Firma globală de consultanţă în management, Kearney, a lansat raportul "Gap to Gateway" privind "gender gap-ul" în sectorul tehnologic, în colaborare cu UN Women UK. Kearney a derulat o analiză complexă a literaturii de specialitate, a efectuat interviuri şi un workshop cu peste 60 de experti din ecosistemul tehnologic, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Compania a dezvoltat următoarele recomandări:
Pentru sectorul educaţional
Industria tehnologiei trebuie să inspire şi să faciliteze accesul mai multor femei la un rol în domeniul STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie, Matematica), atât la începutul, cât şi pe parcursul carierei. In prima etapa, acest lucru implică eliminarea prejudecăţilor din curriculumul STEM şi expunerea tuturor copiilor la disciplinele tehnologice, precum şi consolidarea standardelor curriculare, astfel încât acestea să devină o cerinţă şi nu o opţiune.
Pe măsură ce femeile avansează în educaţie, este important să existe modele de urmat, oportunităţi de networking şi servicii personalizate de dezvoltare a carierei în tehnologie. De asemenea, cadrele didactice ar trebui să ofere oportunităţi flexible de studiu, cum ar fi cursuri online, programe cu jumătate de normă sau cursuri în afara orelor de program, pentru a se adapta la responsabilităţile profesionale şi personale ale femeilor.
Pentru angajati şi investitori
Odată ce mai multe fete şi femei vor alege cariere în tehnologie, accentul trebuie pus pe retentia lor în industrie. Strategiile pentru retentia femeilor în sectorul tehnologic ar trebui să include salarii egale pentru muncă egală, precum si audituri periodice ale salariilor şi beneficiilor care să includă un program de lucru flexibil, pauze pentru îngrijirea copiilor şi oportunităţi pentru femei de a se dedica dezvoltării cunoştinţelor şi abilităţilor lor. Companiile care reuşesc să demonstreze cu succes incluziunea de gen ar trebui să fie recunoscute prin programe de certificare.
Îmbunătăţirea accesului la finanţare şi capital de risc va încuraja şi sprijini mai multe femei antreprenoare, iar acest lucru ar trebui prioritizat pentru a lansa mai multe start-up-uri tehnologice conduse de femei.
Pentru guverne
Responsabilitatea pentru îmbunătăţirea incluziunii în sectorul tehnologic revine şi decidenţilor politici, care au capacitatea de a elabora şi implementa politici care să încurajeze participarea egală în rolurile tehnologice şi în poziţiile de conducere. De asemenea, aceştia trebuie să dezvolte iniţiative menite să sporească interesul pentru ştiinţele STEM în rândul fetelor şi femeilor tinere şi să se asigure că formarea în domeniul competenţelor digitale este larg accesibilă lor şi altor grupuri subreprezentate.
"În România, doar aproximativ 30% dintre poziţiile de conducere din cele mai mari companii sunt ocupate de femei, iar procentul scade la 10% pentru funcţia de CEO. Deşi aceste procente sunt uşor peste media UE, cifrele sunt departe de ambiţiile pe care ar trebui să le avem privind egalitatea de gen în funcţii de conducere." a comentat Alexandra Velescu, Director al biroului Kearney din Bucureşti. "Din punct de vedere al reprezentării femeilor în poziţii de conducere, în domeniul tehnologic si nu numai, cred că cel mai mult este de lucru la retenţia acestora în industrie şi crearea de sisteme care să le ofere şanse egale de avansare în carieră şi după momentul în care apar responsabilităţile aferente unei familii." a mai adăugat aceasta.