KfW: Se adună din nou norii pe cerul economic al Germaniei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie

KfW: Se adună din nou norii pe cerul economic al Germaniei
Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna iunie 2024 arată o schimbare semnificativă a climatului economic din Germania, după revizuirea datelor anterioare, care arată un declin al încrederii atât la nivelul companiilor mari cât şi al IMM-urilor.

Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a înregistrat a doua scădere consecutivă, de 1,9 puncte, până la -13,5 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 3 luni, după o scădere de 0,3 puncte în luna precedentă. Pentru companiile mari s-a înregistrat un declin de 1,6 puncte, până la -19,9 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 4 luni (vezi graficul).

KfW: Se adună din nou norii pe cerul economic al Germaniei

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

"Apar norii din nou pe cerul economic al Germaniei", se arată în raport, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut cu 3,3 puncte faţă de luna precedentă, până la -15,3 puncte. Creşterea de 11,1 puncte din T2 2024 îi determină pe analiştii de la KfW şi Ifo să spere că va continua redresarea economică, însă "aceasta este departe de a fi garantată".

Indicele situaţiei curente pentru IMM-uri a scăzut cu 0,3 puncte, până la -11,8 puncte, un minim al ultimelor trei luni.

Raportul mai remarcă divergenţa încrederii IMM-urilor în funcţie de sector. Astfel, indicele climatului economic din industria prelucrătoare a scăzut cu 4,7 puncte, până la -21 de puncte, iar declinul din sectorul comerţului cu ridicata a scăzut cu 5,1 puncte, până la -29,5 puncte.

Scăderea puternică din sectorul comerţului cu amănuntul, de 8,9 puncte, până la -14,8 puncte, este caracterizată drept "neaşteptată şi accentuată", având în vedere că "sunt încă intacte condiţiile pentru redresarea economică".

Pe de altă parte, indicele încrederii din sectorul serviciilor a crescut cu 1,6 puncte în iunie 2024, până la -4,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimul an, iar avansul din sectorul construcţiilor a fost de 1,1 puncte, până la -20,2 puncte.

Tendinţa indicatorilor încrederii pentru companiile mari este considerată "dezamăgitoare" în cadrul barometrului KfW-Ifo, pe fondul divergenţei dintre indicele situaţiei curente şi cel al aşteptărilor, care a scăzut cu 3,6 puncte, până la -14,3 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut cu 0,5 puncte, până la -26,2 puncte.

La nivelul companiilor mari, creşteri ale indicilor încrederii s-au observat în sectorul serviciilor (+4,9 puncte, până la -18,8 puncte) şi industriei prelucrătoare (+0,8 puncte, până la -16,7 puncte), iar scăderi moderate în construcţii (-1,9 puncte, până la -6,7 puncte) şi retail (-5,5 puncte, până la -21,1 puncte).

"Un veritabil colaps s-a înregistrat în sectorul comerţului cu ridicata", se subliniază în raportul KfW-Ifo, în condiţiile în care indicele încrederii a scăzut cu 12 puncte faţă de luna precedentă, până la -35,6 puncte.

În ultima parte a raportului, analiştii de la KfW şi Ifo apreciază că "riscurile economice rămân ridicate", iar mesajul cheie al barometrului este că "redresarea economică rămâne foarte incertă".

Unul dintre riscurile subliniate îl reprezintă sprijinul tot mai mare de care se bucură partidele populiste din Germania şi din alte ţări. În cazul unei economii orientate către export, cum este Germania, "populismul ar putea avea un impact negativ pe termen lung".

Alte riscuri majore amintite în raportul KfW-Ifo îl reprezintă rezultatul alegerilor anticipate din Franţa, precum şi rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb