Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat, înaintea reuniunii Consiliului Uniunii Europene, că va studia cu atenţie propunerea de numire a Adinei Florea la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Şeful statului a declarat: "Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupţie serioasă. Pentru asta, DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoană hotărâtă să-şi asume aceas-tă luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie, unde România ajunsese să fie dată exemplu pozitiv. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conţine câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Chestiunea mă preocupă şi voi face declaraţii pe această chestiune când ne întoarcem în ţară. Iar până atunci, am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult, dar, încă o dată, nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie din România".
El a menţionat că nu o cunoaşte personal pe Adina Florea, că va studia toate documentele înaintate de minis-trul justiţiei, dar nu va accepta să ia orice decizie doreşte Tudorel Toader.
Referitor la ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei, Klaus Iohannis a menţionat că este foarte îngrijorătoare şi că o parte dintre lucruri, printre care şi pensionarea masivă a magistraţilor, a fost semnalată anterior şi de el. Şeful statului a menţionat că Parlamentul nu a dorit să ţină cont de argumentele sale, după care ministrul justiţiei a promovat ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei, în mod netransparent, cu articole noi şi chestiuni care nu au fost dis-cutate în Parlament şi nici cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Se ignoră avize ale CSM. Iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă, şi pe bună dreptate, ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări şi, sigur, ţinând cont şi de opiniile sistemului. Or, se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii".
El a menţionat că OUG pe legile justiţiei nu este retroactivă, că a aflat despre sesizările depuse la Avocatul Poporului şi aşteaptă evoluţiile ulterioare, pentru a intra în detalii.