KLAUS IOHANNIS: "Antreprenoriatul este un autentic motor al schimbării sociale şi al inovării"

Mina Irina
Politică / 3 octombrie 2017

"Antreprenoriatul este un autentic motor al schimbării sociale şi al inovării"

Antreprenoriatul este un motor autentic al schimbării sociale şi al inovării, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, la Forumul oamenilor de afaceri români şi croaţi, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Iohannis a afirmat: "Atingerea unor obiective naţionale sau regionale relevante pentru dezvoltare nu se poate face fără implicarea mediului economic. Adeseori, mediul de afaceri reuşeşte singur chiar şi atunci când administraţia publică rămâne în urmă în ceea ce priveşte datoria statului de a furniza acel cadru predictibil, favorabil dezvoltării economice. Din acest motiv, antreprenoriatul este un autentic motor al schimbării sociale şi al inovării, cu precădere în contextul de piaţă actual, unul dinamic şi alert în materie de tehnologie, inovare şi oportunităţi".

El a salutat rolul Camerelor de Comerţ care s-au angajat recent prin memorandumul semnat la Zagreb să dezvolte cadrul cooperării economice bilaterale.

Iohannis a spus: "Ţările noastre sunt printre cei mai noi membri ai familiei europene, ţări profund ataşate valorilor comune, de unitate şi solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Ne propunem, astfel, să valorificăm potenţialul deosebit de care dispunem într-un consistent parteneriat regional. Un asemenea obiectiv necesită, în continuare, consolidarea procesului de integrare economică. Indiferent de cât de puternice sunt mesajele noastre - ale liderilor politici, în planul cooperării bilaterale, vehiculul esenţial al performanţei economice sunteţi dumneavoastră, oamenii de afaceri".

Acesta i-a încurajat pe oamenii de afaceri să exploreze, cu "optimism şi determinare", toate oportunităţile economice care pot apropia şi mai mult România şi Croaţia.

El a arătat că în ultimii ani România a înregistrat performanţe economice notabile, prin rate record de creştere economică în spaţiul european, dar şi printr-un volum cu circa 30% mai mare al fluxului de investiţii străine în 2016, arătând că acest fapt confirmă atractivitatea mediului economic românesc.

Preşedintele ţării noastre a afirmat: "Este însă important ca, dincolo de latura cantitativă a performanţelor economice, aspectele calitative ale evoluţiilor viitoare să devină predominante. Adevărata valoare a acestor statistici favorabile este dată de capacitatea de a le transpune în viaţa de zi cu zi a oamenilor, de a le transforma în mijloace durabile de prosperitate. Aceste obiective nu se pot realiza decât într-un climat de stabilitate, în care întreprinzătorii au încredere că autorităţile statului acţionează predictibil pe termen mediu şi lung".

Iohannis a indicat că schimburile comerciale dintre România şi Croaţia s-au apropiat de pragul de 300 de milioane de euro. El a subliniat că, deşi acest nivel este unul scăzut faţă de potenţialul celor două economii, evoluţiile recente oferă, totuşi, semne încurajatoare.

Iohannis a menţionat că pe primul semestru al acestui an schimburile comerciale au crescut cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut, indicând că acesta este un semnal foarte pozitiv.

Iohannis a declarat: "Vă propun să fim şi mai ambiţioşi, să dezvoltăm colaborarea în special în domeniile tehnologiei de vârf, în domenii inovatoare. Un exemplu important este domeniul IT, unde România înregistrează ritmuri accelerate de creştere în ultimii ani, cu o pondere în PIB a sectorului de circa 6%, în creştere. Totodată, este important să consolidăm cooperarea energetică regională, în acord cu principiile Uniunii Energetice şi cu exigenţele securităţii energetice europene. În acest sens, prin proiectele energetice de anvergură regională, cum este gazoductul BRUA, România s-a angajat ferm în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale. Sunt, totodată, de părere că Strategia Uniunii Europene în Regiunea Dunării, în cadrul căreia ţările noastre sunt partenere, constituie la rândul său un important cadru regional, propice pentru proiecte economice de interes comun şi insuficient exploatat. În această privinţă, Portul Constanţa şi Portul Vukovar, de exemplu, ar putea avea un rol important în vederea atragerii de noi fluxuri comerciale".

El a arătat că pot fi prefiguraţi o serie de paşi concreţi în implementarea Iniţiativei celor Trei Mări, al cărei Summit va fi găzduit de România în 2018 şi în cadrul căruia dezvoltarea interconectării regionale reprezintă un obiectiv central. Iohannis a precizat că în marja Summitului va fi organizat şi un Forum de afaceri, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb