Fuga capitalurilor din băncile greceşti în cursul anului trecut a dus la creşterea depozitelor bancare în Bulgaria şi România, susţine publicaţia greacă Kathimerini, adăugând că îngrijorările legate de o posibilă ieşire a Greciei din UE, controalele impuse capitalurilor, incertitudinea politică şi vacanţa bancară care a durat aproape o lună în Grecia au determinat multe companii mici şi mijlocii elene să îşi transfere bani spre Bulgaria şi România.
Potrivit publicaţiei menţionate, depozitele bancare din Bulgaria au crescut cu 10% anul trecut, iar în România - cu 8%, în timp ce în Grecia în aceeaşi perioadă s-au redus cu 23%, scăderea fiind mai mare chiar decât cea înregistrată la începutul crizei financiare mondiale din 2008, informează Agerpres.
Băncile şi alte surse din mediul de afaceri susţin că sute de IMM-uri, în special din nordul Greciei, dar şi din alte părţi ale ţării, precum regiunea Tesalia, şi-au retras depozitele de la băncile locale şi au deschis conturi în ţările vecine din Balcani. Deschiderea unui cont bancar în Bulgaria şi România este foarte uşoară în condiţiile în care cele două state sunt membre UE. În plus, micile firme greceşti au beneficiat şi de asistenţa unor consultanţi specializaţi, având în vedere că băncile greceşti au o prezenţă solidă pe pieţele din Bulgaria şi România.
"Un număr semnificativ de liber profesionişti şi alte persoane şi-au transferat şi ei economiile la băncile din statele vecine", adaugă Kathimerini.
Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.