KLAUS IOHANNIS: "Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că ţara noastră şi cetăţenii săi beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie"

S.B.
Politică / 3 aprilie 2022

"Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că ţara noastră şi cetăţenii săi beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie"

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă, cu prilejul Zilei NATO, că "ţara noastră şi cetăţenii săi beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie, de cea mai extinsă şi durabilă protecţie concretă, zi de zi", adăugând că realitatea de astăzi ne cere să acţionăm unit şi hotărât atât la nivel naţional, cât şi în cadrul NATO, al Uniunii Europene şi al tuturor structurilor multilaterale relevante, "pentru a asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor români", informează news.ro.

Prezentăm integral mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:

"Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, ţara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianţe politico-militare din istorie.

În cei 73 de ani de existenţă, Alianţa Nord-Atlantică şi-a dovedit rolul crucial în asigurarea securităţii euroatlantice, fiind garantul securităţii statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost şi trebuie să rămână elementul central al Alianţei Nord-Atlantice, aşa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Aceste principii au fost reconfirmate în mod ferm şi elocvent la Bruxelles, la Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, când au fost luate măsuri decisive pentru a obţine consolidarea, pe termen lung, a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, aşa cum a cerut şi argumentat şi România. Am arătat că avem capacitatea, ca Aliaţi, de a acţiona unit, de a întări relaţia transatlantică şi de a pune în aplicare, fără ezitare, misiunea de apărare colectivă a valorilor şi a principiilor comune.

Decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, pe care am obţinut-o la Summitul din 24 martie, reflectă întocmai determinarea şi solidaritatea aliată. Astăzi, mai mult decât oricând, NATO îşi dovedeşte relevanţa ridicată prin protecţia oferită statelor membre şi cetăţenilor acestora împotriva riscurilor şi ameninţărilor din ce în ce mai diverse şi cu grad tot mai ridicat de complexitate.

România este, la rândul său, un important furnizor de securitate şi stabilitate la nivel regional şi euroatlantic, membru responsabil şi implicat, fapt demonstrat inclusiv prin eforturile depuse în cadrul misiunilor internaţionale la care a fost sau este parte.

Consolidarea capacităţii de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a ţării noastre, reflectată şi de decizia de a creşte cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023.

De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuţii conceptuale substanţiale, şi în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic şi se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.

Totodată, România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate şi sinergie şi va sprijini partenerii săi - Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Bosnia şi Herţegovina, în demersurile lor de creştere a rezilienţei.

România reafirmă susţinerea deplină pentru dreptul fiecărui stat suveran de a lua propriile decizii de politică externă şi securitate.

Voi continua să susţin cu putere consolidarea relaţiei transatlantice, care este coloana vertebrală a Alianţei şi a comunităţii noastre de valori democratice şi de securitate.

Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că ţara noastră şi cetăţenii săi beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie, de cea mai extinsă şi durabilă protecţie concretă, zi de zi.

Realitatea de astăzi ne cere să acţionăm unit şi hotărât atât la nivel naţional, cât şi în cadrul NATO, al Uniunii Europene şi al tuturor structurilor multilaterale relevante, pentru a asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor români.

La mulţi ani, NATO!

La mulţi ani, România!".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat ieri ca romanii si Romania ar trebui sa voteze cu Maia Sandu, sa o alegem pe ea ca presedinte si in Romania. Iata contextul. Intr-un interviu la Radio Europa Libera, Maia Sandu a replicat extraordinar.

    Reporter: Dar Kievul este suparat pe R Moldova ca nu se alatura sanctiunilor. 

    Maia Sandu: Kievul de asemenea permite gazelor rusesti sa treaca pe teritoriul sau catre UE. Sigur ca trebuie sa facem totul ca acest razboi sa se opreasca. Dar sunt anumite lucruri pe care suntem obligati sa le asiguram cetatenilor nostri. Sa lasam tara fara resurse energetice, sa vedem aici o destabilizare a situatiei nu ar ajuta pe nimeni, nici Republica Moldova, nici Ucraina si nici pe partenerii din Occident. 

     

    Jos palaria, dna Maia Sandu. Extraordinara replica data propagandei Europei Libere si lui Zelenski. Prin contrast, Politico enumera sfaturile pe care liderii europeni le fac catre proprii cetateni: mai usor cu energia, caldura si apa calda. Take that, Putin, adica "Ia de aici, Putin, trebuie sa strige un european care a facut dus cu apa rece si apoi pune pe el o pufoaica cand se aseaza pe canapea. Liderii europeni nu ne cer sa ne spalam mai rar, ci sa nu folosim apa incalzita de Putin, deci sa ne spalam cu apa rece. 

     

    This week, the president of the French energy regulator, Jean-François Carenco, joined the chorus of voices calling for measures to cut energy — which, as Habeck also pointed out, would have the side effect of saving people money. “Whether it is by lowering the heating, the air conditioning, the lights, there is an emergency and everyone must make an effort,” Carenco told Les Echos. 

    Habeck on Wednesday suggested that Germans turn down their thermostats by a degree or two, acknowledging that his appeal might sound "disproportionate" to those struggling to pay surging energy bills. 

    EU competition boss Margrethe Vestager told a POLITICO Live event on Wednesday: "Control your own and your teenager's showers. And when you turn off that water, you say: 'Take that, Putin!'" 

    1. Daca cade Ucraina, urmatoarea pe lista este Moldova. Sa o vedem atunci pe Maia Sandu la cine cere ajutor:-)

      Cum, nu sare Romania in ajutor?

      Jumatate din moldoveni sunt deja cu rusii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb