Kiratas.com: Ascensiunea populismului de dreapta în Europa şi America reprezintă o tendinţă de fond şi fluctuaţii remarcabile

A.F.
Internaţional / 26 noiembrie 2023

Kiratas.com: Ascensiunea populismului de dreapta în Europa şi America reprezintă o tendinţă de fond şi fluctuaţii remarcabile

În ultimul deceniu, s-a observat o ascensiune notabilă a figurilor ultra-naţionaliste, populiste şi de extremă dreapta în Europa şi America, precum Javier Milei în Argentina şi Geert Wilders în Olanda, iar această creştere este percepută ca o tendinţă de fond, caracterizată de fluctuaţii semnificative, cu victorii şi înfrângeri pentru mişcările naţionaliste de dreapta în diverse ţări, conform www.kiratas.com.

Cu toate că Javier Milei şi Geert Wilders au înregistrat succese recente, dreapta naţionalistă a întâmpinat şi obstacole în Spania şi Polonia şi perspectivele pentru anul viitor par a consolida avansul dreptei care au în vedere, conform www.kiratas.com, alegerile iminente pentru Parlamentul European şi posibila revenire a lui Donald Trump în Statele Unite.

Printre factorii subiacenţi care alimentează această ascensiune a populismului de dreapta se numără o criză în democraţia reprezentativă, inegalităţi sociale şi tensiuni legate de identitate culturală, în special în contextul imigraţiei,iar creşterea neîncrederii în elitele politice şi instituţii contribuie la imaginea mişcărilor populiste de dreapta ca fiind mai democratice şi mai apropiate de cetăţeni, scries ursa.

Istoricilor le atrage atenţia faptul că actuala val de populism se distinge de fenomenele trecute prin persistenţa şi înrădăcinarea sa profundă în societate. Respingerile imigraţiei şi exploatarea temerilor legate de pluralismul cultural şi religios contribuie la atractivitatea mişcărilor populiste de dreapta. Evenimente recente, precum incidentul violent din Crepol, Franţa, evidenţiază complexitatea tensiunilor şi temerilor asociate imigraţiei.

Experţii susţin că ascensiunea populismului de dreapta derivă dintr-un sentiment de pierdere a controlului asupra vieţii şi din percepţia unei lumi din ce în ce mai distopice, factori precum migraţia, problemele de securitate şi impactul noilor tehnologii contribuie la consolidarea acestei percepţii , deşi aceste mişcări împărtăşesc un stil populist, există diferenţe semnificative în politicile şi ideologiile lor, menţionează sursa.

Unele mişcări, precum "Raliul Naţional" al Marinei Le Pen în Franţa, promovează antiliberalismul economic şi refuzul alinierii cu Statele Unite, în timp ce altele, precum Javier Milei în Argentina, susţin schimbări economice radicale; contextul global, marcat de evenimente precum atacurile din 11 septembrie, criza financiară din 2008, crizele de migraţie, pandemia COVID-19 şi provocările legate de mediu, a creat un sentiment generalizat de incertitudine şi teamă, scrie sursa.

Este important de remarcat că ascensiunea mişcărilor populiste de dreapta nu este uniformă global şi există variaţii regionale semnificative cum în America Latină, de exemplu, unde lipseşte o problemă centrală precum islamul, reacţiile au luat forme anti-progresiste diferite, dreapta extremistă este văzută de unii ca un scut împotriva elitelor percepute ca stângiste, conform www.kiratas.com.

Progresiştii şi liberalii se confruntă cu provocarea de a aborda preocupările ridicate de populiştii de dreapta, precum imigraţia şi impactul măsurilor împotriva schimbărilor climatice asupra lucrătorilor, iar menţinerea principiilor, conform www.kiratas.com, este esenţială, dar găsirea de răspunsuri eficiente la aceste probleme este crucială pentru contracararea atractivităţii mişcărilor populiste.

Evoluţia mişcărilor de dreapta variază şi unele încearcă să se instituţionalizeze şi să se alinieze cu guvernanţa mainstream, în timp ce altele adoptă o abordare guvernamentală mai radical iar rezultatele în diferite ţări subliniază importanţa abordării preocupărilor populiste fără a compromite principiile fundamentale, precizează sursa.

În concluzie, ascensiunea populismului de dreapta este un fenomen complex şi multifactorial, alimentat de o combinaţie de crize sociale, preocupări identitare şi reacţii la provocările globale, iar alegerile viitoare şi evoluţiile în desfăşurare vor continua să contureze traiectoria acestor mişcări, mai menţionează sursa.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Va declanșa mișcări sociale și chiar războaie civile peste tot în Occident,asta va veni in maxim 20 de ani poate mai repede, capitalismul nu are soluții sociale la robotizarea generalizata, politicienii sunt niște escroci vânduți băncilor și marilor corporații

    1. De acord,ai rezumat foarte bine situatia,

      fratele meu drag

      Mentalitate de "amploaiat":-)...Cine te impiedica pe tine si pe altii ca tine sa fiti antreprenori sa nu depindeti de "robotizarea generalizata":-)...faceti totul manual, niste "Amishi" mioritici:-)

    Ia uite aici articol pentru aia pro "Fara Cash" in piata si doar "electronic.

    Sa sa citim: 

    (1) Prin constituirea unui depozit de fonduri la o instituţie de credit, aceasta dobândeşte proprietatea asupra sumelor de bani depuse şi este obligată să restituie aceeaşi cantitate monetară, de aceeaşi specie, la termenul convenit sau, după caz, oricând, la cererea deponentului, cu respectarea termenului de preaviz stabilit de părţi ori, în lipsă, de uzanţe. 

    (2) În lipsă de stipulaţie contrară, depunerile şi retragerile se efectuează la sediul unităţii operative a instituţiei de credit unde a fost constituit depozitul. 

    (3) Instituţia de credit este obligată să asigure, în mod gratuit, informarea clientului cu privire la operaţiunile efectuate în conturile sale. În cazul în care clientul nu solicită altfel, această informare se realizează lunar, în condiţiile şi în modalităţile convenite de părţi. Dispoziţiile art. 2.180 sunt aplicabile în mod corespunzător. 

    Ce probele mari sesizam aici? 

    Nu se garanteaza valoare prezenta a banilor la pocnituri financiare! 

    Iti garanteaz -cand va dori guvenul - influx de nominal devalorizat unde valoarea viitoare primita este praf fata de valuarea prezenta a banilor! 

    Exista riscul ca la zeci de ani sa se declanseze hiperinflatii masive atunci cand guvernul si bancile centrale vor dorii "sa garanteze" retragerile excesive de numerar peste care sa verse simultan in palansare cantitati uriasee de datorii! -adica mutarea activelor din mana saracilor in mana bogatiile pe sacrificarea monedei circulate! 

    Banii electronici - renuntarea la intimitate! 

    s c c r e t 

    O sa se observe din ce in ce mai bine daca se mai continua cu bizarerii de egalitati de gen , lgbt , politica corecta si alte discriminari .

    Lumea voteaza de foame asa ceva. hitler asa a venit la putere, comunistii in Romania asa au venit la putere. hiperinflatie si saracirea populatiei.

    uite la argentina ce a votat. pe cel ce a promis oprirea inflatiei, desfiintarea bancii centrale samd. 

    inflatia merge mana-n mana cu saracirea populatiei, ca hai sa fim seriosi, toti "castigam" mai mult ca-n 2019-2020 dar nu mai poti cumpara ce iti permiteai inainte. si , lucrezi la fel, sau mai mult ca na sa tii pasul cu preturile. diferenta de putere de cumparare e la gaura bugetara.  

    lumea voteaza extremisti de foame si de nervi cand vede ca lucreaza pe nimic. hartii colorate fara valoare. 

    si dup-aia policienii(niste hoti , de altfel) si cu bnr se mira ca bai uite cat a crescut aur, sosoaca si ce mai e prin europa.

    sunt studii facute, cautati nu trebuie sa credeti fara verificare, in perioade de inflatie vin dictatori la putere. ii auzi pe cei din aur:;sa vina un conducator "puternic". asta se vrea. sa faca ordine cineva . pt ca e haos. cand economia merge bine nimeni nu prea-i baga in seama pe astia, poate 5-10% max care chiar sunt extremisti din anstere. ca sunt in orice natiune. 

    1. Vorbesti neinformat. Comnuistii au ajuns la conducerea Romaniei prin forta tancurilor sovietice si alegeri falsificate sub amenintarea armelor.

    Chestia este insa urmatoarea .Acesti asa zis nationalisti sau cum vreti sa ii numiti voi nu sunt cu adevarat ceea ce pretind a fi .Mai toti acesti oameni , acum si olandezul ce a luat cele mai multe voturi , doreste sa isi modifice discursul pe masura ce doreste a prelua puterea .In Romania este la fel .Se lupta niste grupari ce doresc a prelua puterea si care se folosesc doar de retorica nationalista sau de retorica antivaccinista si LGTBQ adaugind si o anume motivatie religioasa .In fapt in momentul in care aceste Partide ar cistiga vor deveni aplaudacii a ceea ce tocmai ei contestau .Orban de Budapesta face la fel .Politic contesta tot dar faptic semneaza tot .Daca ne intorcem la Trump obsevam cu usurinta cum el nu a putut face mai nimic din ceea ce „propovaduia ” in campaniile electorale iar acum situatia s-a schimbat .Trump nu poate fi reales .In alegerile trecute, cind Trump a cistigat ,absolut toate sondajele o dadeau cistigatoare pe doamna Clinton ce a pierdut confruntarea chiar daca a avut 3 milioane de voturi in plus .In acele alegeri natiunile Occidentale nu s-au amestecat .In alegerile cistigate de catre J.R.Biden Toate natiunile Occcidentale au lucrat in defavoarea realegerii lui Trump(Trump a pierdut) asa cum se va intimpla si daca Trump va candida in 2024 .De data asta J.R.Biden nu poate risca pierderea alegerilor si din acest motiv , functie de sondajele care vor fi inainte de alegeriile din 2024 , J.R.Biden va hotari daca candideaza sau nu .Daca sondajele ii sunt defavorabile J.R.Biden va crea o situatie politica extrem de favorabila noului reprezentat in alegeri al Partidului Democrat fie ca este guvernatorul de California Newsom sau doamna Obama . In acel moment renuntarea va deveni parte a ofertei Partidului Democrat ce va dori sa arate Americii ceea ce toti americanii vor sti atunci si vor accepta atunci cu totii .Alegeri fara Trump si fara Biden .Din acel moment prin care J.R.Biden va anunta renutarea Trump nu mai reprezinta nici cea mai modesta o solutie .Asadar nu exista populisti- nationalisti decit in imaginatia unora .Totul este lupta pentru putere .

    daca populismul de dreapta e rau ala de stanga e bun ? :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb