KfW: Îngrijorări tot mai mari privind industria prelucrătoare din Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie

KfW: Îngrijorări tot mai mari privind industria prelucrătoare din Germania
Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna august 2024 arată o nouă înrăutăţire a climatului economic din Germania, pe fondul celei de-a patra scăderi consecutive a indicilor încrederii, atât la nivelul companiilor mari cât şi al IMM-urilor.

Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a înregistrat o scădere de 1,3 puncte, până la -19 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, după o scădere de 4,1 puncte în luna precedentă. Pentru companiile mari s-a înregistrat un declin de 3,5 puncte, până la -25,6 puncte (vezi graficul).

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

Raportul subliniază scăderea mai accentuată a indicelui situaţiei curente pentru IMM-uri, care a ajuns la -17,7 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2020, după un declin de 1,9 puncte faţă de luna precedentă. Indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut cu 0,9 puncte, până la -20,4 puncte, un minim al ultimelor 6 luni, ceea ce înseamnă că " o redresare vizibilă pare a fi de neatins pe termen scurt".

Din punct de vedere sectorial, scăderi ale indicelui climatului economic s-au înregistrat pentru industria prelucrătoare şi servicii.

Indicele agregat pentru IMM-urile din industria prelucrătoare a scăzut cu 1,7 puncte, până la -23,7 puncte, exclusiv din cauza "aşteptărilor de afaceri semnificativ mai sumbre". Subindicele corespunzător a scăzut cu 4,5 puncte, până la -17,4 puncte, în timp ce subindicele situaţiei curente a crescut cu un punct, până la -30,8 puncte.

Indicele climatului de afaceri din servicii a scăzut cu 2,3 puncte faţă de luna precedentă, până la -11,2 puncte, pe fondul unei scăderi de 2,9 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -3,3 puncte. Indicele din construcţii a scăzut uşor, cu 0,4 puncte, până la -22,1 puncte.

Creşteri s-au înregistrat pentru indicii climatului de afaceri din comerţul cu amănuntul, de 4,2 puncte, până la -14,2 puncte, şi comerţul cu ridicata, de 1,4 puncte, până la -29 de puncte.

Tendinţa negativă s-a accentuat pentru indicatorii încrederii la nivelul companiilor mari. Indicele climatului de afaceri a scăzut cu 3,5 puncte, până la -25,6 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, în condiţiile unei scăderi cu 2,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -31,8 puncte, cel mai redus nivel din ultimii 4 ani, şi a unei scăderi puternice, cu 4,2 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -20,1 puncte.

Indicele încrederii din industria prelucrătoare a scăzut cu 1,8 puncte faţă de luna precedentă, până la -21,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,8 puncte, până la -10,5 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2024. O scădere de 3,9 puncte s-a înregistrat şi pentru indicele climatului economic din servicii, până la -26 de puncte.

Creşteri s-au înregistrat pentru companiile mari din construcţii, de 3,4 puncte, până la -2,9 puncte, sectorul retail, cu 1,2 puncte, până la -21,7 puncte, şi din comerţul cu ridicata, de 4,6 puncte, până la -28,9 puncte.

Pe fondul acestor date, analiştii de la KfW subliniază că "în ciuda micilor raze de speranţă din sectoarele comerţului cu amănuntul şi construcţiilor, starea de spirit este şi rămâne mult mai sumbră decât în fazele anterioare, când PIB-ul a stagnat".

Un motiv special de îngrijorare este reprezentat de "starea de spirit precară din sectorul manufacturier puternic axat pe export, care a fost un garant al succesului economic al Germaniei în ultimul deceniu", pe fondul "incertitudinii mari din întreprinderi, care se confruntă cu o multitudine de provocări privind transformările structurale profunde şi cu crize globale persistente".

Concluzia raportului include şi o uşoară notă de optimism, determinată de revenirea puterii de cumpărare, care poate conduce la o redresare economică moderată bazată pe consum în trimestrele următoare.

Prognozele analiştilor de la KfW şi Ifo arată că economia Germaniei va stagna în acest an şi va înregistra o creştere reală de circa 1% în 2025.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb