speech (TTS) OpenAI, cu capabilităţile sale avansate de a genera un mod de a vorbi asemănător omului, evidenţiază progrese semnificative în tehnologia vocală artificială, menţionează sursa relatată. Deşi aceste inovaţii marchează un salt înainte, ele prezintă şi oportunităţi de utilizare abuzivă, arată datele comunicatului. Escrocii ar putea exploata aceste tehnologii pentru a crea conţinut înşelător mai convingător şi mai accesibil, crescând riscurile asociate cu tehnologia deepfake, informează sursa.

Segmentarea internetului şi creşterea serviciilor VPN

Pe lângă sporirea confidenţialităţii utilizatorilor, VPN-urile joacă un rol crucial în combaterea provocărilor precum segmentarea internetului şi geofencing-ul site-urilor, care sunt adesea produse secundare ale schimbărilor geopolitice, precizează sursa indicată. Aceste practici impun restricţii de acces la informaţii bazate pe locaţie, dar prin utilizarea anumitor VPN-uri, utilizatorii pot ocoli aceste bariere, permiţând astfel accesul la un spectru mai larg de informaţii, potrivit companiei. Având în vedere aceste capacităţi, dublate de preocupările tot mai mari privind confidenţialitatea şi accesibilitatea informaţiilor, cererea globală pentru soluţii VPN este va creşte semnificativ în anul următor, arată datele comunicatului.

Infractorii cibernetici vânează premierele

Pe măsură ce filme de succes precum Dune: Part 2, Deadpool 3, Joker 2, Gladiator 2 şi Avatar 3 urmează să fie lansate, înşelătoriile vor creşte, informează compania. Greva actorilor poate duce la transferuri neautorizate de noi filme, creând un mediu ideal pentru site-urile de phishing care oferă acces exclusiv, relatează sursa indicată.

Atacurile nu se limitează doar la premierele cinematografice, dacă GTA VI îşi va face debutul în 2024, va fi evenimentul anului în materie de jocuri, conform sursei citate. Natura online a jocului cu monetizare in game, atrage escrocheriile. Schemele clasice care implică chei de precomandă şi preţuri atractive vor reapărea pe măsură ce comunitatea de gaming aşteaptă cu nerăbdare această lansare, indică sursa citată.

Pentru a fi în siguranţă, experţii Kaspersky recomandă, aşa cum se arată în comunicat, următoarele:

"Educaţi-vă: rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări şi escrocherii online. Cunoaşterea este o apărare puternică împotriva situaţiilor în care puteţi fi victimele atacurilor cibernetice.

Atenţie la escrocherii de tip phishing: Atenţie la e-mailurile, mesajele sau site-urile web suspecte care oferă oferte exclusive sau gratuităţi. Verificaţi de două ori autenticitatea sursei înainte de a împărtăşi orice informaţii personale sau de a efectua tranzacţii online.

Utilizaţi soluţii de securitate: utilizaţi o soluţie de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Premium, care identifică ataşamentele rău intenţionate şi blochează site-urile de phishing.

Fiţi atenţi la partajarea informaţiilor personale: aveţi grijă când furnizaţi informaţii personale online, în special detalii sensibile, cum ar fi adresa, numărul de telefon sau informaţiile financiare. Distribuiţi aceste informaţii numai pe platforme de încredere şi sigure.

Căutaţi doar surse de încredere: Bazaţi-vă pe site-urile web oficiale, pe comercianţii autorizaţi şi pe surse de renume pentru achiziţionarea de mărfuri, accesarea conţinutului filmelor sau obţinerea de informaţii legate de premieră. Evitaţi sursele neoficiale sau suspecte care ar putea încerca să vă exploateze entuziasmul."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb