Klaus Iohannis: "Culoarele Solidarităţii nu afectează agricultura din România"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie

Klaus Iohannis: "Culoarele Solidarităţii nu afectează agricultura din România"

English Version

Culoarele Solidarităţii nu afectează agricultura din România, a declarat, ieri, de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, înaintea summitului extraordinar al Consiliului European în urma căruia s-a aprobat de cele 27 state membre UE alocarea a 50 miliarde euro pentru sprijinirea Ucrainei.

Preşedintele Iohannis a declarat: "Fermierii români au, în esenţă, aceleaşi probleme ca fermierii din Franţa, din Germania, din Belgia, din Italia. Este vorba de felul cum sunt alocate subvenţiile, despre cât pot folosi din terenul arabil, şi aşa mai departe, în contextul în care aceste discuţii au fost încheiate practic în anul 2020, deci nu este nimic nou. Însă trebuie să ştiţi că, de când s-a decis acest lucru, în fiecare an până acum s-au dat derogări, şi acum ar fi primul an când nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri. Vom vedea cum poate Comisia să vină cu anumite proceduri de ameliorare. Culoarele Solidarităţii nu afectează agricultura din România şi vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conştienţi că Ucraina are nevoie de acest ajutor şi România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români. Această toamnă (n.red. - toamna anului 2023), vă amintiţi, chiar când am fost la Naţiunile Unite, am negociat soluţii, Guvernul le-a pus în aplicare la noi şi nu au fost comercializate produse care trec prin România. Deci, nu a fost afectată piaţa românească de produsele care doar tranzitează România. Aceste lucruri sunt cunoscute şi trebuie recunoscute. Dacă este nevoie, atunci, sigur, Guvernul va institui controale mai ferme pentru a vedea că nu se comercializează, doar se tranzitează, dar asta este o problemă care a fost deja rezolvată. Restul, ce se poate cultiva, cum se pot folosi pesticide, şi aşa mai departe, aici sunt discuţii tehnice mai complicate şi cred că se găsesc unele soluţii".

Klaus Iohannis a mai spus că nu crede că este nevoie de o decizie a Consiliului European pentru a înlesni câteva măsuri pentru fermieri, în condiţiile în care summitul extraordinar s-a desfăşurat în Bruxelles-ul asediat de fermierii care protestează în toată Europa împotriva măsurilor din Green Deal ce urmează a fi aplicate în agricultură.

Mai mult, referitor la declaraţia preşedintelui, fermierii care au protestat aproape o lună în ţara noastră au reclamat tocmai faptul că o parte din cerealele ucrainene au rămas în România, deşi ar fi trebuit să se afle în tranzit. În urma protestelor, reprezentanţii Autorităţii Vamale Române, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANAF au afirmat că vor înăspri controalele şi monitorizarea transporturilor de produse agricole dinspre Ucraina, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat că, din datele pe care le are, din luna octombrie niciun transport de cereale ucrainene nu a mai fost descărcat în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ...

    Ministerul agriculturii din Ucraina tocmai a anuntat ca Romania a devenit.cel mai mare importator al produselor agricole ucrainiene! Date statistice! Asta crede ca poate minti mereu pe toata lumea?

    1. Da, crede, și nu degeaba.

      Melodia Sarmalelor reci cu Nu uita că Țara te vrea prost este eternă.

      Prostiei native a majorității inculte și trepanate îi pică de minune minciunile, lipsa de informare și propaganda. 

    Iohanis,presedintele ucrainei,minte!

    Termina Domne cu "Minciuna"!

    Legea simpla economica: oferta - pret! - arata clar ca afecteaza Agricultura Romaneasca! 

    In rest, la alta masa gogosi... ca si alea s-au scumpit cu faina de la 2,5 la 5 lei... pacheturl... zahar nu mai pun.. de la 2,5 la 5 lei.... sau ulei... ca ma doare mana... si ma cearta nevasta ca ii prebuie la cartofi...care si aia au fugit de la 0,8 la 2,5 pe KG.... 

    s c c r e t 

    A afectat toată Româna,nufermierii

    Fals

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb