"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) ar putea să-şi constituie provizioane de 10 miliarde lire sterline (15,4 miliarde dolari) pentru noi costuri legale, ca urmare a anchetei privind manipularea pieţei valutare, respectiv a celei referitoare la titlurile americane garantate ipotecar, potrivit societăţii de brokeraj "Keefe Bruyette & Woods" Inc.
Conform analiştilor "Keefe Bruyette & Woods", RBS, cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, ar putea fi amendată cu 2,6 miliarde lire sterline în urma anchetei privind piaţa valutară şi a altor investigaţii ale autorităţilor de reglementare. Aceştia adaugă că 4,4 miliarde lire sterline vor fi necesare pentru acoperirea costurilor generate de un proces intentat de acţionari cu privire la obţinerea de fonduri în anul 2008, înainte ca banca să fie salvată de guvern. Societatea de brokeraj mai estimează că RBS ar putea fi nevoită să achite 1,1 miliarde lire pentru despăgubirea clienţilor cărora le-a vândut asigurări (pentru protejarea plăţilor) sau produse pentru garantarea împrumuturilor, de care aceştia nu aveau nevoie sau pe care nu le-au dorit.
Alte 1,8 miliarde lire ar putea reprezenta provizioane pentru încheierea anchetei ce priveşte titlurile garantate din SUA.
Analiştii "Keefe Bruyette & Woods" afirmă: "RBS pare că este una din băncile europene cu cea mai mare expunere la litigii şi conduite riscante. Va fi nevoie de timp ca să se redreseze".
Oficialii RBS au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la sumele pe care le anticipează "Keefe Bruyette & Woods".
RBS urmează să-şi anunţe rezultatele financiare pe ultimul trimestru din 2014, respectiv pe întregul an trecut, la data de 26 februarie.
În trimestrul al treilea din 2014, banca a avut un profit net de 896 milioane de lire, comparativ cu o pierdere de 828 de milioane de lire în trimestrul al treilea din 2013. În intervalul menţionat, RBS şi-a constituit provizioane de 400 de milioane de lire sterline pentru acoperirea costurilor legale generate de ancheta privind manipularea pieţei valutare.
În toamna anului trecut, Ross McEwan, directorul executiv al băncii, declara: "Ne reducem costurile şi suntem în grafic pentru atingerea ţintelor de capital. Ştim, însă, că încă avem o listă lungă de probleme de rezolvat".
În trimestrul al treilea din 2014, vânzările RBS au scăzut cu 11%, la 4,4 miliarde de lire, ca urmare a reducerii operaţiunilor de investment-banking.
RBS se numără printre societăţile financiare care, în decembrie 2013, au acceptat să plătească amenzi totale record de 1,7 miliarde de euro pentru conspiraţie în sectorul derivatelor legate de dobânzile Libor şi Euribor.