Peste 53% dintre manageri se aşteaptă ca, în anul 2015, evoluţia economică să fie una pozitivă, în timp ce numai 34% văd o continuare a crizei, sub toate formele sale, conform unui studiu, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, conform cercetării KeysFin, 13% dintre participanţii la studiu au evitat să caracterizeze evoluţia economică din 2015, considerând că sunt prea multe necunoscute la mijloc ca să îşi poată face o părere din start.
Evoluţie pozitivă înseamnă, în opinia celor chestionaţi, o dezgheţare a relaţiilor de business, a investiţiilor de stat şi private, în general o deblocare a banilor din economie.
În ceea ce priveşte principalele provocări ale anului 2015, cei mai mulţi manageri (70%) le-au identificat pe cele de ordin fiscal (posibila majorare a taxelor şi impozitelor). Pe lista riscurilor din acest an s-au mai încadrat evoluţia economică mondială, remarcată de 23% dintre investitorii chestionaţi, evoluţia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) şi situaţia de pe scena politică (34%).
La întrebarea "Cum este văzută România din afară, din punct de vedere al atractivităţii economice, în comparaţie cu ţările din regiune?", majoritatea celor intervievaţi au fost rezervaţi (42%), menţionând drept principala problemă lipsa de predictibilitate a mediului fiscal. Pe lista bilelor negre au mai fost incluse rata TVA mai mare decât în Bulgaria, blocajul financiar, birocraţia şi absenţa unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.
În privinţa atuurilor, România se remarcă, în ochii investitorilor chestionaţi de KeysFin, mai ales prin costurile reduse ale forţei de muncă şi calitatea acesteia, prin oportunităţile de business în principal în segmentul agricol şi prin poziţia geostrategică din regiune (membră UE, port la Marea Neagră, transport ieftin pe Dunăre).
Potrivit barometrului privind percepţia investitorilor asupra mediului de afaceri, leul va urma în 2015 o evoluţie destul de liniştită. Euro va evolua în limitele a 4,45 - 4,50 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă. Majoritatea investitorilor s-au declarat convinşi ca BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu, având în vedere intenţia de a trece la euro şi că, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va rămâne la un cost controlabil, bineînţeles dacă evoluţia externă şi cea internă, mai ales cea politica, se vor afla pe o linie constantă.
Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2015, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, un Cod Fiscal bătut în cuie, reducerea birocraţiei în aparatul de stat.