Kazahstan şi China au semnat un acord de construcţie a unui oleoduct

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2007

Kazahstan şi China au semnat un acord de construcţie a unui oleoduct

Kazahstan şi China au semnat un acord de construcţie a unui oleoduct care va lega China de Marea Caspică şi va furniza Chinei acces direct la cele mai profitabile rezerve de petrol ale Kazahstanului, informează OilOnline. Conducta Atasu-Alashankou, în lungime de 962,2 kilometri, va face legătura între zăcămintele aparţinând China National Petroleum Corp. (CNPC), din centrul Kazahstanului, şi provincia Xinjiang din vestul Chinei. Conducta va fi extinsă cu alţi 700 de kilometri spre vest, pentru a ajunge la zăcămintele petroliere din apropierea Mării Caspice. O conductă între Kazahstan şi China a fost construită şi terminată în anul 2005 cu o investiţie în valoare de 700 milioane dolari.

Conducta extinsă va avea o capacitate de transport de 20 milioane de tone pe an. Aceasta va mai transporta şi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale anual din Turkmenistan şi Kazahstan către China, reprezentând prima rută asiatică majoră de transport de gaze care nu este de provenienţă rusească.

Acordul a fost semnat în 19 august de Uzakbai Karabalin, preşedintele KazMunayGaz, compania naţională de gaze a Kazahstanului şi de preşedintele CNPC, Jiang Jiemin, asistaţi de preşedintele Chinei, Hu Jintao precum şi de preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.

Pe de altă parte, CNPC a anunţat recent că va demara anul viitor construirea unui al doilea gazoduct între vest şi est, a cărui lungime va fi de 6.500 kilometri şi care va costa 12,948 miliarde dolari. Noul gazoduct, a cărui finalizare este prevăzută pentru 2010, va porni din provincia Xinjiang, bogată în resurse energetice, până în Canton, şi va transporta 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Până la intrarea în provincia Gansu, gazoductul va merge în paralel cu un altul care a intrat în funcţiune în 2004. Va fi nevoie de 20.000 km de ţevi de distribuţie, deoarece este nevoie de ramificaţii pentru conectarea celor două gazoducte şi legarea de zăcăminte, fiind formată astfel o reţea care acoperă toată ţara, care va fi conectată cu un gazoduct dintre China şi Kazahstan. CNPC, cea mai mare companie de petrol chineză, a câstigat în anul 2005 Petrokazahstan-ul, în detrimentul indienilor şi ruşilor, contra unei sume de 4,18 miliarde de dolari. Marii perdanţi ai licitaţiei pentru Petrokazahstan au fost Lukoil şi Oil&Natural Gas Corp., cele mai mari companii petroliere din Rusia şi India.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb